Sağlıklı beslenme son yıllarda herkesin üzerinde konuştuğu ve dikkat etmeye çalıştığı bir konu haline gelmiştir.Gerek hastalıklardan korunmada gerekse hastalıkların tedavisinde sağlıklı ve yeterli beslenmenin etkileri üzerine yapılan bilimsel çalışmalar beslenmenin önemini her geçen arttırmaktadır.
Yaz bitti mevsim sonbahar ;artık hava daha erken kararıyor,güneşin yerini sıklıkla yağmur alıyor ve hava sıcaklıkları gittikçe düşüyor bu durumda halsizlik,isteksizlik,mutsuzluk sonucu aşırı yemek atakları oluşabilir.Sonbahar bir geçiş mevsimidir vucudumuz bu süreçte kışa hazırlık yapar. Beslenme düzenimizde yapacağımız küçük değişiklikler genel sağlığımız üzerinde olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Günlük beslenme içeriğimizde tüketebileceğimiz 50 çeşit besin yer almaktadır.Bunları %50-%55 karbonhidrat, %12-%15 protein ,%25-30 yağ olacak şekilde düzenlemeliyiz .
Mevsim geçişleri metabolizma hızının değişmesine,bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur buda hastalıklara davetiye çıkarır.Bu durumda vücut direncini arttırmak için antioksidan dan zengin beslenme önem kazanır.Antioksidan özellik gösteren A,C,E vitaminleri ,çinko,selenyum,magnezyum mineralleri ve omega-3 yağ asitlerini içeren bir diyet uygun olacaktır.
A Vit: Havuç-ciğer-patates-ıspanak-bal kabağı-yumurta-süt-peynir-tereyağı
C Vit: Biber-maydanoz-kivi-çilek-turunçgiller (limon-portakal-mandalina) kırmızı lahana-nar
E Vit: Ayçekirdeği-yağlı tohumlar (ceviz-badem-fındık-fıstık..)
Omega-3: Balık-keten tohumu- chia tohumu-ceviz-kabak çekirdeği
Havaların soğumasıyla vücut ısı değişikliğine uyum sağlamak için harcadığı enerji miktarını düşürür.Kilo almak istemiyorsanız aldığınız kalori miktarına dikkat etmelisiniz.Mutlaka haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır.egzersiz sırasında vücudumuzdan salgılanan endorfin doğal antidepresan görevi görür.
B grubu vitaminlerin vücut direnci ve depresyon üzerin de iyileştirici etkileri olduğu bilinmektedir .Tam tahıllı ürünler,kurubaklagiller,etve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzeler bu iyileştirici etkiyi sağlar.