
Yenibahar bir bitkidir. Yenibahar meyveleri, zengin bir besin profiline sahip tropikal bir yaprak dökmeyen bitki olan Pimenta dioica ağacından elde edilir. Olgunlaşmamış meyve toplanır, kurutulur ve öğütülerek toz baharat haline getirilir. Bitkinin olgunlaşmamış meyveleri ve yaprakları ilaç yapımında kullanılır. Yemeklerde baharat olarak kullanılır.
Yenibahar ismini kendine özgü aromasının tarçın, hindistan cevizi, karanfil, biber, ardıç ve zencefilin bir kombinasyonu gibi görünmesinden almıştır. Başlangıçta Jamaika, Güney Meksika ve Orta Amerika'da yetiştirilen yenibahar, artık dünyanın diğer bölgelerinde de yetiştirilmektedir.
Yenibahar, hazımsızlık (dispepsi), bağırsak gazı, karın ağrısı, ağır adet dönemleri, kusma, ishal, ateş, soğuk algınlığı, yüksek tansiyon, diyabet ve obezite için kullanılır.
Yenibaharın faydaları nelerdir?
Yenibaharın en önemli sağlık faydaları arasında ağrı kesici özelliği, dolaşımı hızlandırması, mide-bağırsak sistemini koruması, ruh halini iyileştirmesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, mantar enfeksiyonlarını ortadan kaldırması, kan basıncını düşürmesi ve iltihabı azaltması sayılabilir.
İşte yenibaharın faydaları:
Kalp sağlığını koruyabilir
Yenibaharda bulunan potasyum, vazodilatör olduğu ve kardiyovasküler sistemdeki gerginliğin çoğunu serbest bıraktığı için kalp sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Bu, gevşemiş kan damarları boyunca kan akışında artışa neden olabilir ve atardamarlar ve kalp üzerindeki gerginliği azaltarak, ateroskleroz ve sonrasında felç ve kalp krizi geliştirme riskini azaltır.
Sindirim sorunlarını hafifletebilir
Yenibahar uzun zamandır sindirim sorunları için doğal bir tedavi olarak kullanılmaktadır. İçeriğindeki öjenol adı verilen bir bileşik, sindirim sorunlarının çözümünde etkendir. Çalışmalar, bu bileşiğin rahatsız edici hazımsızlık, şişkinlik ve gazı azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ek olarak, yenibahar sindirim sistemini yatıştırabilecek ve genel gastrointestinal sağlığı destekleyebilecek iltihap önleyici özelliklere sahiptir.
Antioksidan kapasiteye sahiptir
Yenibahar, onu güçlü bir antioksidan yapan A vitamini, C vitamini, öjenol, kuersetin ve tanenler gibi bir dizi bileşen içerir, Bu antioksidanlar, birçok hastalığın (kanser gibi) ve yaşa bağlı sorunların önde gelen nedeni olan serbest radikallerin vücudunuzdan atılmasına yardımcı olur.
İltihap önleyici
Yenibahar, doğal bir anti-inflamatuardır. Öjenol içeriği, diğer biyoaktif bileşiklerle bir araya geldiğinde, vücuttaki iltihabı hafifletmeye yardımcı olur. Diyete düzenli şekilde yenibaharın dâhil edilmesi, artrit, astım, kulak iltihabı ve hatta bazı kanser türleri gibi iltihaplı durumların riskini azaltmaya katkıda bulunabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirebilir
Yenibahar, A ve C vitaminleri, demir, manganez ve kuersetin dâhil olmak üzere güçlü bir bağışıklık sistemine ulaşmada, enfeksiyonla savaşmada ve genel refahı iyileştirmede önemli bir rol oynayan vitaminler, mineraller ve antiviral bileşiklerle doludur.
Doğal ağrı kesici
Yenibahar, yüzyıllardır doğal ağrı kesici olarak kullanılmıştır. Sindirim sorunlarına rahatlama sağlamaktan sorumlu öjenol, birçok ağrı türünü hafifletebilir. Öjennol, baş ağrıları, diş ağrıları, adet krampları ve daha fazlasından kaynaklanan ağrıyı azalttığı düşünülen analjezik özelliklere sahiptir.
Menopoz semptomlarını hafifletir
Yenibahardaki bileşikler menopoz dönemindeki kadınlarda estradiol miktarını artırabilir. Bu, sıcak basması gibi menopozun olumsuz semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.
Diyabet hastaları için iyi bir alternatif
Yenibahar çayı içmek diyabet hastaları için faydalı olabilir, çünkü glisemik indeksi son derece düşüktür. Bu, kan şekerinde ve dolayısıyla insülin seviyelerinde daha yavaş bir artışa neden olduğu anlamına gelir.
Kilo kaybına yardımcı olabilir
Yenibaharın içeriğinde yer alan öjenol gibi bileşenlerin, metabolizmayı hızlandırarak ve iştahı azaltarak kilo vermeye yardımcı olabileceği bazı araştırmalarda gösterilmiştir.
Cildi temizler
Yenibaharın içeriğindeki öjenol, cildi temizlemeye, bakterileri ve diğer zararlı maddeleri gidermeye yardımcı olabilen antiseptik özelliklere sahiptir.
Yenibaharın zararları neler?
Yenibahar, baharat olarak kullanıldığında çoğu yetişkin için güvenlidir. Ancak, yenibaharın tıbbi miktarlarda güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli bilgi bulunmamaktadır. Yenibahar doğrudan cilde uygulandığında hassas kişilerde alerjik cilt reaksiyonlarına neden olabilir.
Yenibahar kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Ameliyat sırasında ve sonrasında kanama olasılığını artırma riski olabilir. Planlanmış bir ameliyattan en az 2 hafta önce yenibahar kullanmayı bırakın. Yenibaharı pıhtılaşmayı yavaşlatan ilaçlarla birlikte almak morarma ve kanama olasılığını artırabilir.
Yenibaharın içinde neler var?
Yenibahar, potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum ve C vitamini gibi birçok vitamin, mineral ve bitki bileşiği içerir. 1 yemek kaşığı yenibaharın içinde yer alan bileşenler şunlardır:
- Toplam Yağ: 0,5 gr
- Doymuş Yağ: 0,2 gr
- Çoklu Doymamış Yağ: 0,1 gr
- Su: 0,5 gr
- Kül: 0,3 gr
- Omega-3 yağ asitleri: 4,2 mg
- Toplam Omega-6 yağ asitleri: 137 mg
- Toplam Karbonhidrat: 4,3 gr
- Diyet lifi: 1,3 gr
- Toplam Kalori: 15.8 kcal
- Protein: 4,2 gr
- A vitamini: 32,4 IU
- Niasin: 0,2 mg
- Folat: 2.2 mcg
- C vitamini: 2,4 mg
- Kalsiyum: 39,7 mg
- Demir: 0,4 mg
- Magnezyum: 8,1 mg
- Fosfor: 6,8 mg
- Potasyum: 62,6 mg
- Çinko: 0,1 mg
- Sodyum: 4,6 mg
- Selenyum: 0,2 mcg
Yenibahar nasıl kullanılır?
Baharatlı, hafif tatlı aroması karanfil, hindistan cevizi ve tarçına benzer. Yenibahar, tatlı veya tuzlu yiyeceklere eklenebilir, fırın yemeklerinde, sos, çorba, güveç, rosto ve haşlama gibi yavaş pişirilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Ayrıca çay olarak da demlenebilir.
Yenibahar kullanırken nelere dikkat edilmeli?
Sağlıklı ve faydalı bir baharat olduğu açıkça belli olsa da, aşırı duyarlı kişilerde ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca, mevcut mide ülseriniz veya ülseratif kolitiniz varsa, bu baharatı kullanmaktan kaçınmanız en iyisi olabilir, çünkü bu, rahatsızlıkları daha da kötüleştirebilir. Ayrıca yenibahar kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Yenibaharı kan pıhtılaşmasını yavaşlatan ilaçlarla birlikte kullanmak kanama riskini artırabilir.