
Bir kişi virüsle enfekte olduğunuzda, vücudu antikor üreterek tepki verir. Antikorlar virüsü tanır ve vücudun onunla savaşmasına yardımcı olur. Vücudun bağışıklık sistemi bu antikorları üretir. Bağışıklık sistemi, antikorları üreten özel hücrelere (B hücreleri olarak bilinir) sahiptir. Vücudunuzun bağışıklık sisteminin sizi hasta edebilecek patojenleri tanıması zaman alır. Bir virüs veya bakteri bir antikordan çok daha büyüktür. Bu yüzden virüs ve bakterilerle savaşmak için birlikte çalışan çok sayıda antikor gerekir.
Antikor, antijenin varlığından yıllar sonra bile varlığını sürdürdüğü için patojenlere karşı uzun süreli koruma sağlar. Bakteriyel toksinleri nötralize eder ve antijeni bağlayarak etkinliğini artırır. Ayrıca mukozal yüzeyler için ilk savunma hattı olarak görev yaparlar.
Antikor nedir?
Aynı zamanda immunoglobulin olarak da adlandırılan antikorlar, kanda dolaşan, bakteri ve virüs gibi yabancı maddeleri (antijen) tanıyan, bağışıklık sisteminin bir protein bileşenidir. Her antikor yalnızca bir belirli antijene bağlanabilir. Bu bağlanmanın amacı antijeni yok etmeye yardımcı olmaktır. Bazı antikorlar antijenleri doğrudan yok eder. Diğerleri beyaz kan hücrelerinin antijeni yok etmesini kolaylaştırır.
Vücudunuz birkaç farklı tipte immünoglobulin antikoru üretir. Bunlar:
İmmünoglobulin A
IgA antikorları akciğerlerin, sinüslerin, midenin ve bağırsakların mukoza zarlarında bulunur. Ayrıca bu zarların ürettiği tükürük ve gözyaşı gibi sıvılarda ve kanda da bulunurlar.
İmmünoglobulin G
IgG, kanınızda ve diğer vücut sıvılarınızda bulunan en yaygın antikor türüdür. Bu antikorlar, daha önce hangi mikroplara maruz kaldığınızı "hatırlayarak" sizi enfeksiyona karşı korur.
İmmünoglobulin M
Vücudunuz ilk kez yeni bir bakteri veya mikropla enfekte olduğunda IgM antikorları üretir. Bunlar vücudunuzun enfeksiyonlara karşı ilk savunma hattıdır. Vücudunuz bir istilacı algıladığında, IgM seviyeniz kısa bir süreliğine yükselecektir. Daha sonra IgG seviyeniz devreye girip sizi uzun vadede korumak için arttığında düşmeye başlayacaktır.
İmmünoglobulin E
Vücudunuz polen veya evcil hayvan tüyü gibi zararlı olmayan maddelere aşırı tepki verdiğinde IgE antikorları üretir.
Antikor ne işe yarar?
Virüsler solunum sistemimizden (burun, ağız ve hava yolları) vücuda girer. Virüs hava yollarımızın duvarlarına yapışır. Daha sonra vücudumuzun hücrelerine nüfuz eder. Virüs hücrelere girdiğinde buna enfeksiyon denir. Virüsü tanıyan bir antikor virüsün dışına yapışır. Virüsün yüzeyindeki antikorlar virüsün daha fazla hücreye girmesini önleyebilir. Bu enfeksiyonu durdurur.
Antikorlar genellikle Y şeklinde gösterilir. İki uç patojenleri tanıyabilir. Bu, 1 antikorun aynı patojenin 2 parçasını aynı anda tanıyabileceği anlamına gelir. Antikorun gövdesi bağışıklık sisteminin hücreleriyle etkileşime girerek B hücreleri ve virüsleri temizleyen ve yok eden diğer hücrelerle çalışır. Birlikte çalıştıkları için vücudunuz virüsü daha da etkili bir şekilde temizleyebilir.
Vücutta antikor varsa ne olur?
Antikorlar büyük Y şeklinde proteinlerdir. Bakteriler ve virüsler gibi yabancı cisimleri tanımlamak ve etkisiz hale getirmek için bağışıklık sistemi tarafından kullanılırlar. Antikorlar beyaz kan hücrelerinde üretilir ve bu üretimin esas amacı güçlü bir bağışıklık yanıtı oluşturmaktır. Vücut antikor ürettikçe bağışıklık sistemi güçlenir ve hastalıklara karşı direnç oluşur.
Antikor yüksekliği neden olur?
Bazı durumlar vücudunuzun çok fazla veya çok az immünoglobulin üretmesine neden olur. Kanınızda çok az immünoglobulin olması, enfeksiyon kapma olasılığınızı artırır. Çok fazla olması alerjiniz veya aşırı aktif bir bağışıklık sisteminiz olduğu anlamına gelebilir.
Antikor seviyesinin yüksek olmasının nedenleri şunlar olabilir:
- Alerjiler.
- Kronik enfeksiyonlar.
- Romatoid artrit, lupus veya çölyak hastalığı gibi bağışıklık sisteminizin aşırı tepki vermesine neden olan bir otoimmün bozukluk.
- Karaciğer hastalığı.
- İnflamatuar bağırsak hastalığı.
- Multipl miyelom, lenfoma veya lösemi gibi kanserler.
Düşük immünoglobulin seviyeleri ise, bağışıklık sisteminizin gerektiği gibi çalışmadığı anlamına gelir. Bunun nedeni şunlar olabilir:
- Steroidler gibi bağışıklık sisteminizi zayıflatan ilaçlar
- Diyabet komplikasyonları
- Böbrek hastalığı veya böbrek yetmezliği
- Doğuştan gelen veya sonradan gelişen zayıf bağışıklık sistemi.
- Ancak immünoglobulin seviyelerinin yüksek veya düşük olması bu rahatsızlıklardan birine sahip olduğunuz anlamına gelmez.
Antikor pozitifliği ne demek?
Pozitif antikor testi, testin kanınızda yüksek düzeyde antikor (belirli bir miktarın üzerinde) tespit ettiği anlamına gelir. Daha önce bu patojenle enfekte olduysanız veya maruz kaldıysanız, kanınızda belirli antikorlar olabilir: Vücudunuz patojenle savaşmak için antikorlar üretmiş olabilir. Bu antikorlar ayrıca sizi başka bir enfeksiyondan veya şiddetli semptomlardan koruyabilir. Ayrıca, pozitif bir sonuç, kişinin aşıyla bağışıklık kazandığını da gösterebilir.