
Ağız kanseri, oral kanser veya ağız boşluğu kanseri olarak da bilinir ve genellikle ağız bölgesinde başlayan bir dizi kanseri tanımlamak için kullanılır. Bunlar en sık dudaklarda, dilde ve ağız tabanında görülür ancak yanaklarda, diş etlerinde, damakta, bademciklerde ve tükürük bezlerinde de başlayabilir. Ağız kanserleri genellikle baş ve boyun kanserleri olarak sınıflandırılır. Ağız kanseri terimi bilimsel literatürde nadir olarak kullanılır. Ağız kanserinde; boyunda bir yumru, dudaklarda iyileşmeyen şişlik veya yara, yutma zorluğu veya ağrılı yutma, konuşmadaki değişiklikler, ağızda kanama veya uyuşma, ağız, dil veya diş etlerinde beyaz veya kırmızı lekeler ve açıklanamayan kilo kaybı gibi belirtiler görülebilir.
Ağız kanseri nedir?
Ağız kanseri, ağızda başlayan bir hücre büyümesidir ve baş ve boyun kanserinin en yaygın biçimidir. Genellikle 60 yaş ve üzeri kişileri etkiler. Ağız kanseri dudaklarınızı ve dilinizin ilk kısımlarını, ağız tavanınızı ve tabanını etkiler. Erkeklerin ağız kanserine yakalanma olasılığı kadınlara göre daha yüksektir.
Ağız kanseri evreleri
Bir noktada, doktorunuz size ağız kanserinizin hangi evresinde olduğunuzu söyleyecektir. Basitçe söylemek gerekirse, evre kanserin ne kadar yaygın veya ilerlemiş olduğunu tanımlar. Ağız kanserinin evresini belirlemek, doktorların size kanserin kapsamını açıklamasına yardımcı olur. Ayrıca, ameliyat, radyasyon terapisi veya kemoterapi dahil olmak üzere tedaviye nasıl devam edeceklerini belirlemelerine yardımcı olur.
Ağız (oral) kanserinin temel evreleri şunlardır:
Evre 0
Evre 0 aynı zamanda karsinoma in situ olarak da adlandırılır ve bu ölçeğin en başlangıcıdır. Dudakların veya ağız boşluğunun astarında kansere dönüşme potansiyeli olan anormal hücreleri tanımlar.
Evre 1
Kanserin çok erken bir evresini tanımlar. Tümör 2 santimetreden büyük değildir ve kanser lenf düğümlerine ulaşmamıştır.
Evre 2
2 santimetreden büyük ancak 4 santimetreden büyük olmayan bir tümörü tanımlar. Evre II kanser lenf düğümlerine ulaşmamıştır.
Evre 3
3. evre ağız kanseri, 4 santimetreden büyük olan veya boyundaki bir lenf düğümüne yayılmış kanseri ifade eder.
Evre 4
Ağız kanserinin en ileri evresidir. Herhangi bir boyutta olabilir, ancak şuraya yayılmıştır:
Çene veya ağız boşluğunun diğer kısımları gibi yakın dokular.
Tümörün bulunduğu boyun tarafında bir adet büyük lenf nodu (3 santimetreden büyük) veya tümörün bulunduğu boyun tarafında herhangi bir boyutta birden fazla lenf nodu veya tümörün bulunduğu boyun tarafının karşısında herhangi bir boyutta bir lenf nodu.
Ağızdan ötedeki vücudun uzak kısımları, örneğin akciğerler.
Ağız kanseri ilk teşhis edildiğinde 4. evrede olabilir. Evre 4 ağız kanseri ayrıca tekrarlayan ağız kanseri (tedaviden sonra geri gelen kanser) olabilir. Kanser, vücudun ilk geliştiği bölümünde (bölgesel tekrarlama), lenf düğümlerinde (bölgesel tekrarlama) veya vücudun başka bir bölümünde (uzak tekrarlama olarak adlandırılır) tekrarlayabilir.
Evre 3 ve evre 4 kanserlerin, erken evre kanserlere göre tekrarlama olasılığı daha yüksektir.
Ağız kanseri neden olur?
Ağız kanseri ağız boşluğunuzdaki skuamöz hücrelerde başlar. Skuamöz hücreler düzdür ve mikroskop altında bakıldığında balık puluna benzer. Normal skuamöz hücreler, DNA'ları değiştiğinde ve hücreler büyümeye ve çoğalmaya başladığında kanserli hale gelir. Zamanla, bu kanserli hücreler ağzınızın içindeki diğer bölgelere ve ardından başınızın ve boynunuzun diğer bölgelerine veya vücudunuzun diğer bölgelerine yayılabilir. Ağız kanserinin nedenleri sigara ve tütün ürünleri kullanmak ve alkol tüketmektir. Ayrıca, güneşe maruz kalma (özellikle dudaklarda), kötü beslenme, kötü ağız hijyeni veya diş eti hastalığı, ailede ağız kanseri öyküsü gibi faktörlerde ağız kanseri riskini artırabilir.
Ağız kanseri belirtileri nelerdir?
Ağzınızda 3 haftadan uzun süren ağız ülseri.
Ağzınızın içinde kırmızı veya beyaz leke.
Ağzınızın içinde veya dudağınızda oluşan bir yumru.
Ağzınızın içinde ağrı.
Yutma güçlüğü.
Konuşmada zorluk veya kısık (hırıltılı) ses.
Boynunuzda veya boğazınızda bir yumru.
İstemsiz kilo vermek.
Kulak ağrısı.
Kronik kötü nefes kokusu.
Ağız kanseri tedavisi
Ağız kanserinin tedavisi, kanserin türüne, nerede bulunduğuna ve ne kadar yayıldığına göre değişir.
Evreleme
BT ve MRI taramaları gibi testler, kanserin ne kadar yayıldığını belirlemeye yardımcı olur. Evreleme, doktorunuzun sizin için en iyi tedavi seçeneklerine karar vermesine yardımcı olur.
Ameliyat
Ağız kanserleri için yaygın bir tedavi, özellikle erken evre kanserlerde tümörü çıkarmak için cerrahi müdahaledir. Ameliyatın kapsamı tümörün boyutuna ve kanserin ne kadar yayıldığına bağlı olabilir. Çevreleyen doku ve lenf düğümleri de çıkarılabilir.
Radyasyon tedavisi (radyoterapi)
Radyasyon terapisi (radyoterapi olarak da bilinir) bazı küçük ağız kanserlerini tedavi etmek için tek başına kullanılabilir. Radyasyon terapisi ayrıca daha ileri kanserler için kemoterapiyle birlikte kullanılabilir. Doktorunuz ameliyattan sonra da radyasyon terapisi önerebilir.
Kemoterapi
Kemoterapi, tümörleri öldürmek veya küçültmek için ilaçlar kullanır. Tek başına veya radyasyon terapisiyle birlikte kullanılabilir. Ameliyattan önce veya kanser diğer tedavilerden sonra geri geldiyse tümörü küçültmek için kemoterapi alabilirsiniz.
Palyatif bakım
Palyatif bakım, kanseri tedavi etmeye çalışmadan yaşam kalitenizi iyileştirmeyi amaçlar. Doktorunuz tarafından kanser semptomlarını veya tedavinin yan etkilerini hafifletmek için önerilebilir.
Ağız kanseri tehlikeli midir?
Diğer birçok kanser türünde olduğu gibi, ağız kanseri de vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve ciddi komplikasyonlara, tedavi edilmediği takdirde yaşamı tehdit edici olabilir. Ağız kanseri agresif ve tedavisi zor olabilir. Ağız kanserleri genellikle kanser boyun lenf düğümlerine yayıldıktan (metastaz yaptıktan) sonra ileri bir aşamada teşhis edilir.
Ağız kanseri hangi yaşlarda görülür?
Ağız kanserlerinin yaklaşık %95'i 40 yaş üstü kişilerde görülür. Tanı anındaki ortalama yaş yaklaşık 60’tır, ancak ağız kanseri artık çok daha genç hastalarda daha sık görülmektedir.