
Limon, sıcak iklimlerde yaygın olarak yetiştirilen, kalın kabuklu, hoş kokulu, asidik bir meyve suyuna sahip, soluk sarı renkli, oval bir turunçgil meyvesidir. Çiçekli bitki ailesi Rutaceae'den gelir ve bilimsel adı Citrus limon'dur. Limon bir garnitür olarak veya suyu favori bir tarife lezzet katmak için kullanılır. Limonlar balık ve salatalarla, meyve sularında, yemek pişirmede, fırınlanmış gıdalarda ve tatlılarda kullanılabilir. Limon suyu doğal bir temizleyici ve leke çıkarıcıdır. Limon yağı parfümler, sabunlar ve cilt kremlerinde sıklıkla kullanılır. Limon suyundaki sitrik asit bakterileri ve diğer mikropları da öldürebilir.
Limonun faydaları nelerdir?
Limonlar günlük beslenmede ihtiyaç duyulan C vitamini miktarının yarısından fazlasına denk gelen yaklaşık 35 miligram C vitamini içerir. C vitamini hücreleri hasardan korumaya yardımcı olan bir antioksidandır. C vitamini ayrıca vücudun cilt için kolajen üretmesine, vücudun demiri emmesine yardımcı olur ve bağışıklık sistemini destekler. Limon da yüksek oranda diyet lifi içerir; ancak limonun suyundan lif alamazsınız.
Limon sağlığın çeşitli yönlerini destekleyen C vitamini ve antioksidanlarla doludur. Örneğin, limon suyu böbrek taşı riskini azaltmaya, C vitamini alımını teşvik etmeye ve sağlıklı sindirimi desteklemeye yardımcı olması nedeniyle çok popülerdir. Limonlardaki vitaminler, lifler ve bitki bileşikleri sağlıklı bir diyet için de önemli bir kaynak olabilir.
Limonun faydalarından bazıları şunlardır:
Böbrek taşlarının önlenmesine yardımcı olur
Böbrek taşları nefrolitiyazis olarak da bilinir. İdrar yolunuzda biriken ve böbreklerinizde oluşan minerallerden oluşan sert tortulardır. Böbrek taşları insanların yaklaşık %10'unu etkileyen bir sorundur. Limon idrarda sitrat adı verilen zayıf bir asidin seviyelerini artırmak ve idrarı daha alkali hale getirmek böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Kalp sağlığını destekler
Limonlar, kalp sağlığını destekleyen C vitamini ve diğer antioksidanlar açısından zengindir. Yeterli C vitamini tüketmek, hücrelerinizi zarar verici serbest radikallerden korur. Bu, kalp krizi ve felç riskini artıran bir durum olan aterosklerozu (atardamarlarda plak birikmesi) önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, limonda bulunan bitki bileşiklerinin (limonin, hesperidin ve diosmin) kolesterol seviyesini düşürdüğü de tespit edilmiştir.
Demir emilimini artırır
Bir adet limon günlük C vitamini ihtiyacınızın %30'undan fazlasını karşılar. C vitamini demir emilimi için önemlidir ve kalp hastalığı riskinizi azaltmak için de önemlidir. Demir içeren besin kaynaklarını C vitaminiyle birlikte tüketmek, demiri daha etkili bir şekilde emmesine yardımcı olur. Bu vücudun hemoglobin üretmek için yeterli demire sahip olmaması durumunda oluşan demir eksikliği anemisini önleyebilir.
Hücre hasarını önler
Limonlardaki antioksidanlar, kardiyovasküler hastalık, kronik böbrek hastalığı, kanser ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi sağlık sorunlarıyla ilişkili hücre hasarını önler. Antioksidanlar turunçgillerin hem suyunda hem de etli kısmında bulunur. Yapılan son araştırmaların sonuçları, turunçgillerin kabuğunun daha yüksek miktarda sağlığa yararlı antioksidan içerdiğini göstermektedir.
Kilo yönetimi
Limonlarda bulunan pektin lifi, yutulduktan sonra genişler ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Limon suyu genellikle kilo verme ve kilo yönetiminde etkili bir yöntemdir.
Cildin görünümünü iyileştirir
Limonlardaki C vitamini, cildi destekleyen bir protein olan kolajen oluşumuna yardımcı olur. Limondaki C vitamini, folik asit, B vitamini ve mineraller akne, yağlı cilt, siyah nokta ve kepek sorununu iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Antibakteriyel etkiler
Limon suyu antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Limon suyu konsantresindeki bitki bileşikleri, yapılan bir araştırmada salmonella, stafilokok ve kandida enfeksiyonlarının büyümesini etkili bir şekilde engellemiştir. Ayrıca zatürre ve kan enfeksiyonlarına neden olan belirli bir antibiyotik dirençli bakteriye karşı da etkili olmuştur.
Diyabet riskini azaltabilir
Limonlar, kan şekeri seviyelerini düşürebilen ve diyabet riskini azaltabilen hesperidin adı verilen doğal bir bileşik içerir. Ayrıca limonlardaki sitrik asit, nişastanın şekere dönüşümünü yavaşlatarak kan şekeri yükselmelerini azaltmaya yardımcı olur.
Limon hangi hastalıklara iyi gelir?
Limon soğuk algınlığı ve grip, kulak çınlaması (tinnitus), Meniere hastalığı ve böbrek taşları için kullanılır. Ayrıca sindirime yardımcı olmak, ağrı ve şişliği (iltihaplanma) azaltmak, kan damarlarının işlevini iyileştirmek ve sıvı tutulumunu azaltmak için idrara çıkmayı artırmak için kullanılır.
Limondaki C vitamini, folik asit, B vitamini ve mineraller akneyi, yağlı cildi, siyah noktaları ve kepekleri iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Her gün 1 limon yersem ne olur?
Her gün limon yemek kişiye çeşitli besinsel faydalar sağlar. Limonu her gün yememenin tek nedeni dişlere veya mideye zarar vermesidir. Limonlardaki sitrik asit hazımsızlık, mide ekşimesi veya asit reflüsü yaşamanıza neden olabilir.
Limonda D vitamini var mıdır?
Limonda D vitamini yoktur. Portakal ve muz, D vitamini açısından zengin meyvelerdir. Ispanak ve mantar iki temel D vitamini kaynağıdır.
Limon yemenin zararları nelerdir?
Limonu, genellikle yiyecek ve içeceklerde yeterli miktarlarda tüketmek güvenlidir. Aromaterapi için limon solumak (örneğin limon kolonyası) genellikle güvenli görünür, ancak fototoksisite olası risklerden biridir. Fototoksisite, kimyasallara maruz kaldıktan sonra ışığa karşı oluşan zararlı bir cilt reaksiyonudur.
Bazı kişilerde turunçgillere karşı hassasiyet olabilir. Olası reaksiyonlar, ağız çevresinde kaşıntı gibi hafif semptomlardan, ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durum olan anafilaksiye kadar uzanır.
Diş aşınması limonun bir diğer olası riskidir. Limondaki asit diş minesini parçalayabilir, bu nedenle limon tükettikten sonra ağzınızı suyla çalkalamak önemlidir.
Asit reflüsü veya gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) olan bazı kişiler, turunçgillerin asitliğinin semptomlarını daha da kötüleştirdiğini fark ederler.