Meyan kökü çok yıllık bir bitkidir. Çoğunlukla Yunanistan, Türkiye ve Batı Asya'da yetiştirilir. Antik çağlardan beri aroma verici olarak kullanılır. Ayrıca balgam söktürücü olarak da kullanılır. Bu, üst ve alt solunum yollarındaki fazla mukusu temizlemeye yardımcı olur.
Meyan kökü, eski Asur, Mısır, Yunan, Arap, Çin, Tibet ve Hint kültürlerine kadar uzanan uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Geleneksel tıp uygulamalarında öksürük, astım ve yara iyileşmesinin yanı sıra akciğer, karaciğer ve atardamar hastalıkları için kullanılmıştır.
Bitkinin tıbbi kısımları, soyulmamış kurutulmuş kökler ve sürgünler ile yer altı gövdesidir (rizom). Meyan kökü, glisirizin bileşiğini içerir. Bu bileşik şekerden 50 kat daha tatlıdır. Gıda veya takviye formunda çok fazla meyan kökü tüketmek, vücutta sıvı tutulmasına neden olabilir. Ayrıca yüksek tansiyona (hipertansiyon) da yol açabilir.
Meyan kökü, Avrupa ve Asya'nın bazı bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Günümüzde meyan kökü, sindirim, solunum ve enerji desteği sağlayan bir besin takviyesi olarak kullanılmaktadır.
Meyan kökü, asit reflü, çürükler ve peptik ülser gibi çeşitli rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olabilen eski bir bitkisel ilaçtır. Ancak meyan kökü birçok faydası bulunmasına rağmen, bu faydalar bilimsel araştırmalarla henüz kanıtlanmamıştır. Meyan kökü şunlara yardımcı olabilir:
Meyan kökü esas olarak aroma verici olarak kullanılır. Diş macunu, boğaz pastili ve tütün gibi ürünlerde kullanılır. "Meyan kökü" şekerlemelerinin çoğu gerçek meyan kökü yerine anason yağı ile tatlandırılır.
Meyan kökü, cinsel sağlıkla ilgili olanlar da dâhil olmak üzere çeşitli sağlık yararları için geleneksel olarak kullanılmıştır. Meyan kökünün cinsellik üzerindeki olası etkilerinden bazıları şunlardır:
Meyan kökü, özellikle büyük miktarlarda veya uzun süreli tüketildiğinde düzensiz kalp atışı ve kalp durması gibi ciddi yan etkilere neden olabilen glisirizin veya glisirizik asit adı verilen bir bileşen içerir. Meyan kökü ürünlerinden elde edilen az miktarda glisirizin bile, çok fazla tuz tüketen, hipertansiyonu olan ve kalp veya böbrek rahatsızlığı olan kişilerde ciddi yan etkilere yol açabilmektedir.
Belirli sağlık sorunları olanların meyan kökü tüketmemeleri çok önemlidir. Bunlar şunlardır:
Çok fazla alkol tüketenlerin kullanmaması gereklidir. Hamile veya emziren kadınlar da meyen kökü kullanmamalıdır.
Oruçluyken meyan kökü tüketilmemelidir. Bu, ciddi elektrolit dengesizliğine yol açabilir.
Meyan kökü bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Tiazid su hapları (idrar söktürücüler), meyan kökü ile birlikte kullanıldığında kaybettiğiniz potasyum miktarını artırabilir. Meyan kökü ayrıca dijitalisin etkilerini de artırabilir. Bunun nedeni, düşük potasyum seviyelerinin dijitalis duyarlılığını artırmasıdır.
Meyan kökü, yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaç olan Aldactone'un etkilerini etkileyebilir. Meyan kökü kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Varfarin kullanıyorsanız meyan kökü de tüketmemelisiniz. Metabolizmanızı hızlandırabilir ve varfarinin etkinliğini azaltabilir.
Meyan kökü, çok fazla alındığında veya çok uzun süre kullanıldığında ciddi yan etkilere neden olabilir. Aldosterona benzer bir etkiye sahiptir. Aldosteron, vücudunuzun tuz (sodyum) tutmasına ve potasyum kaybetmesine neden olan bir hormondur. Çok fazla meyan kökü tüketmek yüksek tansiyona neden olabilir. Bu durum ciddi olabilir ve aşağıdaki belirtilere yol açabilir:
Gerçek meyan kökü içeren çok fazla şekerleme yemekten veya meyan kökü içeren tütün kullanmaktan bile zehirlenebilirsiniz.