KURUMSAL HABERLER


+A A-

OBEZİTE AMELİYATI SONRASI DUMPİNGE DİKKAT!



OBEZİTE AMELİYATI SONRASI DUMPİNGE DİKKAT!

Dyt. Cansu Arslan “Besin alımıyla birlikte mide bir depo gibi davranarak sindirimi başlatır. Besinler kontrollü bir şekilde sindirim yolunu izlerken uygulanan operasyon sonrası mide hacminin azalması ve boşalım süresinin değişmesi sonucu besin parçaları hızlı bir şekilde ince bağırsağa geçer. Bu hızlı geçişte dumping sendromunun temelini oluşturur. Dumping sendromu yemek yedikten sonra geçen süreye bağlı olarak erken ve geç dumping olarak adlandırılır. Hastalarda daha sık erken dumping görülmekle birlikte nadir de olsa erken ve geç dumpingin birlikte görüldüğü durumlar da vardır.” Dedi.

Erken dumping belirtilerinin sıklıkla yemekten sonraki 5-30 dakika içinde, hasta henüz yemek masasından kalkmadan başladığını ileten Arslan “Belirtileri arasında ishal, kusma, bulantı, mide gurultusu, şişkinlik, çarpıntı, yorgunluk, terleme, baş ağrısı, uzanma isteği vardır. Geç dumping sendromu ise yemekten 1-3 saat sonra ortaya çıkmaktadır. Titreme, terleme, bilinç bulanıklığı, konsantrasyon bozukluğu ve açlık belirtileri arasındadır. Bu durumun görülme sıklığı ameliyattan 12-18 ay sonrasında azalmaktadır. Bu süre bağırsak adaptasyonu ve hastanın beslenme eğitimine göre değişim göstermektedir.” Dedi.

Dumping Sendromu gelişmemesi için:

Az ve eşit miktarda, sık öğün tüketilmesini gerektiğini vurgulayan Dyt. Cansu Arslan” Şekerli besinler ve içeceklerin tüketimi kısıtlanmalıdır: Özellikle kesme şeker, hazır meyve suları, reçeller, kekler, dondurmalar gibi rafine şeker içeren paketli ürünlerden uzak durulmalıdır. Kuru baklagiller, sebzeler, meyveler, tahıllar gibi kompleks karbonhidrat kaynakları seçilmelidir. Yemekle birlikte sıvı tüketimi sınırlandırılmalıdır: Yemekten 30 dakika önce ve sonra sıvı alınmalıdır. Besinlerin tamamı iyice çiğnenmeli ve yavaş yenilmelidir. Her öğünde protein kaynağı olmalıdır. Posa alımı artırılmalıdır: Doğal posa kaynaklarından kuru baklagillere, tahıllara, sebzeler ve meyvelere beslenmede yer verilmelidir.” Dedi.

Bunların yanı sıra dikkat tüketilmesi gereken ürünleri sıralayan Dyt. Cansu Arslan “Düşük glisemik indeksli besinler seçilmelidir: Kuru fasulye, mercimek, nohut, soya fasulyesi, börülce, tam tahıllar, yoğurt, elma, armut, erik gibi düşük glisemik indeksli besinlere yer verilirken beyaz unlu besinler, pirinç, patates, beyaz ekmek, rafine şeker katkılı ürünler gibi yüksek glisemik indeksli besinler tercih edilmemelidir.” Dedi.

Cansu Arslan
Profili Gör
Oluşturma: 11.11.2019 12:00
Son Güncelleme: 11.11.2019 10:11
Oluşturan: Cansu Arslan