Dutlar kalorisi düşük meyvelerdir ancak bol miktarda lif, C vitamini, K vitamini ve demir içerirler. Dut, bağışıklığı güçlendirme, kalp sağlığını iyileştirme, kan şekeri seviyelerini düzenleme, kilo yönetimi ve cildi güzelleştirme gibi faydaları olan besinler bakımından çok zengindir.
Dutlar besin açısından çok zengindir. Lif, şeker, karbonhidrat, protein, lipit, mineral ve vitamin içerirler. Ayrıca mükemmel bir protein, demir ve kalsiyum kaynağıdırlar.
Dutların sağlık açısından faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Yüksek kolesterol, kalp krizi veya felç riskini artırabilir. Dut kötü kolesterolü (LDL) azaltarak, atardamarlarda aşırı kolesterol birikmesi riskini azaltabilir. Dutlar ayrıca, kalp hastalıklarını azaltmaya yardımcı olduğu bilinen doğal bir antibiyotik olan resveratol adı verilen güçlü bir antioksidanı yüksek oranda içerir.
Dutların lif içeriği, yiyeceklerin bağırsaklarda düzgün hareket etmesine yardımcı olarak sindirimi destekler. Bu, kabızlığı, şişkinliği ve krampları önlemeye yardımcı olabilir.
Bir porsiyon dut, günlük önerilen C vitamini ihtiyacının hemen hemen tamamını karşılayabilir, ayrıca miktarda E vitamini de içerir. Bu iki vitamin birlikte bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı doğal savunmayı artırır.
Dutların yüksek demir içeriği, oksijenin önemli dokulara ve organlara iletilmesine yardımcı olan kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekler. Bu da metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabilir.
Dutlar, tümör hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını durdurmaya yardımcı olan ve kanserden koruyucu özelliklere sahip olan antioksidanlar ve fitonutrientler açısından zengindir.
Dutlar vücuttaki kan akışını iyileştirir, kan basıncını kontrol eder ve kanı temizler. Dutlarda bulunan antioksidanlar, kan damarlarının esnek ve geniş kalmasını sağlayarak kan damarlarının işlevini iyileştirmeye yardımcı olur, bu da kanın kalpten vücudun diğer bölgelerine serbestçe akmasıyla kan basıncının kontrol edilmesini sağlar. Ayrıca dutlar demir açısından zengin oldukları için kırmızı kan hücrelerinin üretimini teşvik eder.
Özellikle beyaz dutlar vücudun şeker seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Beyaz dutlarda bulunan bazı kimyasallar tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaçları taklit eder.
Dutlar demir açısından zengin oldukları için kansızlığı tedavi etmek için harikadır. Ayrıca yorgunluk ve baş dönmesi gibi kansızlık semptomlarını da tedavi ederler.
Dutlar, görme yeteneğini iyileştirerek gözleri retina dejenerasyonuna ve görme kaybına neden olan serbest radikallerden korur. Dutlar, gözleri oluşturan hücrelerdeki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan zeaksantin içerir. Ayrıca dutlarda bulunan karotenoidler de katarakt ve maküler dejenerasyonu önlemeye yardımcı olurlar.
Dutlar, güçlü kemik dokularını ve kemikleri korumak ve oluşturmak için en iyi besin kombinasyonu olan K vitamini, kalsiyum ve demir içerir. Bu besinler, kemik bozulmasının belirtilerini tersine çevirmeye ve osteoporoz, artrit vb. sorunların önlemesine yardımcı olur.
Dutlarda bulunan vitaminler ve antioksidanlar, yaşlanma belirtileriyle savaşarak, koyu lekeleri azaltarak ve cilt tonunu eşitleyerek cilt sağlığını iyileştirebilir.
Dutun önemli sağlık faydalarından biri kilo yönetimine yardımcı olmasıdır. Kalorileri düşüktür ve bu da onları kilo kontrolü için olağanüstü bir seçenek haline getirir. İçerdikleri lif tokluk hissini artırarak, daha az kalori tüketmenizi sağlar.
140 gram dutun besin içeriği şu şekildedir:
Beyaz dut (Morus alba), Asya'ya özgü yapraklı bir ağaçtır. Beyaz dut, flavonoidler, alkaloidler ve fenolik asitler açısından zengin bir meyvedir. Anti-hiperglisemik, antioksidan ve antimikrobiyal özellikler içerir ve bu nedenle diyabet, yüksek tansiyon veya artrit tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
Beyaz dut aşağıdaki gibi bazı sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılır:
Beyaz dut pek çok sağlık faydasına rağmen tıbbi tedavi yerine geçmez ve mutlaka doktor veya tıbbi bitkiler uzmanının önerisi doğrultusunda kullanılmalıdır.
Dut çayı, menopoz semptomlarını hafifletmek, yüksek tansiyonu yönetmek ve diyabetin önlenmesi için tüketilebilir. Ayrıca bağışıklığı artırabilir, ishali tedavi edebilir ve kilo kaybını teşvik edebilir. Bu faydalar, dut çayının antioksidan, hipoglisemik, antimikrobiyal ve büzücü özellikler taşıyan bileşikler olan flavonoidler ve tanenler açısından zengin olmasından kaynaklanır.
Dutun yaygın yan etkileri arasında şunlar yer alır:
Nadir de olsa bazı kişilerde dutlara karşı alerjik reaksiyon görülebilir.
Beyaz dut kurusunun faydaları arasında şunlar sayılabilir:
100 gram dut kurusunun besin değerleri şöyledir:
Dut kurusu ayrıca, flavonoidler ve fenolik bileşikler gibi antioksidanlar içerir. Bunlar, serbest radikallerin neden olduğu hücrelerdeki hasarı önler.
Dut kurusu, sindirim sistemi için oldukça faydalı olan diyet lifi bakımından oldukça zengin bir kaynaktır. Lif, bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlığı önler ve sindirime yardımcı olur. Ayrıca tokluk hissini artırarak kilo yönetimine yardımcı olur.
Dut kurusu yüksek dozlarda veya uzun süreler boyunca alındığında ishal, kabızlık, baş dönmesi veya şişkinlik gibi yan etkilere neden olabilir. Ayrıca dut kan basıncını büyük ölçüde düşürebilir ve antihipertansif kullananlarda kan basıncı kontrolüne müdahale edebilir. Ayrıca kan şekeri seviyelerini düşürebilir ve insülin veya diğer antidiyabetiklerle tedavi edilen diyabetiklerde hipoglisemiye neden olabilir.