Muşmula yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte çiçek açan ve sonbaharın sonlarına doğru toplanan kahverengi-turuncu bir görünüme sahip bir meyvedir.
Roma döneminden (8. yüzyıl) beri yetiştirilen muşmula İran, Güneybatı Asya ve Güneydoğu Avrupa'ya özgüdür, özellikle Karadeniz çevresinde; Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye'de yetiştirilir. Gülgiller familyasının (Rosaceae) bir üyesi olan muşmulalar, kuşburnuyla akrabadır.
Muşmula (Mespilus germanica) potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir açısından zengin bir meyvedir. İdrar söktürücü ve büzücü etkileri nedeniyle geleneksel tıpta kullanılmıştır. Muşmula aynı zamanda iyi bir C vitamini ve bir dizi B vitamini ailesinin de kaynağıdır.
Muşmula, sindirim sorunlarını tedavi eder, diyabet riskini azaltır, bağışıklığı güçlendirir ve beyin sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.
Beybıyık, yeni dünya, döngel gibi işimlerle de bilinen muşmula, ayva ve elma gibi gülgiller familyasının bir alt türü olan ve boyları 4-6 metreye ulaşan Amygdaloideae cinsi bir ağaçların beş çekirdekli, yuvarlak, buruk ve mayhoş bir tada sahip olan meyvelerdir. Muşmulanın doğal bir tatlılığı vardır, olgunlaştığında neredeyse karamel bir tada ve elma püresi gibi çok hafif bir ekşiliğe sahiptir. Besinsel olarak muşmulalar iyi miktarda karbonhidrat ve önemli miktarda demir, kalsiyum, lif, C ve B1 vitamini içerir.
Antioksidan, iltihap giderici ve bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleriyle desteklenen muşmulanın birçok faydası bulunuyor.
İşte muşmulanın faydalardan bazıları:
Muşmulada bulunan kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir ve diğer mineraller genel bağışıklığı artırmaya yardımcı olur. Zengin C vitamini içeriğiyle muşmula aynı zamanda iskorbüt tedavisine yardımcı olma potansiyeline sahiptir.
Muşmula potasyum içeriği sayesinde, kan basıncını düzenlemeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye destek olur.
Muşmula içeriğindeki lifler sayesinde bağırsak florasını düzenleyerek genel sindirim sağlığını iyileştirirken, kabızlık gibi sindirim sorunlarını önlemeye de yardımcı olur.
Pektin, bitkilerin hücre duvarlarından elde edilen iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Zengin pektin içeriğine sahip muşmula, diğer anti-inflamatuar etkilerinin yanı sıra kolesterol seviyelerini düşürmeye, kabızlığı önlemeye ve bağırsak aktivitesini uyarmaya yardımcı olabilir.
Muşmulanın içerdiği bazı antioksidan bileşenler, vücuttaki iltihaplanmayı azaltabilir ve eklem sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Muşmulanın yüksek flavonoid seviyeleri hafıza kaybı ve sinir hasarının önlenmesinde etkili olabilir.
Muşmula, düşük kalorilidir, aynı zamanda lif, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Bu yüzden kilo kontrolü ve dengeli beslenmeye katkı sağlayabilir.
Muşmula trigliserit ve kötü kolesterol olarak bilinen “LDL” seviyelerinin azalmasında rol oynar.
Muşmulanın içeriğindeki çözünmeyen lifleri, özellikle pektinler, müshil görevi görebilir, kolesterol emilimini azaltabilir ve kolonu olası kanserojenlerden koruyabilir. Ayrıca, muşmula, mukoza zarlarının ve cildin bütünlüğünü korumak için önemli olan mükemmel bir A vitamini kaynağıdır. Buna, A vitamini ile birlikte akciğer kanserine karşı korumaya yardımcı olabilecek antioksidanlardan çok sayıda flavonoid dâhildir. Potasyum, kalp atış hızı ve kan basıncının kontrolüne katkıda bulunarak kardiyovasküler sağlığı korumaya yardımcı olur, manganez antioksidan enzim süperoksit dismutaz için bir yardımcı faktördür ve demir ve bakır kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir.
100 gr yenilebilir muşmula yaklaşık 47 kaloridir ve besin içeriği şu şekildedir:
Muşmula aynı zamanda klorojenik asit, neoklorojenik asit, hidroksibenzoik asit, protokateşuik asit, epikateşin, kumarik asit ve ferulik asit gibi flavonoidlerin de kaynağıdır.
Muşmulanın bilinen bir yan etkisi ya da zararı bulunmamaktadır. Muşmula da diğer besinler gibi ölçülü tüketilmelidir. Aşırı tüketimi sindirim sorunlarına neden olabilir.
Muşmulanın aşırı tüketiminden kaynaklanabilecek yan etkileri arasında şunlar yer alabilir:
Muşmula çekirdeği çıkarılıp kabuğuyla birlikte doğrudan tüketilebilen bir meyvedir. Ayrıca,meyve suyu, hoşaf, reçel, çay, püre veya marmelat olarak ya da yoğurtla karıştırılarak da tüketilebilir. Ayrıca turta veya kek tariflerinde, taze olanları da, salatalara veya peynir tabaklarına farklı bir lezzet katmak için eklenebilir.
Muşmula çayının olası faydalarından bazıları şunları içerebilir: