
Kırmızılahana, Brüksel lahanası ve karalahana ile birlikte lahanagiller sebze grubuna aittir. Kırmızı lahana, düzenli bağırsak hareketlerini destekleyen çözünmeyen çeşidi de dahil olmak üzere iyi bir lif kaynağıdır. Lahana içindeki lif, prebiyotik görevi görür, yani bağırsağınızda yaşayan yararlı bakteriler için yakıt kaynağı sağlayan lif türüdür. Kırızılahana ayrıca, antioksidanlar açısından zengindir, kalp sağlığını destekleyebilir, iltihaplanmayla mücadeleye yardımcıdır ve kanser karşıtı bileşikler içerir.
Kırmızılahananın faydaları nelerdir?
Kırmızılahana (morlahana olarak da bilinir) koyu kırmızı veya mor yaprakları olan bir lahana türüdür. Yaprakların rengi flavonoid-antosiyanin içeriğinden kaynaklanır ve yetiştirildiği toprağın asitliğine bağlı olarak değişir, bu nedenle hasat edildiği yere bağlı olarak daha kırmızı veya mor olabilir. Kırmızılahana, brokoli, karalahana ve Brüksel lahanasını da içeren Brassica (lahana) ailesinden turpgillerden bir sebzedir. Çiğ olarak yendiğinde, çıtır bir dokuya sahip hafif biberli bir tada sahiptir. Pişirildiğinde daha tatlı hale gelir ve normal yeşil lahanaya daha çok benzer bir tadı olur. Kırmızılahana besin ve antioksidanlarla doludur. İyi bir C vitamini ve K vitamini kaynağıdır.
İşte kırmızılahananın faydalarından bazıları:
Bağışıklığı güçlendirir
Sadece 1 su bardağı kırmızılahana, günlük C Vitamini değerinin %56'sını sağlar. C Vitamini güçlü bir antioksidandır ve sadece bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yara iyileşmesine, demir emilimine ve kemik ve kıkırdakların sağlıklı bir şekilde korunmasına da yardımcı olur.
İyileşmeye yardımcı olur
Kırmızılahana zengin bir K vitamini kaynağıdır. K vitamini vücutta kemik sağlığı ve kan pıhtılaşması için önemli bir rol oynar.
Güçlü kemikleri korur
Kırmızılahanada bulunan K vitamini, aynı zamanda güçlü kemikleri desteklemek için de gereklidir. Kalsiyum, magnezyum ve çinko gibi diğer besinler de kemik fonksiyonunu korumaya yardımcı olan küçük miktarlarda mevcuttur.
Sağlıklı bir sindirim sistemini destekler
Lahana, sizi daha uzun süre tok tutan ve aşırı yemeyi önleyebilen iyi bir lif (çözünür ve çözünmez) kaynağıdır. Lif, sağlıklı bir bağırsak için olmazsa olmazlardan biridir ve dışkıya hacim katarak kabızlık riskini azaltır.
Sirkeli kırmızılahananın faydaları nelerdir?
Sirkeli kırmızılahana sirkesinin faydaları şunlardır:
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- İçeriğindeki antioksidan sayesinde hücre hasarını azaltır.
- Sindirim sistemine yardımcı olur ve bağırsak sağlığını destekler.
- Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
- Kalp sağlığını korur ve kötü kolesterolü azaltır.
- Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
B12 için kırmızılahana nasıl yapılır?
Öncelikle orta boy kırmızılahanayı ince ince doğrayın. İçine 2 yemek kaşığı kaya tuzu ilave ettikten sonra elle ovmaya başlayın. Ovalama işlemine lahanalar sulanana kadar devam edin. Lahanaları suyuyla birlikte cam bir kavanoza doldurun. Ardından kavanozun üstüne yarım çay bardağı ev yapımı elma sirkesi koyun. Kavanozun ağzını kapatıp buzdolabında 1 hafta bekletikten sonra tüketebilirsiniz.
Kırmızılahana mı, morlahana mı daha faydalı?
Kırmızılahana, diğer bir adıyla morlahana, lezzetli bir prebiyotiktir ve sağlık açısından birçok faydası vardır. Kırmızılahana, güçlü antioksidan ajanlar olan diyet flavonoidlerinin en iyi kaynaklarından biridir. Ayrıca anti-inflamatuar ve antiviral özelliklere sahiptir, bu da kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceği anlamına gelir.
Kırmızılahana vitamin ve minerallerle doludur. C Vitamini (bağışıklık sistemini güçlendirir ve beyaz kan hücrelerinin aktivitesini uyarır), K vitamini (kan pıhtılaşması, beyin sağlığı ve sağlıklı kemikler oluşturmak için önemlidir) ve B6 vitamini ve folat (enerji metabolizması ve sinir sisteminin normal işleyişi için önemlidir ) açısından zengindir. Ayrıca A Vitamini (göz sağlığı için önemlidir) ve E Vitamini (güçlü bir antioksidan) içerir.
Mineraller açısından kırmızılahana, kalsiyum, magnezyum, potasyum, manganez ve çinko içerir. Bunların hepsi sağlıklı kemikler ve dişler için önemlidir. Kırmızılahana güçlü bir beyin gıdasıdır. Zihinsel işlevi ve konsantrasyonu artıran antioksidan antosiyanin içerir. Ayrıca beyin işlevine katkıda bulunan, bilişte düzenleyici bir rol sahip olan ve bunamayı önleyebilen K vitamini açısından da zengindir.
Kırmızılahana iyi bir diyet lifi kaynağıdır, düşük kalorilidir ve yüksek su içeriğine sahiptir; bu nedenle kilo kaybı için iyi bir besin seçimidir. Ayrıca, glikoz homeostatik düzenlemesinde çoklu hedef etkileri olduğundan diyabet hastaları için de iyidir.
Mor lahana hangi hastalıklara iyi gelir?
Kırmızı ya da morlahana, diğer lahana türlerine kıyasla bazı antioksidan türlerinin daha yüksek seviyelerine sahiptir. Bu besinlerin kanser, osteoporoz ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunları riskini azaltmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Kırmızılahana, bir tür flavonoid olan antosiyaninler açısından özellikle zengindir. Kırmızılahana, bir tür flavonoid olan antosiyaninler açısından özellikle zengindir. Flavonoidlerin; bunları tüketen insanlar için oldukça önemli faydaları vardır.
Kırmızılahananın potansiyel sağlık faydalarından bazıları şunlardır:
Kalp sağlığı
Kırmızılahanada bulunan antosiyanin, kan basıncını düşürmede ve kardiyovasküler (kalp ve kan damarı) hastalık riskinin azaltılmasında etkilidir.
Beyin koruması
Antosiyaninler dikkat, dil ve hafıza ile bağlantılı beyin bölgelerindeki kan akışının artmasıyla ilişkilidir.
Kemik sağlığı
Lahana, kemik sağlığı için önemli olan birkaç besin içerir. Çoğu insan D vitamini ve kalsiyumun kemik sağlığı için kritik olduğunu bilse de, kemikleriniz için gerekli olan diğer besinler arasında K vitamini ve magnezyum bulunur.
Sindirim sağlığı
Tüm lahanalar lif açısından zengindir. Lif, yiyeceklerin sindirim sisteminizde hareket etmesini sağlar ve kabızlığı azaltır. Lahana içindeki çözünebilir lif, bağırsaklardaki sağlıklı bakterilere ve prebiyotik dengesi sağlamaya yardımcı olabilir.
Kanseri önleme
Kırmızılahana ve karalahana, brokoli ve Brüksel lahanası gibi ilgili sebzeler, indol-3-karbinol olarak bilinen bir kimyasalın yüksek seviyelerini içerir. Bu kimyasalın kolorektal kanser de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin önlenmesinde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir.