Sinir otu geniş yapraklı bir bitkidir. Öksürük, ağız yaraları, obezite gibi birçok rahatsızlık için kullanılır. Bu bitkinin oral veya topikal formda birçok tıbbi uygulaması vardır ve ciddi yan etkileri yoktur.
Damar otu olarak da isimlendirilen sinir otunun çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kullanımı binlerce yıl öncesine dayanır. Geleneksel tıpta sinir otunun anti-enflamatuar (iltihap sökücü) özelliklere sahip olduğu düşünülür.
Sinir otu geniş, oval yapraklara ve damarlara sahiptir. Kısa bir gövde, geniş yapraklar, kökler, çiçekler, meyveler ve tohumlardan oluşur. Damar otu olarak da bilinen sinir otunun bilimsel adı plantagodur. Plantaginaceae familyasından yaygın olarak kullanılan bir tıbbi bitkidir.
Sinir otu sindirimi kolaylaştırarak kabızlıkla savaşan ve iltihabı azaltan bir bitkidir. Akciğer problemlerinde bitkisel tedavi olarak kullanılabilir ve öksürüğe karşı da etkilidir. Tüm bu faydalarına ek olarak solunum yollarını nemlendirir ve yara tedavisinde kullanılabilir.
Sinir otu (damar otu) genelde çay formunda tüketilir. Çiğ ya da pişirilerek de yenebilir. Ek olarak merhem olarak cilt yaralarında da kullanılabilir.
Sinir otu ağrıyı ve şişliği azaltmaya, mukusu azaltmaya ve hava yollarını açmaya yardımcı olabilir. Sinir otunun en önemli faydalarından biri de bakteri ve mantarları yok edebilmesidir.
Sinir otunun faydaları şunlardır;
Sinir otu kendisine iltihap giderici etki veren iridoidler içerir ve cilt üzerinde oluşan yaraların tedavisinde yardımcıdır. Derin yara, kronik ve ilerleyici yara, kötü huylu yara, yanık, ürtiker ve fistül gibi çeşitli yara ve deri hastalıklarında da kullanılabilir.
Sinir otu birçok bitki türü gibi genellikle güvenlidir. Ancak bazı yan etkilere sebep olabilir. Yanlış tüketim sonrası mide bulantısı, kusma, ishal, iştahsızlık, şişkinlik, aşırı duyarlılık ve dermatit gibi bazı olumsuz reaksiyonlar ortaya çıkabilir.
Sinir otunu tüketirken şunlara dikkat edilmelidir;
Sinir otu yararları açısından değerlendirildiğinde birçok farklı hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Göz sağlığından, mide ve bağırsak sorunlarının iyileştirilmesine kadar geniş bir yelpazeye sahiptir.
Sinir otunun fayda sağladığı başlıca hastalıklar şunlardır;
Damar otu yara iyileştirebilme özelliği sayesinde siğil ve çıban da dahil olmak üzere birçok cilt rahatsızlığına faydalıdır.
Gastrointestinal kanama, hematemez, dizanteri, hemoroid, mide ağrısı, bağırsak ülseri, hazımsızlık ve kabızlık gibi rahatsızlıklarda etkilidir.
Sinir otu astım, tüberküloz, akciğer ve çoğul lezyonları tedavi edebilir. Ayrıca üst solunum yolları enfeksiyonu gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olabilir.
Göz koroid hastalıkları, konjunktivit ve göz yaraları dahil olmak üzere birçok göz hastalığının tedavisinde etkilidir.
Sinir otu çayının yapılışı birçok bitki çayı ile benzerdir. Genellikle çay formunda otun kurutulmuş hali tercih edilir. Sıcak su ile 10 dakika da demlenebilir ve süzülerek içilir. Sinir otu çayı tüketilir ki bal ile tatlandırılabilir.
Sinir otunu günde ne kadar tükettiğiniz onu hangi formda tükettiğinizle doğrudan ilişkilidir. Ayrıca ne için kullandığınızda doz da etkilidir. Genel olarak sinir otu günde 3 bardaktan fazla tüketilmemelidir. Günlük tüketim miktarının en doğru şekilde belirlenebilmesi için bir sağlık uzmanından fikir almak gereklidir.
Sinir otu yaprakları, luteolein ve apigenin de dahil olmak üzere musilajlar, flavonoidler, ayrıca kumarinler, tanenler, mineraller (kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, selenyum) ve vitaminler (A, B, C, K) içerir. Lif bakımından zengin olan sinir otu protein de içerir.
Sinir otu sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa karşı fayda sağlar. Ek olarak hemoroid, mide ağrısı, bağırsak ülseri, hazımsızlık gibi mide ile ilişkili rahatsızlıklarda etkilidir.