Ada çayının birçok yararı vardır Özellikle stres azaltıcı ve sakinleştirici etkileri vardır. Sinirsel baş ağrılarını hafifletir. İçeriğindeki C vitamini, bağışıklık sistemine katkı sağlar. Ancak her gün ada çayı içmenin olumsuz yan etkileri olabilir. Her gün ada çayı içmek huzursuzluk, kusma, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, nöbet ve böbrek hasarı gibi yan etkilere yol açabilir.
Bir bardak kaynamış suya bir yemek kaşığı ada çayı yaprağı ekleyin. Yapraklar istenilen kıvama gelene kadar (yaklaşık 5–8 dakika) demlendikten sonra süzüp içebilirsiniz.
K vitamini açısından oldukça zengin olan ada çayı; magnezyum, çinko ve bakır gibi hayati mineralleri de içerir. Sağlık açısından diğer bazı faydaları ise şunlardır:
Antioksidanlar, hücrelere zarar vererek kansere neden olabilen serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur. Ada çayı; A, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar ile 160'tan fazla polifenol türünü barındırır.
Ada çayının, ağız içi yaralar ve diş eti iltihaplanmaları üzerinde antimikrobiyal etkileri vardır. Ada çayı bazlı bir gargara, çürüğe yol açan streptococcus mutans bakterisini yok edebilir.
Menopoz döneminde vücutta östrojen seviyelerinde doğal olarak bir düşüş yaşanır. Bu da sıcak basması, aşırı terleme, vajinal kuruluk ve sinirlilik gibi yan etkilere yol açar. Ada çayı, bu belirtileri azaltmak için geleneksel olarak kullanılmaktadır.
Ada çayının balgam söktürücü özelliği, öksürük tedavisinde destekleyici olabilir.
Düzenli olarak tüketildiğinde ada çayı, karaciğerdeki toksinlerin temizlenmesine ve vücudun zararlı maddelerden arındırılmasına yardımcı olabilir.
Ada çayı yaprakları, geleneksel tıpta diyabet tedavisinde kullanılmaktadır.
Ada çayının, hafıza, dikkat ve problem çözme gibi bilişsel becerileri destekleme potansiyeli olabilir.
Ada çayı; diş sağlığı, boğaz ağrısı, beyin fonksiyonlarının desteklenmesi, diyabet ve yüksek kolesterolün düzenlenmesi konularında faydalıdır. Aynı zamanda stres azaltıcı ve sakinleştirici etkileri vardır. Sinirsel baş ağrılarını hafifletir. İçeriğindeki C vitamini, bağışıklık sistemine katkı sağlar.
Ada çayı; kekik, lavanta, biberiye ve fesleğenle aynı aileye ait, Akdeniz'e özgü, tüylü ve beyazımtırak yapraklara sahip, hoş kokulu bir bitkidir. Ada çayı, kanser gibi ciddi sağlık sorunlarının riskini azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli antioksidanların yanı sıra A ve C vitaminlerini de içerir. Aynı zamanda vücudun kan pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini bakımından da zengindir. Genellikle küçük miktarlarda tüketilen ada çayı, düşük kalorili olmasına rağmen yüksek oranda besin değeri sağlar.
Ada çayı (*Salvia officinalis*), tuyon adı verilen bir kimyasal içerir. Aşırı miktarda tuyon tüketimi nöbetlere yol açabilir. Ayrıca karaciğer ve sinir sistemi üzerinde zararlı etkileri olabilir. Hamilelikte kullanımı güvenli olmayabilir çünkü içeriğindeki tuyon fetüs üzerinde olumsuz etkiler doğurabilir.
Ada çayı yaprağı ya da yağı uzun süreli veya yüksek miktarda kullanıldığında huzursuzluk, kusma, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, nöbet ve böbrek hasarı gibi yan etkilere yol açabilir. Ayrıca hırıltıya neden olabilir. Ada çayı yağı 12 damla ya da daha fazla tüketildiğinde toksik doz olarak kabul edilir.
Nöbet geçirme bozukluğu olan kişiler, ada çayını yiyeceklerde bulunan normal miktarlardan fazla almamalıdır. Ada çayı yağı, tuyon adlı madde açısından zengindir ve bu madde hamileler için zararlı olabilir. Ayrıca yüksek tansiyon hastaları ve bazı kronik rahatsızlıkları olan kişiler ada çayı tüketmemelidir.
Ada çayı, yüksek dozda veya uzun süreli kullanıldığında güvenli değildir. Yanlış ve aşırı kullanımı istenmeyen durumlara yol açabilir. Örneğin, idrar söktürücü etkisi nedeniyle böbreklere zarar verebilir. Yine aşırı tüketimi kan basıncını artırabilir.
Karayılan otu, papatya, maydanoz, tarçın, biberiye, rezene, kekik, kimyon ve ada çayı gibi bitki çaylarının adet söktürücü etkileri olabilir.