Pancar, beta vulgaris rubra veya kırmızı pancar olarak da bilinen bir kök sebzedir. Pancarın yaprakları ve kökleri, hücre hasarıyla savaşan ve kalp hastalığı riskini azaltan antioksidanlar da dahil olmak üzere çok çeşitli besinlerle doludur. Pancar, ona canlı rengini veren güçlü bir antioksidan olan betalainler içeren birkaç sebzeden biridir. Betalainler iltihabı azaltır ve kansere ve diğer hastalıklara karşı korumaya yardımcı olabilir.
Pancar nelere iyi gelir?
Pazı ve ıspanakla aynı aileye ait olan pancarın hem yaprakları hem de kökü yenebilir; yaprakları acı bir tada sahipken kökü tatlıdır. Pancar çok yönlü bir köktür ve temel vitaminler, mineraller ve güçlü antioksidanlarla doludur. Bu doğal bileşikler hücrelerinizi hasardan korur ve hatta kalp hastalığı ve kanser gibi hastalık riskini bile düşürebilir.
Pancar genel olarak şu rahatsızlıklara iyi gelir;
- Kanser karşıtı özelliklere sahiptir.
- İltihap önleyicidir.
- Kan basıncını ve kalp hastalığı riskini düşürebilir.
- Egzersiz performansını artırır ve enerji seviyelerini destekler.
- Sindirim sağlığını iyileştirebilir.
- Bağırsakları koruyabilir.
- Beyin sağlığını ve tepki süresini destekleyebilir.
- Kırmızı pancarın içeriğinde yer alan demir anemiyi önler.
- Raynaud fenomeninin semptomlarını hafifletebilir.
Pancarın faydaları nelerdir?
Pancar besinsel faydaları olan bir sebzedir. Pancar kökü veya Beta vulgaris, iltihabı azaltan ve hücreleri hasardan koruyan birçok faydalı bitki bileşiğine sahiptir. Pancarın sağlık faydalarından bazıları şunlardır:
Kalp hastalığını ve felci önler
Pancar, hücrelerin büyümesine ve işlevine yardımcı olan folat (B9 vitamini) açısından zengindir. Folat, kalp hastalığı ve felç riskini azaltabilen kan damarlarındaki hasarı kontrol etmede önemli bir rol oynar.
Beyin sağlığına yardımcı olur
Pancar beyin sağlığına fayda sağlayan iki besin olan nitrat ve betalain içerir. Her iki bileşik de kalbe giden kan akışını iyileştirirken, beyne giden kan akışını destekler ve bu da genel beyin işlevini iyileştirmeye yardımcı olur ve potansiyel olarak hafızayı iyileştirebilir ve bunama riskini azaltabilir.
Düşük kan basıncı
Pancar doğal olarak vücutta nitrik okside dönüşen nitratlar açısından zengindir. Bu bileşik, kan damarlarının gevşemesine ve genişlemesine neden olarak kan basıncını düşürür.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Pancar lif bakımından önemli bir kaynaktır ve bağırsaklardaki iyi bakterilerin büyümesini destekler. Sindirim sisteminizde bol miktarda sağlıklı bakteri olması hastalıklarla savaşmanıza ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olur. Lif ayrıca sindirimi iyileştirir ve kabızlık riskini azaltır.
İltihap önleyici
Pancarlar, canlı renklerini veren doğal pigmentler olan betalainler içerir. Bu pigmentler ayrıca antioksidan görevi görerek hücreleri oksidatif stres ve iltihaptan korur.
Kolesterolü düşürür
Pancarlar mükemmel bir lif kaynağıdır. Yüksek lif içeriği tokluk hissine katkıda bulunur, bu da iştahı ve kiloyu kontrol etmeyi kolaylaştırır. Lif ayrıca kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve düzenli bağırsak hareketlerini destekler.
Pancarda hangi vitaminler var?
Pancar manganez, potasyum, bakır, magnezyum, demir, folat, B6 vitamini ve C vitamini gibi sağlıklı mineraller ve vitaminler içerir. Kalori, kolesterol ve sodyum açısından da düşüktür.
Pancarın zararları nelerdir?
Pancar yaprakları ve daha az ölçüde pancarın kendisi, yüksek seviyelerde oksalat adı verilen doğal bir bileşik içerir. Oksalat içeren böbrek taşı geçmişi olan kişiler, pancar gibi yüksek oksalatlı yiyecekleri aşırı tüketmekten kaçınmalıdır. Ayrıca, orta boy pancar 9 g şeker içerir. Kan şekeri yüksek olan kişilerin dikkatli tüketmesi önerilir. Pancarı küçük ve bölünmüş dozlarda diyete dahil etmek güvenlidir; ancak nitrik oksit takviyeleri (bazı pancar güçlendiricileri dahil) belirli sağlık koşullarını kötüleştirebilir ve reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilir ve yalnızca tıbbi gözetim altında yapılmalıdır. Ayrıca, bazı kişilerde pancar yemek pancarüriye, yani idrarda veya dışkıda kırmızı veya pembe renge neden olabilir ancak bu durum tamamen zararsızdır.
Pancarı kimler tüketmemeli?
Pancar, yüksek vitamin, mineral ve antioksidan içeriği de dahil olmak üzere besinsel faydaları nedeniyle sıklıkla kullanılır. Ancak, pancar herkes için uygun olmayabilir. Bazı kişiler, belirli tıbbi rahatsızlıklar veya diyet kısıtlamaları nedeniyle pancar tüketimini sınırlamak veya kaçınmak zorunda kalabilir. Pancarı diyetlerine dahil ederken dikkat etmesi gerekenler şunlardır:
- Böbrek taşına yatkın kişiler.
- Düşük tansiyonu olan kişiler.
- Diyabet hastaları.
- Demir aşırı yüklenmesi bozuklukları olan bireyler.
- Gastrointestinal sorunları olanlar.
- Alerjisi olanlar.
- Belirli ilaçları kullanan kişiler.
Şalgam ve pancar arasındaki fark nedir?
Şalgam ve pancar, brassicaceae (turpgiller) familyasından iki farklı bitkidir. Şalgam (Brassica napus subsp. rapifera) genellikle turpgillerden biridir ve kök sebze olarak bilinir. Pancar (Beta vulgaris) ise, Chenopodiaceae familyasına ait bir bitkidir ve genellikle yaprakları ve kökleri için yetiştirilir. Görünüşte benzerlik gösterseler de, botanik açıdan farklılıkları vardır. Şalgam genellikle beyaz veya mor renkte iken, pancar kırmızı veya sarı renklerde olabilir. Şalgam, düşük kalorili ve C vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca, lif içeriği sayesinde sindirimi destekler. Pancar ise yüksek oranda şeker içerir; demir, folat ve manganez gibi mineraller açısından zengindir. Ayrıca, antioksidan özelliklere sahip betalain içerir.








