Medicana Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Remzi Sağlam’ın Türk mühendisleri ile birlikte geliştirdiği robot sayesinde, böbrek taşı ameliyatları kolay ve hızlı hale geldi. İstanbul'da ilk defa Bahçelievler Medicana hastanesinde kullanılmaya başlanan robotun böbrek taşı ameliyatlarında oldukça kolay ve sağlıklı hale geldiğini söyleyen Sağlam, açık cerrahi uygulanarak alınan taşların, son yıllarda hastaya hiçbir kesi yapılmadan yok edilebildiğini ve bunun lazer teknolojisiyle yapıldığını bildirdi. Bahçelievler Medicana Hastanesi Üroloji doktoru Op. Dr. Mehmet Ferhat ise, robotun kullanımının oldukça kolay olduğunu belirterek şunları söyledi; "Hastayı kesmeden biçmeden robot sayesinde idrar yollarından böbreğe ulaşarak 3 santimetreye kadar olan taşları toz haline getiriyoruz. Ağrılı bir operasyon değil. Hastayı kesmeden veya bir yerini delmeden tamamen doğal yollardan, idrar kanalından girilerek böbreğe ulaşıp taşlar toz haline getiriliyor. Hasta aynı gün içerisinde veya ertesi sabah taburcu olabiliyor."
Lazer Teknolojisi ile Kesisiz Böbrek Taşı Ameliyatı
Açık cerrahi yerine "fleksibil üreterorenoskop" denilen aletle idrar kanallarına girilerek böbrekteki tüm taşların tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Remzi Sağlam yapılan lazer uygulamasıyla taşların toz haline getirildiğini ve robot ile gerçekleştiren ameliyatın hekime avantaj sağladığını ifade etti.
Lazer teknolojisiyle başarı oranını arttıran bu robota, Birçok ülkeden talep geldiğini belirten Sağlam, geçen ay ilk defa Paris'te Prof. Olivier Traxer'in hastanesi Tenon Hospital'a kurulduğunu ve yakında birçok ülkede de Türk Robotu İbn-i Sina’nın kullanılacağını ifade etti. Sağlam, "Bu robot, Türk doktorlarının ve mühendislerinin ürünü olduğu için hepimiz gurur duyuyoruz. Ayrıca robota kültürümüzü duyurmak ve yaşatmak adına robotumuza ibn-i Sina ismini verdik" diye konuştu.
Kumlu Yiyecek Tüketmekle Taş Oluşmaz
Böbrek Taşı oluşumu hakkında bilgi veren, Bahçelievler Medicana Hastanesi Üroloji Doktoru Op. Dr. Mehmet Ferhat; "Böbrekler vücudun, filtre sistemi olarak çalışır. Kan sürekli olarak böbreklerden süzülürken yararlı maddeler emilir, istenmeyen maddeler ise idrar ile dışarı atılır. İdrar çok yoğun ise böbrek taşı oluşma riski artar. Yoğun idrar içerisinde atılan tuzlar ve mineraller böbreklerin iç yüzeyinde tübül denilen ünitelerde zamanla taşa dönüşerek kristaller halinde çökeltiler oluşturur. Zamanla bu kristaller birleşerek taş haline gelir. Halk arasındaki inanışın tersine yiyecekleri yıkamadan ‘kumlu’ yemekle veya incir ve armut gibi tanecikli meyveleri tüketmekle taş oluşmaz. Böbrek taşı hastalığı, idrarda yüksek seviyelerde kalsiyum, okzalat, ürik asit maddeleri olduğunda veya kristallerin birbirine yapışmasını engelleyen sitratın az miktarda olduğu durumlarda ortaya çıkar. Taşların büyüklüğü ufak bir pirinç tanesinden bir mandalinaya kadar değişebilir." dedi.