
Muşmula yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte çiçek açan ve sonbaharın sonlarına doğru toplanan kahverengi-turuncu bir görünüme sahip bir meyvedir.
Roma döneminden (8. yüzyıl) beri yetiştirilen muşmula İran, Güneybatı Asya ve Güneydoğu Avrupa'ya özgüdür, özellikle Karadeniz çevresinde; Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye'de yetiştirilir. Gülgiller familyasının (Rosaceae) bir üyesi olan muşmulalar, kuşburnuyla akrabadır.
Muşmula (Mespilus germanica) potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir açısından zengin bir meyvedir. İdrar söktürücü ve büzücü etkileri nedeniyle geleneksel tıpta kullanılmıştır. Muşmula aynı zamanda iyi bir C vitamini ve bir dizi B vitamini ailesinin de kaynağıdır.
Muşmula, sindirim sorunlarını tedavi eder, diyabet riskini azaltır, bağışıklığı güçlendirir ve beyin sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.
Muşmula nedir?
Beybıyık, yeni dünya, döngel gibi işimlerle de bilinen muşmula, ayva ve elma gibi gülgiller familyasının bir alt türü olan ve boyları 4-6 metreye ulaşan Amygdaloideae cinsi bir ağaçların beş çekirdekli, yuvarlak, buruk ve mayhoş bir tada sahip olan meyvelerdir. Muşmulanın doğal bir tatlılığı vardır, olgunlaştığında neredeyse karamel bir tada ve elma püresi gibi çok hafif bir ekşiliğe sahiptir. Besinsel olarak muşmulalar iyi miktarda karbonhidrat ve önemli miktarda demir, kalsiyum, lif, C ve B1 vitamini içerir.
Muşmulanın faydaları nelerdir?
Antioksidan, iltihap giderici ve bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleriyle desteklenen muşmulanın birçok faydası bulunuyor.
İşte muşmulanın faydalardan bazıları:
Bağışıklığı artırmaya yardımcı olur
Muşmulada bulunan kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir ve diğer mineraller genel bağışıklığı artırmaya yardımcı olur. Zengin C vitamini içeriğiyle muşmula aynı zamanda iskorbüt tedavisine yardımcı olma potansiyeline sahiptir.
Kalp sağlığını destekler
Muşmula potasyum içeriği sayesinde, kan basıncını düzenlemeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye destek olur.
Sindirim sorunlarına iyi gelir
Muşmula içeriğindeki lifler sayesinde bağırsak florasını düzenleyerek genel sindirim sağlığını iyileştirirken, kabızlık gibi sindirim sorunlarını önlemeye de yardımcı olur.
Kolesterol seviyelerini düşürebilir
Pektin, bitkilerin hücre duvarlarından elde edilen iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Zengin pektin içeriğine sahip muşmula, diğer anti-inflamatuar etkilerinin yanı sıra kolesterol seviyelerini düşürmeye, kabızlığı önlemeye ve bağırsak aktivitesini uyarmaya yardımcı olabilir.
İltihaplanmayı azaltabilir
Muşmulanın içerdiği bazı antioksidan bileşenler, vücuttaki iltihaplanmayı azaltabilir ve eklem sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Hafıza kaybını önleyebilir
Muşmulanın yüksek flavonoid seviyeleri hafıza kaybı ve sinir hasarının önlenmesinde etkili olabilir.
Kilo kontrolünü destekler
Muşmula, düşük kalorilidir, aynı zamanda lif, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Bu yüzden kilo kontrolü ve dengeli beslenmeye katkı sağlayabilir.
Kötü kolesterolü düşürebilir
Muşmula trigliserit ve kötü kolesterol olarak bilinen “LDL” seviyelerinin azalmasında rol oynar.
Muşmula neye iyi gelir?
Muşmulanın içeriğindeki çözünmeyen lifleri, özellikle pektinler, müshil görevi görebilir, kolesterol emilimini azaltabilir ve kolonu olası kanserojenlerden koruyabilir. Ayrıca, muşmula, mukoza zarlarının ve cildin bütünlüğünü korumak için önemli olan mükemmel bir A vitamini kaynağıdır. Buna, A vitamini ile birlikte akciğer kanserine karşı korumaya yardımcı olabilecek antioksidanlardan çok sayıda flavonoid dâhildir. Potasyum, kalp atış hızı ve kan basıncının kontrolüne katkıda bulunarak kardiyovasküler sağlığı korumaya yardımcı olur, manganez antioksidan enzim süperoksit dismutaz için bir yardımcı faktördür ve demir ve bakır kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir.
Muşmulanın besin değeri
100 gr yenilebilir muşmula yaklaşık 47 kaloridir ve besin içeriği şu şekildedir:
- 0,43 gr protein
- 0,20 gr lipit
- 12.14 gr karbonhidrat
- 1,70 gr lif
- 1 mg C vitamini
- 0,293 mg niasin
- 0,067 mg tiamin
- 0,024 mg riboflavin
- 0,019 mg piridoksin
- 14 mikrogram folat
- 1.528 IU A vitamini
- 266 mg potasyum
- 27 mg fosfor
- 16 mg kalsiyum
- 13 mg magnezyum
- 1 mg sodyum
- 0.28 mg demir
- 0.148 mg manganez
- 0,05 mg çinko
- 0,04 mg bakır
- 0,6 mikrogram selenyum
Muşmula aynı zamanda klorojenik asit, neoklorojenik asit, hidroksibenzoik asit, protokateşuik asit, epikateşin, kumarik asit ve ferulik asit gibi flavonoidlerin de kaynağıdır.
Muşmulanın zararları nelerdir?
Muşmulanın bilinen bir yan etkisi ya da zararı bulunmamaktadır. Muşmula da diğer besinler gibi ölçülü tüketilmelidir. Aşırı tüketimi sindirim sorunlarına neden olabilir.
Muşmulanın aşırı tüketiminden kaynaklanabilecek yan etkileri arasında şunlar yer alabilir:
- Şeker içeriği kan şekerinin yükselmesine neden olabilir.
- Oksalat, böbrek taşı oluşumuna neden olabilen bir mineraldir. Böbrek hastalarının muşmulayı aşırı tüketmemeye özen göstermeleri gerekir.
- Muşmula nadir olarak görülse de alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
- Muşmula özellikle kan inceltici ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu tür ilaçlar kulananların doktor tavsiyesine göre bu meyveyi tüketmeleri tavsiye edilir.
- Muşmulanın yüksek lif içeriği, hamilelikte mide problemlerine, şişkinlik gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Hamilelik sürecinde muşmula tüketimi; yaşanan hormonal değişikliklerle birlikte mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Bu yüzden hamilelerin doktora mutlaka danışarak tüketmeleri önemlidir.
- Ayrıca muşmulanın tohumları, kusma ve solunum güçlüğü gibi ciddi ve tehlikeli semptomlara yol açabilen çok sayıda toksik alkaloit (siyanojenik glikozitler gibi) içerir.
Muşmula nasıl tüketilir?
Muşmula çekirdeği çıkarılıp kabuğuyla birlikte doğrudan tüketilebilen bir meyvedir. Ayrıca,meyve suyu, hoşaf, reçel, çay, püre veya marmelat olarak ya da yoğurtla karıştırılarak da tüketilebilir. Ayrıca turta veya kek tariflerinde, taze olanları da, salatalara veya peynir tabaklarına farklı bir lezzet katmak için eklenebilir.
Muşmula çayının faydaları nelerdir?
Muşmula çayının olası faydalarından bazıları şunları içerebilir:
- Vücudun demir bağlama seviyelerini artırır.
- Vücut için detokslayıcı özellikler taşır.
- Metabolizmayı hızlandırır.
- İdrar söktürücüdür.
- Kan şekerinin dengelenmesine destek olur.
- Ödem attırıcı özelliği vardır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirebilir.