KURUMSAL HABERLER


+A A-

Kanserden Korunmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?



Kanserden Korunmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Hatalı Pişirmede Kanser Yapıcı Moleküller Oluşabiliyor


Dyt. Havva Kılınç ‘’ Yapılan araştırmalarda posa içeriği düşük bir diyetle beslenenlerde kalın bağırsak kanserlerinin , yüksek posalı beslenen topluluklardan daha sık görüldüğü görülmüştür. Posa tahıl ve kurubaklagillerin dış kısımlarında , sebzelerde ve meyvelerde bulunur. Posalı besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Yetişkinlerde günlük alınması gerekenin minimum posa miktarı 25-30 gr’dır. Şeker ve şekerli tatlılar , basit karbonhidratlar(beyaz ekmek, pirinç gibi) , hazır meyve suları yerine posadan zengin tam tahıl grubu ekmek , bulgur, kurubaklagil ve meyve-sebzelere yer verilmeli. Günde en 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesi gerekir. Nemli ve sıcak yörelerde iyi saklanmayan yağlı tohumlar, tahıl ürünleri, kurubaklagiller, meyve ve kurutmaları küflenir. Küflerin bir bölümü çeşitli toksinleri üretir. Bu toksinlerin bir bölümü çeşitli toksinleri üretirler. Et ürünlerine katılan nitrit ve nitratlar sindirim aygıtında nitrosaminlere dönüşebilir uyarısında bulunan Kılınç, şunları kaydetti: "Nitrosaminler kanser yapıcıdır. Fazla alınan tuzun da bu tür moleküllerin oluşmasında katkısı olduğu bildirilmiştir. Alkol, sigara, katkı maddesi içeren yiyeceklerin kanserle ilişkisi saptandığı için bu besinler tüketilmemeli veya minimuma indirilmeli. A, E, C vitamini ve diğer antioksidanların yetersizliklerinde kanserin daha sık görüldüğü bildirilmektedir. A vitamini vücudun koruyucu dokusu olan epitel dokunun yapımı ve yenilenmesinde rol alır. A vitamini yetersizliğinde bu dokuların yapıları bozulduğunda, yemek borusu, idrar yolları, deri, mide ve akciğerlerde kanser oluşumunu arttığı ileri sürülmüştür ‘’ dedi


A Vitamini Eksikliğinde Mide, Deri ve Akciğerlerde Kanser Oluşumu Artabiliyor


Et ürünlerine katılan nitrit ve nitratlar  sindirim aygıtında nitrosaminlere dönüşebilmektedir diye kaydeden Dyt. Havva Kılınç şu konulara dikkat çekti: ‘’ Nitrosaminler kanser yapıcıdırlar. Fazla alınan tuzun da bu tür moleküllerin oluşmasında katkısı olduğu bildirilmiştir. Alkol, sigara, katkı maddesi içeren yiyeceklerin kanserle ilişkisi saptandığı için bu besinler tüketilmemeli veya minimuma indirilmelidir. A, E, C vitamini ve diğer antioksidanların yetersizliklerinde kanserin daha sık görüldüğü bildirilmektedir. A vitamini vücudun koruyucu dokusu olan epitel dokunun yapımı ve yenilenmesinde  rol alır. A vitamini yetersizliğinde bu dokuların yapıları bozulduğunda , yemek borusu, idrar yolları, deri, mide ve akciğerlerde kanser oluşumunu arttığı ileri sürülmüştür.  C vitamini su ve besinlerle alınan nitrit ve nitratların kanser yapıcı nitsosaminlere dönüşmesini önler ve dolayısıyla kanser oluşum riskini azaltır. C vitamini içeren besinlere örnek ; kırmızı-yeşil biber, kivi, portakal, çilek, karnabahar-brokoli, maydanoz , limon  verilebilir. E vitamini antioksidan özelliğinden dolayı kanser oluşum riskini azaltır.. Çinko, kalsiyum, selenyum gibi minerallerinde kanserde koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir.’’

Oluşturma: 19.04.2021 12:00
Son Güncelleme: 30.04.2021 04:04
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu