
Yaş cevizin içeriğinde yer alan su miktarı kuru cevize oranla daha yüksektir. Ancak, içeriğindeki yer alan besleyici vitamin, mineral gibi bileşenleri en iyi şekilde koruyarak vücuda girmesine olanak tanır. Cevizler, Omega-3 yağları, lif ve antioksidanlar gibi besinlerle doludurlar ve kalp hastalıklarını azaltmaya ve beyin fonksiyonlarınızı artırmaya yardımcı olabilirler.
Yaş cevizin faydaları nelerdir?
Ceviz kalorisi yüksek olmasına rağmen, aynı zamanda çok çeşitli sağlık yararları olan son derece besleyici bir meyvedir.
Kalp sağlığı
Cevizler, iltihabı azaltmak için önemli olan bir omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) açısından tek ve en zengin kuruyemiştir. Anti-inflamatuar bileşikleri kalp hastalığı riskini azaltabilir.
Beyin sağlığı
Yaş cevizde bulunan antioksidanlar ve anti-inflamatuar polifenoller (bileşikler) beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir ve yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan zihinsel gerilemeyi yavaşlatabilir. Bununla birlikte yaş cevizde bulunan antioksidanların beyin hücrelerindeki hasarı da önleme yeteneği vardır.
Bağırsak sağlığı
Bağırsaklardaki bakteriler ve mikropların da sağlık açısından önemli olduğu bilinmektedir. Araştırmalar cevizlerin bağırsak sağlığını iyileştirebileceğini göstermektedir.
Kanser önleme
Bağırsaklarda bulunan mikroplar cevizde bulunan bileşikleri alır ve ürolitin bileşikleri üretir. Bu ürolitinler belirli kanserler için riski düşürmeye yardımcı olabilir.
Yaş ceviz kaç kaloridir?
Yaş ceviz besin değerleri açısından oldukça zengin bir kaynaktır. 100 gram cevizin besin değerleri şu şekildedir:
- Kalori: 650 kcal
- Protein: 14 gr
- Yağ: 65 gr
- Doymuş yağ: 6 gr
- Lif: 7 gr
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 2 mg
- Potasyum: 441 mg
- Şeker: 2,6 gr
- Karbonhidrat: 14 gr
- Demir: 2,9 mg
- B6 Vitamini: 0,6 mg
- C Vitamini: 3,5 mg
- Magnezyum: 158 mg
- Kalsiyum: 98 mg
- D Vitamini: 0 IU
- Kobalamin 0 µg
Yaş ceviz nasıl tüketilir?
Doğru cevizleri seçmek ilk adımdır. Görünürde küf veya koku içermeyen taze, çiğ cevizleri tercih edin. Küflü cevizler zararlı mikotoksinler üretebilirken, bayat olanlar besin içeriğinin çoğunu kaybeder. Mümkünse cevizleri kabuklu olarak satın alın. Bu, onları oksidasyondan korur ve daha uzun süre taze kalmalarını sağlar. Cevizlerdeki besinleri korumanın en iyi yollarından biri suda bekletmektir. Yaş ceviz, vücudun demir ve çinko gibi mineralleri emmesini engelleyen fitik asit adı verilen verilen bir bileşik içerir. Islatma bu bileşiği nötralize ederek enzimleri harekete geçirerek daha sindirilebilir hale getirir.
Ceviz şu şekilde tüketilebilir:
- Kahvaltılıkların üzerine ekstra besin değeri katmak için kıyılarak serpilebilir.
- Sağlıklı yağ ve protein almak için yapraklı yeşilliklere ya da meyve salatalarına eklenebilir.
- Smoothilere eklenebilir.
- Cevizleri tereyağı kıvamına gelene kadar ezerek tam tahıllı ekmeklerin üzerine sürebilir veya meyvelerin üzerine sos olarak kullanabilirsiniz.
- Cevizi portakal veya çilek gibi C vitamini açısından zengin besinlerle birlikte tüketirseniz demir emilimini artırabilirsiniz.
- Cevizleri kurabiyelerde, keklerde, brownie'lerde ve baklavalarda tatlı malzemesi olarak da kullanabilirsiniz.
Yaş ceviz ne zaman çıkar?
Yaş ceviz, eylül ortasından kasım başına kadar hasat edilirler ve kabukları çıkarıldıktan sonra yenebilirler. Taze cevizler, kurutulmuş cevizlerden daha yumuşaktır ve hafif acı bir tada sahiptir.
Yaş ceviz nasıl kurutulur?
Cevizler ilk toplandığında yüksek nem içeriğine, daha yumuşak bir dokuya ve kremsi, hafif acı bir tada sahiptir. Yaş cevizin kurutulması bozulmayı engellemek için gereklidir. Yeşil olarak toplanan cevizlerin dış kabukları çıkarıldıktan sonra kurutma işlemine başlanır ve kurutma işlemi ne kadar erken olursa, o kadar sağlıklı olurlar. Cevizleri kurutulacak yere tek katman halinde sermek, hava sirkülasyonundan eşit şekilde yararlanmasını sağlamak için önemlidir. Özellikle ilk başlarda cevizleri düzenli aralıklarla çevirmek küf oluşumunu engeller ayrıca her tarafının eşit şekilde kurumasına yardımcı olur. Cevizleri kurutmak için iyi havalandırılan ve gölgeli bir alan seçilmelidir. Doğrudan güneş ışığına maruz kalan cevizler aşırı ısınmadan dolayı bozulabilir, ayrıca aroması ve tadını kaybedebilir. Doğru şekilde kurutulan cevizler tüketilebilir ve uzun süre saklanabilir.