SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Salatalıkta bulunan su oranı nedir?



Salatalıkta bulunan su oranı nedir?

Salatalık su oranı oldukça fazla olan besleyici ve ferahlatıcı bir besindir. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin olan salatalık, düşük kalorili olmasıyla ile öne çıkar. Bağışıklık sistemini güçlendirme ve kan basıncını düzenleme gibi birçok faydaları bulunur. Yüksek lif içeriği ile diyet listelerinin vazgeçilmezi olan salatalık; sert, parlak yapıda ve yeşil renktedir. Salatalarda, detoks sularında ve direkt tüketilerek ferahlama sağlar. Salatalık cilt bakımının da gözdesidir ve en çokta göz maskesi uygulamaları yaygındır.

Salatalıkta bulunan su oranı nedir?

Salatalık elektrolit dengesini korur. Bunun nedeni içeriğindeki su oranın yüksek olmasıdır. Bu sayede susuzluk ihtiyacını gidermeye yardımcı olur. Salatalıkta bulunan su miktarı yaklaşık  %96'dır. Özellikle yaz aylarında su ihtiyacını karşılama özelliği bulunan salatalık, lif içerdiğinden dolayı da açlık hissini bastırmaya yardımcı olur. Kavurucu sıcaklarda bol bol tüketilebilir ve dilimleyerek sulara ilave edilebilir.

Salatalığın besin değerleri neler?

Salatalıklar; iltihap giderici, antioksidan ve kanser karşıtı faydaları olan lignanlar, flavonoidlerve triterpenler, fitonutrientlerin gibi bitki kimyasalları içerir. Günlük potasyumun ortalama %4'ünü, günlük lifin ise %3'ünü ve günlük C vitamininizin %4'ünü almaya yardımcı olur.

Salatalığın besin değerleri şöyledir;

  • 15 cal: kalori
  • %95: Su
  • 0.1 g: Yağ
  • 2.8 miligram: C vitamini         
  • 3.6 gram: Karbonhidrat
  • 147 miligram: Potasyum
  • 13 miligram: Magnezyum    
  • 0.6 gram: Protein
  • 13 miligram: Magnezyum
  • Lif: 0.5 gram
  • 16.4 mikrogram: K vitamini

Salatalığın faydaları nelerdir?

Salatalığı hem çiğ olarak hem de turşu halinde tüketebilirsiniz. Nasıl tüketirseniz tüketin antioksidanlar açısından zengin olan salatalık, cilt sağlığını teşvik eder ve kronik rahatsızlık riskinin önüne geçer.

Hem lezzeti hem de sağlık yararları ile öne çıkan salatalığın faydaları şöyle sıralanabilir;

Su ihtiyacını karşılar

Su alımınızı desteklemek ve serinlemek için faydalıdır. Orta boy bir salatalık neredeyse 287 gram sıvı içerir.

Cildi nemlendirir

A ve C vitamini yüksek olan salatalık, ciltteki sorunları yatıştırmaya yardımcı olur. Göz çevresinde şişlikleri azaltır. Ciltte rahatlatıcı, tahrişi giderici etkileri bulunur. Özellikle sivilce ve güneş yanıklarına fayda sağlar. Kuruluğun önlenmesi ve nem dengesinin korunması gibi birçok yararı bulunur.

Bağırsaklara faydalıdır

İçerisinde bulunan yüksek su oranı bağırsakların çalışmasına destek olur.  Vücudun yiyecekleri parçalaması ve besinleri emmesi gibi sindirimi destekleyici özelliklere sahiptir.

Kilo vermeye yardımcı olur

Kalori oranı oldukça düşüktür, lif içeriği yüksektir ve tok tutmayı destekler.  Karbonhidrat miktarı son derece düşük olan salatalık, diyetlerde ara öğün olarak tüketildiğinde yağlı ve sağlıksız besinlere olan eğilimin önüne geçer.

Kalp sağlığını teşvik eder

Salatalık kalp sağlığına olan faydaları ile de bilinir. Yüksek miktarda sodyum yüksek tansiyona yol açar. Salatalık içerdiği Potasyum ile sodyumun etkilerini azaltarak tansiyonu dengeye sokmaya yardımcı olur. Aynı zamanda CuB, aterosklerozla (atardamar duvarlarınızdaki yağ birikimi) savaşarak kalp sağlığını korumaya destek olur. İçerdiği lif ile de kolesterolü düşürmede de etkilidir.

Kansere karşı korur

Salatalık meme, karaciğer, prostat ve akciğer kanseri gibi bazı kanser çeşitleri ile savaşabilir. İçerdiği Cucurbitacin B (CuB) sayesinde kanser hücreleri üzerinde etkileri olduğu düşünülür. Kabuklarının da tüketimi tavsiye edilir. Kabukları kanseri önlemeden kabızlığı önlemeye bir dizi faydalar sağlar.

Kan şekerini korur

Salatalık diyabet sorunu olan hastalar için faydalı bir besindir. Kalori, şeker ve karbonhidrat oranı düşüktür. Aynı zamanda, salatalıktaki su ve lif açlık hissinin önüne geçer. Salatalıkta bulunan antioksidanlar ise diyabetin ilerlemesi ve rahatsızlığın semptomlarının azalması açısından faydalı olabilir.

Salatalık cilt bakımında nasıl kullanılır?

Salatalık içerdiği vitaminler, antioksidanlar ve yüksek su oranı ile cildin adeta dostudur. Kuruluk, ciltte kızarma, iltihaplanma gibi etkileri ile cildi onarır ve yatıştırmaya destek olur.

İşte cilt bakımında salatalığın kullanım alanları;

Göz çevresi

Salatalık cilt bakımında yaygın ve farklı şekillerde kullanılır. Hepimizin bildiği üzere, salatalığı halka halka dilimleyip göz çevresine koymak özellikle gözaltı şişlikleri ve morlukların giderilmesine yardımcı olur. Faydalarından en iyi şekilde yaralanmak için dolaptan çıkardığınız soğuk salatalık dilimlerini gözaltına yerleştirip 15 dakika bekletin. Düzenli olarak uyguladığınızda göz çevresinde aydınlık hissi ve ton renginde eşitlenme fark edebilirsiniz.

Cilt maskesi

Özellikle sivilceli ciltler için bu salatalık maskesini deneyin.

Malzemeler

  • 1 adet orta boy salatalık
  • 1 çorba kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 çorba kışı bal

Yapılışı

  • Salatalığı püre haline getirin. Bu aşamada blender kullanmak kolaylık sağlar.
  • Aynı şekilde yulafı da ezerek püreye ekleyin.
  • Son olarak 1 çorba kaşığı balı ekleyip karıştırın.
  • Cildinize uygulayın 15-20 dakika bekledikten sonra ılık su ile cildinizi yıkayın.

Salatalık nasıl tüketilir?

Salatalık hemen hemen her öğünde tüketilebilecek besleyici ve tok tutucu bir besindir. Özellikle sabah kahvaltılarında muhteşem kokusu ile iştahı kabartan salatalığı beslenmenize daha fazla dahil etmek için şu adımları takip edebilirsiniz;

Salatalık söğüş

Sabah, öğlen ya da aksam fark etmeksizin bir adat salatalığı doğrayın ve üzerine zeytinyağı gezdirip tüketin. Hem basit hem de lezzetli bu tarifte salatalığın üzerine baharat ilavesi de yaparak lezzetini arttırabilirsiniz.

Smothie

Salatayı smothienize eklemek sağlık yararlarını arttırmaya yardımcı olur. Ferah ve yumuşak bir içim sağlar.

Soslayın

Salatalıkları çıtır çıtır tüketmek birçok kişinin favorisidir. Salatalıkları dilediğiniz gibi dilimleyin ve humus, acı biber sosu gibi soslara batırarak tüketin.

Turşu yapın

Küçük salatalıklarla oldukça lezzetli turşular hazırlamak mümkün. Sağlığınızı korumak ve besin değerlerinden yararlanmak için yemeklerin yanında salatalık turşularını ilave edin.

Rendeleyin

Makarna ya da eriştenin üzerine rendeleyerek de tüketebilirsiniz. Ayrıca sandviçler ve salatalar da bol bol kullanarak hem lezzeti hem de besleyiciliği arttırabilir.

Salatalık seçerken ve saklarken nelere dikkat edilmeli?

Salatalık seçerken öncelikle sert ve koyu yeşil olmalarına dikkat edin. Yumuşak salatalıklar hem lezzetsiz hem de kısa sürede bozulma eğilimde olur. Çürüme belirtileri olan noktalar ve lekeler olmadığından emin olun. Salatalıklar fazla olgunlaştığında üzerinde sarı lekeler olabilir. Öte yandan gerekli sıcaklıkta muhafaza edilmeyen salatalıkların dış kabuklarında buruşmalar meydana gelir. Bu da salatalığın su ve nem miktarını ayrıca da çıtırlığını kaybetmiş olduğunu gösterir. Kısaca salatalık alırken yüzeyi pürüzlü, kırışık, kokan, lekeli ve yumuşak salatalıları satın almaktan kaçınmak önemlidir.

Salatalıkları satın aldınız, peki nasıl muhafaza etmeniz gerekiyor? Salatalıkları uygun yöntemlerle muhafaza ettiğinizde 1 haftaya kadar tazeliklerini koruyabilirsiniz.

 Salatalığı muhafaza ederken şunlara dikkat edin;

  • İyice yıkanan salatalıkları kuru bir şekilde muhafaza etmeye özen gösterin.
  • Uzun süre tüketilmeyecek salatalıklar kilitli buzdolabı poşetine yerleştirilerek saklanabilir.
  • Salatalıkları streç filme sarıp muhafaza etmeyi deneyin.
  • Buzdolabında sebze kısmında saklamak daha faydalıdır.

Salatalıkların uzun süre bozulmalarını engellemek için saklama kabının içine bir peçete yerleştirip salatalıkları bu kaba alın.

Beslenme ve Diyet
Oluşturma: 08.06.2025 22:20
Son Güncelleme: 08.06.2025 22:21
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Ağız kuruluğu nedir? Ağız kuruluğu neden olur? Palyatif tedavi nedir? Palyatif bakıma nasıl karar verilir? Patatesin faydaları nelerdir? Patatesin besin değeri ve kalorisi VDRL testi nedir? VDRL testi neden yapılır? Nargilenin zararları nelerdir? Nargile bağımlılık yapar mı? Karalahananın faydaları nelerdir? Karalahananın yan etkileri neler? Beyaz sirkenin saça ve cilde faydaları neler? Beyaz sirke neden yapılır? Salya akması nasıl geçer? Yetişkinlerde ve çocuklarda salya akmasının sebebi nedir? Anne sütü alerjisi nedir? Anne sütü alerjisi nasıl geçer? Kilo aldıran yiyecekler nelerdir? İştah açıcı yiyecekler nelerdir? 11 haftalık gebelik kaç aylık olur? 11 haftalık gebelikte bebek gelişimi nasıl olur? Palamutun faydaları neler? Palamutta hangi vitaminler var? Hamilelik belirtileri nelerdir? Halsizlik neden olur? Halsizlik nasıl geçer? Havucun faydaları nelerdir? Havucun besin değeri ve kalorisi Çocuklarda baş ağrısı neden olur? Çocuğun baş ağrısına ne iyi gelir? Yeme bozukluğu nedir? Yeme bozukluklarının çeşitleri neler? Limon şekeri düşürür mü? Limon neye iyi gelir? Bebeklerde konak neden olur? Bebeklerde konak nasıl temizlenir? Marulun faydaları neler? Marul ödem attırır mı? Adet (regl) döneminde hamile kalınır mı? Adetliyken hamile kalma belirtileri nelerdir? Masseter botoks (diş sıkma) nedir? Masseter botoks nasıl yapılır? Yumurtlama (ovülasyon) nedir? Yumurtlama dönemi hesaplaması nasıl yapılır? Aşırı sıcaklarda ne yapılması gerekir? Aşırı sıcağın zararları neler? Hyaluronik asitin faydaları nelerdir? Hyaluronik asit hangi besinlerde bulunur? Yolculukta ödem neden olur? Hangi hastalıklar bacakta ödeme sebep olur? Ginseng nedir? Ginsengin faydaları nelerdir? Koma nedir? Koma kaç gün sürer? Kudret narı nedir? Kudret narının faydaları nelerdir? Karpuzun faydaları neler? Karpuz kilo aldırır mı? Tümünü Görüntüle