
Tarçın, çeşitli Cinnamomum ağaçlarının kurutulmuş kabuklarından elde edilen bir baharattır. Tarçının kabuğu, yaprakları, çiçekleri, meyveleri ve kökleri, Çin, Hindistan ve Pers (İran) dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde geleneksel tıpta ve mutfakta uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Tarçının antikarsinojenik, antioksidan, anti-inflamatuar , antidiyabetik ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.
Tarçının faydaları arasında diyabetin yönetilmesi, kilo kaybının teşvik edilmesi ve ruh sağlığının iyileştirilmesi yer alabilir. Günümüzde tarçın ürünleri diyabet ve kilo kaybı için bir besin takviyesi olarak tanıtılmaktadır.
Tarçının faydaları neler?
Tarçının sağlık yararları büyük ölçüde koruyucu bitki bileşiklerinin yüksek konsantrasyonuyla ilişkilidir. Tarçının antioksidan, antibiyotik ve iltihap giderici özellikleri vardır. Tarçın kan basıncını ve dolaşımı iyileştirebilir. Tarçının sağlık açısından faydalarından yararlanabilmek için dengeli bir beslenme ve düzenli fiziksel egzersizle birlikte kullanılması gerektiğini unutmamak gerekir
Tarçının faydaları şunlardır;
İltihabı azaltır
Tarçın sinnamaldehit gibi polifenolik bileşikler içerir ve bu sayede iltihap gidericidir. Bu bileşikler özellikle romatoid artrit (RA) gibi iltihaplı rahatsızlıkların yönetilmesine yardımcı olabilir.
Antioksidan açısından zengindir
Antioksidanlar vücudunuzu oksidatif stres olarak bilinen bir hücre hasarına neden olan serbest radikaller adı verilen dengesiz atomlardan korur. Serbest radikaller vücudunuzun metabolik süreçlerinin doğal bir sonucudur.
Antibiyotik özellikleri içerir
Tarçının ona kokusunu veren sinnamaldehit bileşiği sayesinde antibiyotik etkisi gösterebilir. Sinnamaldehit, stafilokok, E. coli, salmonella ve kandida dahil olmak üzere çeşitli bakteri ve virüslere etkili olduğu düşünülmektedir.
Kan basıncını düşürebilir
Tarçın kan basıncını ve dolaşımı iyileştirebilir. Tarçın, trigliserit ve kolesterol seviyelerini düşürebilir ve bu da kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir.
Grip ile savaşır
Araştırmalar tarçının soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu olabileceğini gösteriyor.
Kanser önleyici özelliktedir
Tarçının kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını önleyebileceği düşünülüyor.
Kan şekerine faydalıdır
Tarçın şekerin kan dolaşımına salınmasını yavaşlatabilir. Tip 2 diyabet hastaları da dahil olmak üzere yüksek kan şekeri seviyelerine sahip kişiler için faydalı olabilir.
Nörolojik açıdan yararlar sunar
Tarçının Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığı gibi nörolojik rahatsızlıklar üzerinde faydalı etkileri olduğu düşünülmektedir.
Sindirime yardımcı olabilir
Tarçın, yemekle birlikte veya yemekten önce tüketildiğinde sindirime yardımcı olabilir.
Kilo vermeyi destekler
Tarçın, metabolizmayı hızlandıran ve yağ yakımını destekleyen bir bileşik olan sinnamaldehit içerir.
Ağız sağlığını korur
Tarçın çürükler, diş eti iltihabı ve kötü nefes gibi ağız problemlerini tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Cildi güzelleştirir
Tarçının cilt elastikiyetini ve nem seviyesini arttırabilir.
Tarçının besin değeri
Tarçının iltihaplanma, sinir ağrısı, kalp hastalığı, öksürük ve diğer rahatsızlıkları olan insanlara yardımcı olduğu düşünülüyor. Tarçının içeriğinde C vitamini, A vitamini, B vitamini ve K vitamini ile kalsiyum, fosfor, magnezyum yer alır.
Bir çay kaşığı tarçın şunları içerir;
- Yaklaşık 6 kalori
- Yaklaşık 0,1 gram protein
- Yaklaşık 0,03 gram yağ
- Yaklaşık 2 gram karbonhidrat
- Yaklaşık 1 gram lif
- Yaklaşık 26 miligram kalsiyum
- Yaklaşık 11 miligram potasyum
- Yaklaşık 3 mikrogram beta-karoten
- Yaklaşık 8 uluslararası birim (IU) A vitamini
Tarçının çeşitleri nelerdir?
Tarçın, dünya genelindeki birçok mutfakta yaygın olarak bulunan temel bir baharattır. Farklı tarçın türleri arasında Çin tarçını (cassia), seylan (cinnamomum verum), Korintje (cinnamomum burmanni) ve saigon (cinnamomum loureiroi) bulunur. Tarçın türlerine göre kullanım alanlarında da farklılık gösterebilir. Örneğin; cassia tarçını koyu kırmızı-kahverengidir, kalın bir kabuğa ve baharatlı, hafif acı bir tada sahiptir. Korintje tarçını diğer tarçın türlerine göre daha ucuz ve hasadı daha kolaydır, bu da onu uygun fiyatlı ve erişilebilir kılar.
Tarçın nasıl tüketilmelidir?
Tarçın ağacının hemen hemen her parçası (kabuk, kök, yapraklar, çiçek ve meyveler) tıbbi özelliklere sahiptir.
Tarçının en önemli aktif bileşenlerinden biri sinnamaldehittir. Aromalarda ve kokularda kullanılır. Tarçın, kokusu nedeniyle esas olarak aroma ve esans endüstrilerinde kullanılır ve bu koku, çeşitli gıda maddelerine, parfümlere ve tıbbi ürünlere dahil edilebilir. Tarçının bu eşsiz kokusu onun tatlılara eşlikçi olmasını da kaçınılmaz yapmıştır. Tarçın birçok tatlının üzerinde ya da içinde toz haliyle yer alır. Ayrıca meyvelerin üzerine serpilerek de tüketilebilir. Yemeklere farklı bir aroma katmak için de sıklıkla tercih edilir. Ayrıca içecekler de de sıkça kullanılır. Salep, meyveli içecekler (hoşaflar dahil) ve kahveler de sevilerek tüketilebilir.
Tarçın nasıl saklanmalı?
Tarçın serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanmalı. Güneş ışığına maruz kalırsa rengi ve lezzeti bozulabilir. Hava geçirmez cam kavanozlar içinde tutulabilir.
Tarçının yan etkileri ve zararları neler?
Tarçın, gıdalarda baharat veya tatlandırıcı olarak yaygın olarak kullanılan miktarlarda tüketildiğinde güvenlidir. Daha büyük miktarlarda veya uzun süreler kullanıldığında yan etkilere sebep olabilir.
Araştırmalar, tarçın türlerinin ve kısımlarının kimyasal bileşimde önemli farklılıklara sahip olduğunu ve bu farklılıkların ürünün insanlar üzerindeki etkisini etkileyebileceğini göstermektedir. Cassia tarçını, büyük miktarlarda alındığında toksik olabilen bir bileşik olan kumarin içerir.
Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, diyabet ya da karaciğerle alakalı sağlık sorunlarınız varsa doktor kontrolünde tarçın tüketmeniz daha doğru olacaktır. Fazla tüketildiğinde tarçın kan şekerini kontrolsüz düşürebilir. Hamilelikte büyük miktarlar güvenli olmayabilir ve emzirme üzerindeki etkileri hakkında çok az şey bilinmektedir.
Öte yandan bazı topikal tarçın yağı veya tozu türlerinin ciltte tahrişe veya kontakt dermatite neden olabilir.
Fazla tarçın tüketimini bağlı olarak şu yan etkiler görülebilir;
- Alerjik reaksiyonlar
- Şişkinlik
- Mide ağrısı ve/veya bulantı
- İshal
- Baş ağrısı
Tarçın zayıflatır mı?
Tarçın birçok farklı alanda kullanılsa da son zamanlarda kilo kaybı da dahil olmak üzere birçok sağlık faydası nedeniyle büyük bir popülerlik kazanmıştır. Anti-diyabetik baharattır olan tarçın kan şekeri seviyelerini düşürmeye ve korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca lif açısından zengin olduğundan tokluk hissini uzatmaya yardımcı olabilir.
Tarçın şekeri düşürür mü?
Tarçın insülinin işlevini iyileştirmeye yardımcı olan antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. İnflamasyon direncini ve diyabeti önlemeye yardımcı olur.