Günümüzde diyetlerin olmazsa olmazı kabul edilen yeşil çayın birçok faydasının bulunmasının yanı sıra bazı yan etkileri de mevcuttur. Yeşil çay, cilt sağlığından kalp ve beyin sağlığına kadar birçok alanda etkilidir. Ayrıca kan şekerini düşürür ve kilo vermeye yardımcı olur. Yeşil çay, kardiyovasküler hastalık riskinin azalmasıyla bağlantılı bir antioksidan türü olan polifenoller içerir. Ayrıca yeşil çay, zihinsel uyanıklığı artırabilen, sindirim semptomlarını ve baş ağrılarını hafifletebilen ve kilo vermeye yardımcı olabilen bir içecek veya besin takviyesidir. Öte yandan yeşil çaydaki kafein de dahil olmak üzere çok miktarda kafeini uzun süre tüketen kişilerde sinirlilik, uykusuzluk, kalp çarpıntısı ve baş dönmesi görülebilir. Aşırı dozda kafein; bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı ve iştah kaybına neden olabilir.
Yeşil çay, cilt sağlığından kalp ve beyin sağlığına kadar birçok alanda etkilidir. Ayrıca kan şekerini düşürür ve kilo vermeye yardımcı olur.
Yeşil çay, antioksidan özelliklere sahip doğal bileşiklerin bir kaynağıdır. Yeşil çayın başlıca faydaları şöyle sıralanabilir:
Yeşil çay flavonoidler açısından zengindir. Ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahip bir kateşin olan epigallocatechin-3 gallate içerir.
Yeşil çay, insülin duyarlılığını artırarak kan şekeri yönetimi üzerinde olumlu etki sağlar.
Yeşil çay, kan basıncını düşürerek kalp sağlığını koruyabilir.
Yeşil çayın içindeki faydalı polifenoller, yaşlanmanın beyin üzerindeki zararlı etkilerini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
Düzenli yeşil çay tüketmek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Yeşil çay, polifenol içeriği sayesinde kemik yoğunluğunu korumaya yardımcı olabilir. Kalça, omurga ve bilek kırıkları riskini artıran bir kemik hastalığı olan osteoporoz riskini azaltabilir.
Yeşil çay, GABA, dopamin ve serotonin gibi ruh halini iyileştiren beyin kimyasallarını artırarak rahatlatıcı bir etkiye sahip olan L-theanine amino asidinin kaynağıdır.
Yeşil çaydaki L-theanine hafızayı iyileştirir.
Yeşil çay, yağın parçalanmasına yardımcı olan bir antioksidan olan kateşinlerin kaynağıdır.
Yeşil çay, içeriğindeki EGCG sayesinde yüksek inflamatuar ve antikanser potansiyele sahiptir ve çeşitli kanser türlerini önleyebilir.
Limon eklenerek tüketilen yeşil çayın faydaları da vardır. Yeşil çay, kafein ve antioksidan olan kateşin adı verilen bir tür flavonoid içerir. Bu sayede metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Yeşil çay içmek, insülin direncini azaltarak ve insülin etkinliğini artırarak kan şekeri kontrolünü iyileştirebilir ve tip 2 diyabet riskini azaltabilir. Hem yeşil çay hem de limon, kan damarı işlevini iyileştirerek, iltihabı azaltarak ve sağlıklı kolesterol seviyelerini koruyarak kalp sağlığını destekler. Yeşil çayın içeriğindeki kateşin, nörolojik rahatsızlıklara karşı koruma sağlayabilir. Yeşil çayda olduğu gibi limon da bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltır.
Yeşil çaydaki kafein de dahil olmak üzere çok miktarda kafeini uzun süre tüketen kişilerde sinirlilik, uykusuzluk, kalp çarpıntısı ve baş dönmesi görülebilir. Aşırı dozda kafein; bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı ve iştah kaybına neden olabilir.
Yeşil çay, kilo verme ve kiloyu korumada yardımcı olarak kullanılır. Yeşil çayda bulunan kateşinler ve kafein, enerji metabolizmasını artırmada rol oynar.
Günde üç ila beş fincan yeşil çay içmek, faydalarından yararlanmak için yeterlidir.
Çayı kaynar suda demlemek, birkaç dakika demlenmesini sağlamak ve C vitamini ile tüketmek, vücudun sağlıklı antioksidanları emme yeteneğini artırabilir.
Yeşil çayın kanser tedavisinde etkili olduğuna dair spesifik bir kanıt yoktur. Ancak yeşil çay, bazı kanserlere yakalanma riskini azaltabilir. Yeşil çayda bulunan polifenoller, iltihabı azaltır. Bu durum, vücudun kanserle savaşmasına yardımcı olur.