Taze fasulyenin faydaları nelerdir? Yeşil fasulyede hangi vitaminler var?

entry image

Kalorisi düşük olsa da, taze fasulye sağlık için birçok önemli besin maddeleri içerir. C vitamini, flavonoller, kuersetin ve kaemferol gibi antioksidanlar açısından zengindir. Bu antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşır, bu da hücre hasarını azaltmaya yardımcı olur ve bazı sağlık sorunları riskini azaltabilir. Yeşil fasulyeyi beslenmenize dâhil etmek ayrıca, kemik gücünü, kilo yönetimini, ruh sağlığını ve hastalıkların önlenmesini destekleyebilir.

Taze fasulyenin faydaları nelerdir?

Taze fasulye (yeşil fasulye), besin değeri yüksek ve oldukça sağlıklı bir sebzedir ve sağlık açısından faydaları çoktur. En çok, sindirime yardımcı olan, kalp-damar sağlığına katkıda bulunan, kan şekerini dengeleyen ve kilo vermeye yardımcı olan diyet lifi gibi besin maddeleri sağlamasıyla bilinir. Yeşil fasulye ayrıca, bağışıklık sistemi fonksiyonunu ve cilt sağlığını desteklediği bilinen bir antioksidan olan C vitamini açısından da zengindir. Yüksek K vitamini içeriği de sağlıklı kemiklere katkıda bulunabilir.

Fasulyenin faydaları: 

Kalp sağlığını iyileştirir

Taze fasulyenin folat ve potasyum içeriği kan basıncını düzenlemek, lif ve proteini ise kolesterol seviyelerini düşürmek için önemlidir. Yeşil fasulyede bulunan çözünür lif, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol ("kötü" kolesterol) seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.

Kemikleri güçlendirebilir

Yeşil fasulyenin yüksek K vitamini içeriği kemik sağlığını iyileştirebilir. Yeterli K vitamini almamak, osteoporoz riskini artırarak kemiklerin zayıflamasına yol açabilir. K vitamini kemik oluşumuna yardımcı olan proteinleri üretir.

Kilo kaybına yardımcı olur

Yeşil fasulye, kilo yönetimini destekleyen düşük kalorili ve düşük yağlı bir enerji kaynağıdır. Bol miktarda vitamin, antioksidan ve besin içerir. Bir fincan pişmiş yeşil fasulye sadece 31 kalori ve bol miktarda doyurucu lif içerir, bu da vücudunuzun az miktarda kaloriyle tok hissetmesini sağlar.

Sağlıklı bir hamileliği destekler

B vitaminleri olan folat, riboflavin ve tiamin, hamilelikte önemli rol oynar ve bunların hepsi yeşil fasulyede bulunur. Bir fincan yeşil fasulye, günlük önerilen folat alımının yaklaşık üçte birini karşılar ve bu da bazı doğumsal anomalilerin riskini azaltmak için çok önemlidir.

Kanser riskini azaltabilir

Yeşil fasulyenin aynı zamanda kanser karşıtı faydaları da vardır. Araştırmalar, yeşil fasulyeyi düzenli olarak öğünlere dâhil etmenin meme, kolon ve prostat kanseri riskini azaltabileceğini göstermektedir. Kanser karşıtı etkileri kısmen içeriğindeki klorofil, karotenoidler, fenolik asitler, lif, fitik asit ve saponinlerden kaynaklanıyor olabilir. Yeşil fasulyedeki bu bileşikler, her ikisi de hücrelere zarar veren oksidatif stres ve inflamasyonla mücadeleye yardımcı olmak için birlikte çalışır.

Anemiye iyi gelebilir

Yeşil fasulyedeki demir içeriği, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin eksikliğinden kaynaklanan bir rahatsızlık olan anemiye iyi gelebilir.

Fasulyede hangi vitaminler var?

Yeşil fasulye yağ oranı düşük, A, C, K vitaminleri, folat ve lif gibi besinler açısından zengindir.

1 su bardağı pişmiş taze fasulyenin besin değerleri şu şekildedir:

  • Kalori: 43.8 kcal
  • Karbonhidratlar: 9,85 gram (g)
  • Yağ: 0,35 g
  • Protein: 2,36 gr
  • Lif: 4 g
  • A Vitamini: 40 mikrogram (mcg)
  • K Vitamini: 59,9 mcg
  • C Vitamini: 12,1 miligram (mg)
  • Folat: 41,2 mcg
  • Potasyum: 182 mg
  • Manganez: 0,36 mg
  • Magnezyum: 22,5 mg

Taze fasulyenin yan etkileri neler?

Taze fasulye çoğu kişi tarafından herhangi bir olumsuz etkiye maruz kalmadan güvenle tüketebilse de, belirli ilaçlar kullanan kişilerin olası ilaç-besin etkileşimleri konusunda dikkatli olmaları kritik öneme sahiptir. Örneğin, varfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullananlar, yeşil fasulye gibi K vitamini açısından zengin besinlerin tüketiminde daha dikkatli olmalıdır.

Yüksek tansiyonu (hipertansiyon) olan kişiler, sodyum içeriği yüksek olabilen konserve yeşil fasulyeden kaçınmalı ve düşük sodyumlu konserve veya taze çeşitleri tercih etmelidir.

Nadir de olsa yeşil fasulyeye alerjisi olan kişiler bu sebzeden uzak durmalıdır.

Lektinler, yeşil fasulye de dâhil olmak üzere çeşitli fasulye türlerinde bulunan bir protein türüdür. Bazı faydaları olsa da, sindirim rahatsızlığına da neden olabilirler. Lektinleri etkisiz hale getirmek için yeşil fasulyeleri iyice pişirmeniz gerekir.

Taze fasulye gaz yapar mı?

Taze fasulye, yüksek lifli birçok besinden biridir. Bol miktarda lif tükettiğinizde şişkinlik, mide ağrısı ve gaz riski yüksektir.

Başlıca nedenleri şunlardır:

Yüksek lif içeriği

Yeşil fasulye, sindirime faydalı olabilen yüksek miktarda diyet lifi içerir; ancak özellikle çok fazla lif tüketmeye alışık değilseniz, bağırsakta fermantasyon sırasında gaz üretimine de yol açabilir.

Oligosakkaritler

Taze fasulye gaz oluşumuna katkıda bulunabilen bir karbonhidrat türü olan oligosakkaritler içerirler. Bu şekerler ince bağırsakta tam olarak sindirilemez ve kolonda fermente olarak gaz oluşumuna yol açabilir.

Bireysel hassasiyetler

Bazı kişiler, yeşil fasulye de dâhil olmak üzere belirli yiyeceklere karşı daha hassas olabilir. Her bireyin sindirim sistemi farklılık gösterdiğinden, tepkiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Taze fasulye kilo aldırır mı?

Taze fasulyeyi nasıl hazırladığınız önemlidir. Yüksek kalorili malzemelerle (tereyağı, peynir veya ağır soslar gibi) pişirmek kalori ekleyebilir ve aşırı tüketildiğinde kilo alımına yol açabilir.

Kilo alımı, sürekli bir kalori fazlalığı olduğunda (yaktığınızdan daha fazla kalori tükettiğinizde) ortaya çıkar. Dengeli bir beslenmenin parçası olarak yeşil fasulyeyi, diğer besleyici gıdalar ve düzenli fiziksel aktiviteyle birlikte tüketmenin kilo alımına yol açması pek olası değildir.

Benzer İçerikler

İkinci Görüş Alın

hastane

En Fazla Görüntülenenler