
Salatalık su oranı oldukça fazla olan besleyici ve ferahlatıcı bir besindir. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin olan salatalık, düşük kalorili olmasıyla ile öne çıkar. Bağışıklık sistemini güçlendirme ve kan basıncını düzenleme gibi birçok faydaları bulunur. Yüksek lif içeriği ile diyet listelerinin vazgeçilmezi olan salatalık; sert, parlak yapıda ve yeşil renktedir. Salatalarda, detoks sularında ve direkt tüketilerek ferahlama sağlar. Salatalık cilt bakımının da gözdesidir ve en çokta göz maskesi uygulamaları yaygındır.
Salatalıkta bulunan su oranı nedir?
Salatalık elektrolit dengesini korur. Bunun nedeni içeriğindeki su oranın yüksek olmasıdır. Bu sayede susuzluk ihtiyacını gidermeye yardımcı olur. Salatalıkta bulunan su miktarı yaklaşık %96'dır. Özellikle yaz aylarında su ihtiyacını karşılama özelliği bulunan salatalık, lif içerdiğinden dolayı da açlık hissini bastırmaya yardımcı olur. Kavurucu sıcaklarda bol bol tüketilebilir ve dilimleyerek sulara ilave edilebilir.
Salatalığın besin değerleri neler?
Salatalıklar; iltihap giderici, antioksidan ve kanser karşıtı faydaları olan lignanlar, flavonoidlerve triterpenler, fitonutrientlerin gibi bitki kimyasalları içerir. Günlük potasyumun ortalama %4'ünü, günlük lifin ise %3'ünü ve günlük C vitamininizin %4'ünü almaya yardımcı olur.
Salatalığın besin değerleri şöyledir;
- 15 cal: kalori
- %95: Su
- 0.1 g: Yağ
- 2.8 miligram: C vitamini
- 3.6 gram: Karbonhidrat
- 147 miligram: Potasyum
- 13 miligram: Magnezyum
- 0.6 gram: Protein
- 13 miligram: Magnezyum
- Lif: 0.5 gram
- 16.4 mikrogram: K vitamini
Salatalığın faydaları nelerdir?
Salatalığı hem çiğ olarak hem de turşu halinde tüketebilirsiniz. Nasıl tüketirseniz tüketin antioksidanlar açısından zengin olan salatalık, cilt sağlığını teşvik eder ve kronik rahatsızlık riskinin önüne geçer.
Hem lezzeti hem de sağlık yararları ile öne çıkan salatalığın faydaları şöyle sıralanabilir;
Su ihtiyacını karşılar
Su alımınızı desteklemek ve serinlemek için faydalıdır. Orta boy bir salatalık neredeyse 287 gram sıvı içerir.
Cildi nemlendirir
A ve C vitamini yüksek olan salatalık, ciltteki sorunları yatıştırmaya yardımcı olur. Göz çevresinde şişlikleri azaltır. Ciltte rahatlatıcı, tahrişi giderici etkileri bulunur. Özellikle sivilce ve güneş yanıklarına fayda sağlar. Kuruluğun önlenmesi ve nem dengesinin korunması gibi birçok yararı bulunur.
Bağırsaklara faydalıdır
İçerisinde bulunan yüksek su oranı bağırsakların çalışmasına destek olur. Vücudun yiyecekleri parçalaması ve besinleri emmesi gibi sindirimi destekleyici özelliklere sahiptir.
Kilo vermeye yardımcı olur
Kalori oranı oldukça düşüktür, lif içeriği yüksektir ve tok tutmayı destekler. Karbonhidrat miktarı son derece düşük olan salatalık, diyetlerde ara öğün olarak tüketildiğinde yağlı ve sağlıksız besinlere olan eğilimin önüne geçer.
Kalp sağlığını teşvik eder
Salatalık kalp sağlığına olan faydaları ile de bilinir. Yüksek miktarda sodyum yüksek tansiyona yol açar. Salatalık içerdiği Potasyum ile sodyumun etkilerini azaltarak tansiyonu dengeye sokmaya yardımcı olur. Aynı zamanda CuB, aterosklerozla (atardamar duvarlarınızdaki yağ birikimi) savaşarak kalp sağlığını korumaya destek olur. İçerdiği lif ile de kolesterolü düşürmede de etkilidir.
Kansere karşı korur
Salatalık meme, karaciğer, prostat ve akciğer kanseri gibi bazı kanser çeşitleri ile savaşabilir. İçerdiği Cucurbitacin B (CuB) sayesinde kanser hücreleri üzerinde etkileri olduğu düşünülür. Kabuklarının da tüketimi tavsiye edilir. Kabukları kanseri önlemeden kabızlığı önlemeye bir dizi faydalar sağlar.
Kan şekerini korur
Salatalık diyabet sorunu olan hastalar için faydalı bir besindir. Kalori, şeker ve karbonhidrat oranı düşüktür. Aynı zamanda, salatalıktaki su ve lif açlık hissinin önüne geçer. Salatalıkta bulunan antioksidanlar ise diyabetin ilerlemesi ve rahatsızlığın semptomlarının azalması açısından faydalı olabilir.
Salatalık cilt bakımında nasıl kullanılır?
Salatalık içerdiği vitaminler, antioksidanlar ve yüksek su oranı ile cildin adeta dostudur. Kuruluk, ciltte kızarma, iltihaplanma gibi etkileri ile cildi onarır ve yatıştırmaya destek olur.
İşte cilt bakımında salatalığın kullanım alanları;
Göz çevresi
Salatalık cilt bakımında yaygın ve farklı şekillerde kullanılır. Hepimizin bildiği üzere, salatalığı halka halka dilimleyip göz çevresine koymak özellikle gözaltı şişlikleri ve morlukların giderilmesine yardımcı olur. Faydalarından en iyi şekilde yaralanmak için dolaptan çıkardığınız soğuk salatalık dilimlerini gözaltına yerleştirip 15 dakika bekletin. Düzenli olarak uyguladığınızda göz çevresinde aydınlık hissi ve ton renginde eşitlenme fark edebilirsiniz.
Cilt maskesi
Özellikle sivilceli ciltler için bu salatalık maskesini deneyin.
Malzemeler
- 1 adet orta boy salatalık
- 1 çorba kaşığı yulaf ezmesi
- 1 çorba kışı bal
Yapılışı
- Salatalığı püre haline getirin. Bu aşamada blender kullanmak kolaylık sağlar.
- Aynı şekilde yulafı da ezerek püreye ekleyin.
- Son olarak 1 çorba kaşığı balı ekleyip karıştırın.
- Cildinize uygulayın 15-20 dakika bekledikten sonra ılık su ile cildinizi yıkayın.
Salatalık nasıl tüketilir?
Salatalık hemen hemen her öğünde tüketilebilecek besleyici ve tok tutucu bir besindir. Özellikle sabah kahvaltılarında muhteşem kokusu ile iştahı kabartan salatalığı beslenmenize daha fazla dahil etmek için şu adımları takip edebilirsiniz;
Salatalık söğüş
Sabah, öğlen ya da aksam fark etmeksizin bir adat salatalığı doğrayın ve üzerine zeytinyağı gezdirip tüketin. Hem basit hem de lezzetli bu tarifte salatalığın üzerine baharat ilavesi de yaparak lezzetini arttırabilirsiniz.
Smothie
Salatayı smothienize eklemek sağlık yararlarını arttırmaya yardımcı olur. Ferah ve yumuşak bir içim sağlar.
Soslayın
Salatalıkları çıtır çıtır tüketmek birçok kişinin favorisidir. Salatalıkları dilediğiniz gibi dilimleyin ve humus, acı biber sosu gibi soslara batırarak tüketin.
Turşu yapın
Küçük salatalıklarla oldukça lezzetli turşular hazırlamak mümkün. Sağlığınızı korumak ve besin değerlerinden yararlanmak için yemeklerin yanında salatalık turşularını ilave edin.
Rendeleyin
Makarna ya da eriştenin üzerine rendeleyerek de tüketebilirsiniz. Ayrıca sandviçler ve salatalar da bol bol kullanarak hem lezzeti hem de besleyiciliği arttırabilir.
Salatalık seçerken ve saklarken nelere dikkat edilmeli?
Salatalık seçerken öncelikle sert ve koyu yeşil olmalarına dikkat edin. Yumuşak salatalıklar hem lezzetsiz hem de kısa sürede bozulma eğilimde olur. Çürüme belirtileri olan noktalar ve lekeler olmadığından emin olun. Salatalıklar fazla olgunlaştığında üzerinde sarı lekeler olabilir. Öte yandan gerekli sıcaklıkta muhafaza edilmeyen salatalıkların dış kabuklarında buruşmalar meydana gelir. Bu da salatalığın su ve nem miktarını ayrıca da çıtırlığını kaybetmiş olduğunu gösterir. Kısaca salatalık alırken yüzeyi pürüzlü, kırışık, kokan, lekeli ve yumuşak salatalıları satın almaktan kaçınmak önemlidir.
Salatalıkları satın aldınız, peki nasıl muhafaza etmeniz gerekiyor? Salatalıkları uygun yöntemlerle muhafaza ettiğinizde 1 haftaya kadar tazeliklerini koruyabilirsiniz.
Salatalığı muhafaza ederken şunlara dikkat edin;
- İyice yıkanan salatalıkları kuru bir şekilde muhafaza etmeye özen gösterin.
- Uzun süre tüketilmeyecek salatalıklar kilitli buzdolabı poşetine yerleştirilerek saklanabilir.
- Salatalıkları streç filme sarıp muhafaza etmeyi deneyin.
- Buzdolabında sebze kısmında saklamak daha faydalıdır.
Salatalıkların uzun süre bozulmalarını engellemek için saklama kabının içine bir peçete yerleştirip salatalıkları bu kaba alın.