Balık, omega-3 yağ asitleri ve D ve B2 (riboflavin) gibi vitamin kaynağıdır. Kalsiyum ve fosfor açısından zengin olan balık, demir, çinko, iyot, magnezyum ve potasyum gibi mineraller açısından da zengindir. Yağlı balıklar uzun zincirli omega-3 yağ asitleri içerir. Uzun zincirli omega-3, kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca hamile veya emziren kadınlar için de önemlidir, çünkü bebeğin sinir sisteminin gelişmesine yardımcı olabilir. Yağlı balıklar arasında, ringa balığı, sardalya, somon, hamsi, alabalık ve orkinos yer alır.
Balık yemenin faydaları neler?
Balık, önemli bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Bu temel besinler kalbi ve beyni sağlıklı tutar. Balıklarda bulunan iki omega-3 yağ asidi EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA'dır (dokosaheksaenoik asit). İnsan vücudu omega-3 yağ asitlerini üretemediği için bunları yiyeceklerle alması gerekir. Omega-3 yağ asitleri her tür balıkta bulunur, ancak özellikle yağlı balıklarda daha yüksektir. Somon, alabalık, sardalya, ringa balığı, uskumru, ton balığı iyi seçeneklerdir.
Balık yemenin faydaları:
Kalp hastalığı riskini azaltır
Omega-3 yağ asitleri, kan basıncını düşürerek ve ani ölüm, kalp krizi, anormal kalp ritimleri ve felç riskini azaltarak sağlıklı bir kalbi korumaya yardımcı olur.
Hamilelikte bebeğin beyin gelişimini destekler
Omega-3 yağ asidi DHA, anne karnında büyüyen bebeklerin beyin, göz ve sinirlerinin önemli bir yapı taşıdır. Hamilelik döneminde balık tüketmek, bebeğin sağlıklı beyin fonksiyonlarına ve görme ile sinir gelişimine yardımcı olur.
Beyin sağlığını iyileştirir
Balık, sağlıklı beyin fonksiyonu için gerekli olan birçok vitamin, mineral ve omega-3 yağ asidi içerir. Bol miktarda balık tüketmek, depresyon, DEHB, Alzheimer hastalığı, bunama ve diyabet riskini azaltabilir.
Uyku kalitesini artırır
Balıktaki omega-3 yağ asitleri ve D vitamini, beyindeki serotonin seviyesini düzenlemeye yardımcı olur ve serotonin de kaliteli uykuya katkıda bulunur. Serotonin, uykuya dalmaya ve uykuda kalmaya yardımcı olan uyku hormonu olan melatonin üretimini tetikler. Ayrıca, balıkta bulunan yağ asidi DHA da melatonin üretimini doğrudan artırarak uykuda rol oynar.
Otoimmün hastalık riskini azaltır
Omega-3 yağ asitleri ve D vitamini, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını ve vücuttaki iltihaplanma tepkisini destekler. Yapılan bir çalışma, bu besinler açısından zengin bir beslenme düzeninin, romatoid artrit, multipl skleroz, sedef hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı, tip 1 diyabet ve tiroid hastalığı gibi belirli otoimmün hastalıkların gelişme riskini azaltabileceğini bulmuştur.
Çocuklarda astımı önlemeye yardımcı olur
Omega-3 yağ asitleri iltihap giderici özelliklere sahiptir ve astımla ilişkili akciğer iltihabını azaltabilir. Çocuğunuzun beslenmesine erken yaşta (6-9 aylıkken) balık eklemek ve haftada en az bir kez öğünlere dâhil etmek, astım semptomlarını iyileştirebilir ve 14 yaşın altındaki çocuklarda astım riskini azaltabilir.
Yaşlılıkta görmeyi korur
Balıktaki sağlıklı yağlar ve doğal olarak bulunan yağlar göz sağlığı için çok faydalıdır. Yaşlandıkça balık yemek, özellikle sardalya, somon ve alabalık gibi yağlı balıklar, sağlıklı gözlere sahip olmaya ve hatta kuru göz sorununu tersine çevirmeye yardımcı olabilir.
Balıkta hangi vitaminler var?
Balık, B vitaminleri, E vitamini, A vitamini ve D vitamininin yanı sıra kalsiyum, çinko, fosfor, magnezyum, demir, bakır, potasyum ve selenyum gibi mineraller içerir.
Hangi balık beyne iyi gelir?
Beyin sağlığı için tüketilebilecek en iyi balıklar somon, ton balığı ve ringa balığıdır. Bu balık türleri ayrıca sağlıklı sinir ve kan damarlarını korumak ve DNA oluşturmak için önemli olan B12 vitamini içerir.
Balığın yan etkileri neler?
Balık yemenin besinsel faydalarının yanı sıra potansiyel riskleri de vardır. Balıklar, sudan ve yedikleri yiyeceklerden zararlı kimyasallar alabilirler. Cıva ve PCB (zehirli sanayi kimyasalları) gibi kimyasallar zamanla vücutlarında birikebilir.
Yüksek cıva ve PCB seviyeleri beyne ve sinir sistemine zarar verebilir. Cıva, özellikle fetüsler, bebekler ve çocuklar için zararlı olabilir çünkü bu çocukların vücutları hala gelişmektedir. PCB'ler kansere ve diğer zararlı sağlık etkilerine neden olabilir.
Balık yedikten sonra süt ve yoğurt tüketilir mi?
Evet, balık yedikten sonra süt, yoğurt veya diğer süt ürünleri genellikle güvenle tüketilebilir. Taze balık ve taze süt ürünleri birlikte tüketildiğinde sağlık açısından sakınca yoktur. Bu kombinasyonun deri lekesi, zehirlenme ya da toksik etki yaptığına dair bilimsel bir kanıt yoktur. Ancak unutulmaması gereken şeyler de vardır. Bunlar:
- Balık taze ve uygun şekilde pişirilmiş olmalı
- Süt ve süt ürünlerinde bozulma belirtisi olmamalı
- Gıda alerjisi olanlar (örneğin balık veya süt alerjisi), tüketmemelidir






























