SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Keton nedir? Keton pozitif ne demek?



Keton nedir? Keton pozitif ne demek?

Ketonlar, vücut enerji için yağ yaktığında üretilir. Normalde, vücut ihtiyaç duyduğu enerjiyi diyetteki karbonhidrattan alır. Ancak, diyet vücuda enerji için şeker (glikoz) sağlamak için yeterli karbonhidrat içermiyorsa veya vücut kan şekerini (glikoz) düzgün kullanamıyorsa depolanmış yağ parçalanır ve ketonlar üretilir.

Ketonlar genellikle karaciğerde oluşur ve idrarda çok az miktarda keton görünecek şekilde parçalanır. Ancak, karbonhidratlar bulunmadığında (örneğin açlıkta) veya enerji kaynağı olarak kullanılamadığında (örneğin diyabette glikozu sağlıklı bir şekilde oluşturmak ve kullanmak için yeterli insülin olmadığında), yağ ana enerji kaynağı haline gelir ve büyük miktarda keton üretilir. Bu nedenle, daha yüksek idrar keton seviyeleri, vücudun ana enerji kaynağı olarak yağı kullandığını gösterir. Yüksek veya pozitif bir test sonucu, kanınızda keton olduğu anlamına gelir. Kanınızda biraz keton olması normaldir, ancak seviyeleriniz çok yüksekse ve semptomlarınız varsa, ketoasidozunuz olabilir. Diyabetiniz varsa, muhtemelen diyabetik ketoasidoz (DKA) vardır.

Keton nedir?

Ketonlar karaciğerde üretilen asitlerdir. Vücutta şekeri veya "glikozu" enerjiye dönüştürmek için yeterli insülin hormonu olmadığında keton üretir.  Yani vücudun enerji için glikoz yerine yağ kullandığında ürettiği asitlerdir. Vücut enerjisinin çoğunu, çoğunlukla diyetteki karbonhidratlardan gelen bir şeker olan glikozdan alır. Glikozdan yeterli enerji alınamazsa, vücut enerji sağlamak için yağları parçalar. Parçalanma, kan dolaşımında dolaşan ketonları serbest bırakır. Ketonlar vücudun dokularına enerji sağlar ve sonunda idrarla dışarı atılır.

Kanda bir miktar keton bulunması normaldir ve güvenlidir, çünkü vücudun yeterli miktarda kullanılabilir glikoz olmadığında yedek enerji kaynağı olan yağları kullanır. Ancak çok fazla keton kanı asidik ve toksik hale getirebilir. Buna ketoasidoz denir. Diyabetiniz varsa, çok fazla keton diyabetle ilişkili ketoasidoza (DKA) neden olabilir. DKA tedavi edilmezse yaşamı tehdit edicidir. Hemen tedavi olmak çok önemlidir.

Vücudunuzdaki yüksek keton seviyeleri şunlara neden olabilir:

  • Karın (abdominal) ağrısı.
  • Mide bulantısı.
  • Hasta olmak (kusmak).
  • İshal.
  • Enerji için glikoz yerine yağ kullanıldığında idrarda en sık görülen ketonlar asetoasetat ve beta-hidroksibutirik asit olarak adlandırılır.

Keton ne işe yarar?

Ketonlar, vücudun birincil enerji kaynağı olan glikozun yokluğunda beyni ve vücudu besler. Ketonlar, ana kaynak tükendiğinde, azaldığında veya kullanılamaz hale geldiğinde yedek enerji kaynağı olarak düşünülebilir. Vücut genellikle yiyecekleri glikoza parçalar. İnsülin adı verilen bir hormon, hücrelerin glikozu bir enerji kaynağı olarak kullanmasına veya daha sonra ihtiyaç duyduğunda kullanmak üzere depolamasına yardımcı olur.

İdrarda keton ne anlama gelir?

Ketonlar, vücut yakıt olarak yağ yaktığında üretilir. Normalde bu ketonlar tamamen parçalanır (metabolize edilir) ve böylece idrarda çok az keton olur. Herhangi bir nedenle vücut enerji için yeterli glikoz alamazsa vücut yağlarını kullanmaya geçer ve bu da vücutta ketonların artmasına neden olur. Bu, idrarda daha fazla keton oluşmasıyla sonuçlanır. İdrarda keton bulunmasına ketonüri denir. İdrarınızda eser miktarda veya az miktarda keton normal ve güvenli olsa da, orta ila büyük miktarlar tehlikelidir.

Yüksek keton seviyelerinin ve dolayısıyla idrar ketonlarının nedenleri şunlardır:

  • Diyabetin kontrol edilememesi.
  • Diyabetik ketoasidoz (DKA).
  • Uzun süreler boyunca (örneğin 12 ila 18 saat) açlık.
  • Anoreksiya nervoza.
  • Bulimia nervoza.
  • Alkol bağımlılığı.
  • Ketojenik diyet (yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı diyet). Bu, vücut ketonlarında artışa neden olabilir ancak DKA'dan çok daha azdır ve bunlar genellikle vücuda zararlı değildir. Ketojenik diyetler bazen epilepsi tedavisi olarak kullanılır.

Kanda keton ne anlama gelir?

Vücut yakıt olarak yağ kullanmak zorunda kaldığında, kanda keton adı verilen bir yan ürün oluşur. Küçük miktarlarda ketonlar zararlı değildir. Ancak, keton seviyeleri yükselirse toksik hale gelebilir ve tip 1 diyabet hastaları için çok tehlikeli olabilir. Yüksek seviyeler, genellikle DKA olarak adlandırılan diyabetik ketoasidoz adı verilen potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir duruma yol açabilir. Ketonlar kanı çok asidik hale getirir ve bu da vücut tuzlarının ve sıvılarının kaybına yol açar.

DKA'nın belirtileri ve semptomları şunlardır:

  • Aşırı susuzluk
  • Yorgunluk
  • Kusma
  • Nefes almada zorluk
  • Nefesinizde meyveli bir koku
  • Yüksek kan şekeri seviyeleri

Bebeklerde keton pozitif ne demek?

Keton testi çocuğunuzun kanında veya idrarında keton olup olmadığını kontrol eder.  Normal keton seviyesi < 1.0mmol/L'nin altındadır. İdrarda keton varlığında keton test çubuğundaki açık renk koyu pembe-mor renge dönüşür. Eğer bu dönemde diyabet teşhis edilmez ve tedaviye başlanmaz ise diyabet ketoasidozu denilen bir durum gelişir ve bunun sonucunda koma gibi ağır bir tablo gelişebilir.

Gebelikte idrarda keton pozitif ne demek?

Hamilelikte vücudunuz büyüyen fetüsü desteklemek için birçok değişiklikten geçer. Bu değişiklikler bazen vücudunuzun besinleri ve enerjiyi nasıl işlediğini etkileyebilir. Hamilelik sırasında idrarda yüksek keton varsa, bu genellikle vücudun yakıt olarak karbonhidrat yerine yağ yaktığı anlamına gelir. Ketonlar kanda ve idrarda biriktiğinde, bu ketozis adı verilen bir duruma yol açabilir. Ketozis her zaman tehlikeli değildir. Ancak, vücudun yiyeceklerden yeterli enerji almadığının veya kan şekeri seviyelerini düzgün bir şekilde yönetemediğinin bir işareti olabilir.

Keton yüksek çıkarsa ne olur?

Yüksek keton seviyeleri diyabetik ketoasidoz (DKA) adı verilen ciddi bir sorunun işareti olabilir. Vücudunuz yeterli insülin olmadığında enerji için yağları parçalamaya başlar. Bu, kanınızda keton birikmesine yol açabilir. Yaşamı tehdit edici olabilir ve acil tedavi gerektirir.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları
Oluşturma: 10.04.2025 12:57
Son Güncelleme: 10.04.2025 12:58
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Baş dönmesi neyin belirtisi olabilir? Baş dönmesi için ne yapılmalı? Maydanoz kürü nelere iyi gelir? Maydanoz kürü nasıl yapılır? Düzenli yoga yapmanın faydaları nelerdir? Yoga nedir ne işe yarar? Fındığın faydaları nelerdir? Fındık hangi organlara iyi gelir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ağrısı nereye vurur? Göze iyi gelen besinler nelerdir? Gözün daha iyi görmesi için ne yemeli? Kırmızılahananın faydaları nelerdir? Sirkeli lahana neye fayda eder? Kolun uyuşması neyin belirtisidir? Kol uyuşması ne zaman tehlikeli? Anti HBs yüksekliği ne anlama gelir? Anti HBs değeri kaç olmalı? Steroid nedir? Steroid ne işe yarar? Laktoz intoleransı testi nedir? Laktoz hassasiyeti belirtileri nelerdir? K2 vitamini nelerde var? K2 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Otizm nedir? Otizm teşhisi nasıl konur? Antiviral ilaç nelerdir? Antiviral ilaç reçetesiz satılır mı? Kan kusmak neye işaret eder? Ağızdan gelen kan tehlikeli midir? Tahin neye iyi gelir? Aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir? Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu nasıl yenilir? Siyah çayın faydaları nelerdir? Çayın zararları nelerdir? Su orucu nasıl yapılır? Su orucu kilo verdirir mi? Çarkıfelek meyvesinin tadı nasıl? Çarkıfelek ve Passiflora aynı mı? Tahtakurusu ısırığı belirtileri nelerdir? Tahtakurusu ısırığına ne iyi gelir? Öksürüğe iyi gelen bitkiler nelerdir? Öksürüğe karşı en etkili doğal çözümler… Huzursuz bacak sendromu: Nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik neye iyi gelir? Beyaz sirke nasıl yapılır? Beyaz sirke nerelerde kullanılır? Anti TPO nedir? Anti TPO yüksekliği nasıl düşürülür? Akciğer kanseri neden olur? Akciğer kanseri: Belirtileri ve tedavisi Detoks suyu ne işe yarar? En etkili detoks suyu nasıl yapılır? Vücutta morarma neden olur? Morarma nasıl geçer? Cinsiyet ne zaman belli olur? Bebeğin cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur? Tümünü Görüntüle