Kimyon, Eski Mısır'dan beri çeşitli yiyeceklerde baharat olarak kullanılmıştır. Hem Eski Mısırlılar hem de Eski Yunanlılar, tıbbi bir bitki olarak değerini belgelemiş, makyaj malzemesi olarak kullanılmış ve bir tılsım olarak taşınmıştır. Modern zamanlarda ilgi kazansa da, popülaritesinin zirvesi Orta Çağ'da olmuştur; ancak kimyon çok uzun zamandır Meksika, İspanya, Hindistan, Kuzey Afrika ve Orta Doğu mutfaklarında kullanılmaktaydı.
Hem kimyon tohumu hem de tozu zengin, topraksı, cevizli bir tada sahiptir. Kimyonu baharat olarak kullanmak antioksidan alımını artırır, sindirimi destekler, demir sağlar, kan şekeri kontrolünü iyileştirebilir ve gıda kaynaklı hastalıkları azaltabilir.
Kimyon (Cuminum cyminum), maydanoz ve rezene ile aynı aileye ait küçük bir otsu bitkiden gelen bir baharattır. Kimyon, vücutta antioksidan olarak görev yapan flavonoidler adı verilen bileşikler içerir. Antioksidanlar, hücre hasarına neden olan serbest radikaller adı verilen dengesiz parçacıkları nötralize etmeye yardımcı olabilir. Bu parçacıkları nötralize ederek, antioksidanlar kanser, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir. Kimyon aynı zamanda A vitamini, demir ve kalsiyum kaynağıdır.
Bir yemek kaşığı kimyon tohumu:
Kimyon toz halinde baharat olarak tüketilebileceğiniz gibi, yemeklere pişirme esnasında veya pişirdikten sonra da ekleyebilirsiniz.
Çok uzun yıllar boyunca insanlar kimyonu hazımsızlık, ishal, baş ağrısı, böbrek ve mesane taşlarını, göz hastalıklarını ve hatta cüzzamı tedavi etmek için kullanmışlardır. Günümüzde bilimsel araştırmalar bu geleneksel kullanımların çoğunu destekleyen kanıtlar bulmaktadır. İşte kimyonun sağlık faydalarından bazıları:
Araştırmalar, kimyonun vücuda girerek insanları hasta edebilecek bazı bakterileri öldürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bir laboratuvar araştırması, kimyonun gıda zehirlenmesine neden olabilen bir bakteri olan E. coli de dahil olmak üzere mikroorganizmaların büyümesini sınırladığı göstermiştir.
Kanser, vücuttaki hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başladığında gelişir. Tümörler, bu anormal hücrelerin bir araya gelmesidir. Bilim insanları, birkaç hayvan çalışmasında, kimyon tohumlarının karaciğer, mide ve kolon kanserleri de dahil olmak üzere farklı tümör türlerinin büyümesini önleyebileceğini buldmuştur.
Bazı çalışmalar, kimyonun insanların kolesterol seviyelerini kontrol etmelerine yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bir çalışmada, yoğurtta çözülen kimyon tozu, "kötü" (LDL) kolesterolü ve trigliseritleri azaltırken "iyi" (HDL) kolesterolü artırmaya destek olmuştur.
Kimyon, diyabetli insanların semptomlarını ve etkilerini yönetmesine yardımcı olabilir. Geleneksel olarak bir antidiyabetik ilaç olarak kullanılan bir çalışma, kimyonun tüketilmesinin kandaki üreyi düşürmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur. Bu, vücudunuzun insüline nasıl tepki verdiğini etkileyebilecek organik bir bileşiktir.
Araştırmalar, kimyonun çeşitli sindirim sorunlarına yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bir çalışmada, kimyon özütü, karın ağrısı, şişkinlik ve acil tuvalete gitme ihtiyacı gibi irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarını önemli ölçüde hafifletmiştir.
Birkaç çalışma, kimyonun sağlıklı bir diyetin parçası olarak insanların kilo vermesine yardımcı olabileceğini ortaya koydu. Bir çalışmada, kimyon tozu alan kişiler kilolarını, bel çevrelerini, yağ kütlelerini ve vücut kitle indekslerini (VKİ) azaltırken, başka bir çalışma, kimyon takviyelerinin kilo ve VKİ'yi azaltmada yaygın olarak kullanılan bir kilo verme ilacı kadar etkili olabileceğini göstermiştir.
Kimyonun herhangi bir bileşeninin anne sütüne geçmesi veya emziren annelerde veya bebeklerde kimyonun güvenliği ve etkinliği hakkında hiçbir veri bulunmamaktadır. Bu yüzden, hamile ve emziren kadınlar tarafından tüketilmesi önerilmez. Emziren annelerin; eğer tüketeceklerse bunun mutlaka doktor kontrolünde olması gerekir.
Kimyon genellikle yiyeceklerde tüketilir. Kimyon tozunu ilaç olarak kullanmak muhtemelen güvenlidir. Kimyon bazı kişilerde mide bulantısına, bazı kişilerde kimyona karşı alerji olabilir. Ayrıca, kimyon kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir ve bu da kanama bozukluklarını kötüleştirebilir. Kimyon kan şekeri seviyelerini düşürebilir ve kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Kan şekeri kontrolünü etkileyebilir ve ameliyat sırasında ve sonrasında kanamayı kötüleştirebilir. Planlanmış bir ameliyattan en az 2 hafta önce kimyon kullanmayı bırakın.
Yoğurtla birlikte tüketilen kimyon tozu, "kötü" (LDL) kolesterolü ve trigliseritleri azaltırken "iyi" (HDL) kolesterolü artırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, araştırmacılar, 3 ay boyunca yoğurdunu kimyon ile yiyenlerde kilo, vücut kitle indeksi (VKİ) ve bel çevresinin azaldığını buldu.
1 bardak kaynamış suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kimyon eklenir. Daha sonra bir tülbent yardımıyla süzülen kimyon çayının içine yarım limon suyu sıkıldıktan sonra içilebilir.