Kilo sadece yağdan ibaret değil
Dyt. Sena Çelik tartıdaki değeri etkileyen faktörleri şöyle aktardı: “Diyet sürecinde en büyük motivasyon kaynağı genellikle tartıdaki sayı oluyor. Bu sayılara göre kendimizi başarılı ya da başarısız olarak değerlendiriyoruz ancak tartıdaki değeri, uygulanan beslenme programının dışında etkileyen birçok faktör olduğu bilinmelidir.
Kilonuz sadece yağ hücrelerinden ibaret değildir. Vücut kompozisyonu; Yağ, kas, su, mineraller ve kemik yoğunluğundan oluşmaktadır. Kilonuzu değerlendirirken bu etmenleri göz önünde bulundurmalısınız.”
Ödeme neden olan etmenler neler?
Seyahat, yetersiz su içmek, uykusuzluk, hareketin azalması, stres faktörü, sıvı alımı, antidepresan, doğum kontol, antibiyotik ve antihistaminik gibi ilaçların kullanımı, alkol tüketimi, menstürasyon, konstipasyon (kabızlık), yoğun egzersiz ve tüketilen öğünün besin öğesi içeriği gibi faktörler vücutta su tutulumuna bir başka deyişle ödeme neden olabilir. Vücuttaki su artışı tartıya pozitif yönde yansımaktadır. Bu faktörlerin etkisiyle tartıdaki dalgalanmalar, hedeflenen ağırlık değişimlerini yakalamanıza engel olabilir.
Tartıyı etkileyen faktörler kadar ölçüm alınan zaman ve tartı sıklığı bizim için çok önemli. Ölçüm sıklığının artması motivasyon kaybına ve tartı stresine neden olabilir. İlk kuralımız çok sık tartılmamak. Haftada 1 ya da 10 günde 1 tartılabilirsiniz.
Ne zaman tartılmalı?
Dyt. Çelik, tartıdan doğru sonuçlar alabilmek için doğru zamanları şöyle açıkladı;
“Doğru tartı alımı; Aç karnına, haftanın aynı gününde, aynı saatlerde, tuvalet sonrasında, ince kıyafetler ile düz bir zeminde olmalıdır.
Bu yüzden tartıda görülen rakam istenildiği gibi değil ise tartıyı etkileyen faktörler sorgulanmalı, doğru tartıldığınızda emin olmalı ve uzun vadedeki değişimlerin gerçeği yansıttığı unutulmamalıdır.
Tartıdaki sayı diyet sürecinizi etkilemekle beraber motivasyon kaybına neden oluyorsa tartı ölçümü yerine mezura ile bel, kalça, basen, bacak gibi bölgelerin ölçümü yapılabilir.”