entry image

Kayısı çayının faydaları neler? Kayısı çayının yan etkileri var mı?

Meyvelerin kurutulması veya özlerinin kullanılmasıyla elde edilen meyve çayları, mucizevi etkileri ile insan sağlığına birçok fayda sunar. Doğal yapısı ve yumuşak içimi ile en sevilen meyve çayları arasında yer alan kayısı çayı; kuru kayısı meyvelerinden, kayısı çekirdeklerinden veya yapraklarının demlenmesi ile hazırlanan bir içecektir. Kayısı çay; vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengindir.  Başta sindirimi desteklemeden, bağışıklığı güçlendiremeye, hatta kalp sağlığını korumaya varıncaya kadar sağlık üzerinde birçok olumlu etkilerini ortaya koyar. Lif içeriği ile bağırsak hareketlerini hızlandıran kayısı çayı, kilo vermek isteyenlerin diyet listesinde sıklıkla yer alan bitkisel bir çaydır.

Kayısı çayının faydaları neler?

Kayısı (Prunus armeniaca), genellikle yiyecek olarak tüketilen bir meyve olarak karşımıza çıkar. Meyvesi, suyu ve yaprakları doğanın bize sunduğu doğal bir nimettir. Aynı zamanda demlenerek de tüketildiğinde sağlık yararlarından faydalanılabilir. Kayısı çayı genel sağlığınızı iyileştirebilecek çeşitli sağlık faydaları sunar.

Kayısı çayını beslenmenize dâhil etmeniz için bilinmesi gereken önemli faydalar şunlardır;

Sindirimi destekleyebilir

Kayısı çayı yüksek oranda içerdiği lif nedeniyle bağırsak hareketliliğini aktifleştirebilir. Kabızlık, şişkinlik ve hazımsızlık sorunlarına karşı birebir etki eden kayısı çayı, bağırsaklardan atıkların temizlenmesine yardımcı olur.

Antioksidan kaynağıdır

Doğal bir antioksidan olan kayısı çayı, hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşmada fayda sağlayabilir.

Cilt sağlını destekler

Kayısı çayı, C vitamini ve A vitamini kombinasyonuna sahip bitkisel besinlerle, cilt sağlığının korunmasına ve desteklenmesine katkıda bulunur. Ayrıca içerdiği antioksidan fayda, yaşlanma sürecini geciktirebilir.

Kemik sağlığına faydalıdır

Kayısıda bulunan kalsiyum ve potasyum, gibi mineraller kemik sağlığını korumak için son derece gereklidirler.

Bağışıklığı güçlendirir

Kayısı çayı, bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir rol oynayan temel bir besin olan C vitamini içerir. Kayısı çayını düzenli olarak tüketmek soğuk algınlığı ve enfeksiyonlarla savaşmada etkili rol oynayabilir.

Kalp sağlığını destekler

Kayısı çayı, içerdiği lif sayesinde kötü kolesterol miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda kalp sağlığı açısından destekleyicidir. Potasyum özelliği ile kalp kaslarını koruyan kayısı çayı, bu sayede kolesterol seviyelerinin düzene girmesine yardımcı olabilir.

Kayısı çayının yan etkileri var mı?

Kayısı çayının sindirimi desteklemeden kalp sağlığını korumaya kadar uzanan geniş bir sağlık faydası yelpazesi bulunur. Zengin besin profiliyle kayısı çayı, sağlıklı bir diyete dahil edilebilir. Kayısı çayı güvenli bir içecek çeşidi olarak kabul edilmekle birlikte, tüketilmeden önce çeşitli durumlara dikkat edilmesinde fayda bulunur. Çoğu zaman herhangi bir soruna neden olmasa da kişilerin sağlık sorunları ve alerjik reaksiyonları göz önünde bulundurulduğunda dikkatli olmak gerekir. Belirli meyvelere karşı alerjisi olanlar veya kronik rahatsızlıkları bulunanların kayısı çayı içmeden önce bir sağlık uzmanına danışmaları önerilir. Hazır kayısı çaylarından mümkün mertebe uzak durulması ve meyve çaylarının içeriklerinin dikkatlice kontrol edilerek tüketilmesi önemlidir.

Kayısı çayı nasıl yapılır?

Kayısı meyvesi veya yapraklarından yapılan kayısı çayı, rahatlatıcı ve sağlıklı bir içecektir.

Kayısı meyvesinin kendisiyle aynı faydaları sağlayabilen kayısı çayı şu şekilde demlenebilir;

Gerekli malzemeler

  • 2 yemek kaşığı kuru kayısı veya yaprakları
  • Yaklaşık 2-3 su bardağı su
  • Tatlandırmak için bal

Hazırlanışı

  • Öncelikle kayısı parçalarını iyice yıkayın.
  • Ardından küçük bir tencerede suyu kaynatın.
  • Yıkayıp temizlediğiniz kayısı parçaları ya da yapraklarını kaynayan suyun içerisine atın.
  • Kapağını kapatarak çayın 10-15 dakika demlenmesini sağlayın.
  • Son olarak kayısı çayını fincanlara süzgeç yardımı ile süzerek tüketin.
  • Dilerseniz bir sürahiye alarak buzdolabına kaldırabilir, içerisine buz ilavesi yaparak da servis edebilirsiniz.
  • Kuru kayısının şeker oranı her ne kadar fazla olsa da biraz daha tatlandırmak için bal ilavesi yapabilirsiniz.  Ayrıca çayınızı nane yaprakları ile süsleyebilir bu sayede ferahlatıcı bir aroma elde etmiş olursunuz.

Kayısı çayı hamilelikte içilir mi?

Özellikle gebelik sürecinde doğal bitki çaylarının her zaman güvenli olmadığını ve dozajlarının önemli olabileceğini göz önüne bulundurmak gerekir. İçerdiği bazı bileşenler nedeniyle hamileler kayısı çayını tüketmeden önce ilk olarak doktoruna danışması gerekir. Bu açıdan hamilelik döneminde bitki çaylarına karşı biraz mesafeli olmak önemlidir. Hamilelik döneminde kayısı çayı da dahil olmak üzere diğer bitki çayı tüketimi konusunda uzman tavsiyeleri alınmalıdır.

Zayıflamak için kayısı çayı ne zaman içilir?

Yüksek lif içeriği, sindirim ve boşaltım sistemini geliştirerek vücuttaki metabolizma hızını artırmaya yardımcı olan kayısı çayı, vücutta biriken toksinlerin atılmasına da yardımcı olduğu için ödem şikâyetlerine fayda sağlayabilir. Kayısı çayı sabah ve akşam bir fincan olacak şekilde tüketilebilir.  Özellikle kahvaltı öncesi sabah aç karnına içilen kayısı çayı, bağırsak hareketlerini uyarmaya yardımcı olabilir. Ayrıca metabolizmanın hızlanması açısından da bu çay etkilidir. Ancak zayıflamak için tek başına kayısı çayı yeterli olmayacaktır. İyi bir beslenme düzeni ve düzenli egzersiz yapmaya özen gösterilmelidir. Kayısı çayı yalnızca destekleyici görevi görerek zayıflama sürecini hızlandırmaya katkıda bulunabilir.

Günde kaç bardak kayısı çayı içilebilir?

İster taze, ister kuru ya da yaprakları ile hazırlanabilen kayısı çayı, birçok sağlık avantajının yanı sıra çok yönlülük ve lezzet seçeneği sunar. Kayısı çayı, sağlıklı yaşam tarzının bir parçası olarak tüketildiğinde, bağırsak hareketlerini iyileştirmeden, vücuttan toksinleri uzaklaştırmaya kadar birçok olumlu faydalar sağlar. Kayısı çayı miktarında aşırıya kaçılmadığı sürece kişinin sağlığı için genellikle güvenlidir. Günde 1-2 fincan kayısı çayı tüketmek yeterli kabul edilir. Uygun miktarı belirlemede vücudunuzu dinlemeniz de bir yöntemdir.

Paylaş

Benzer İçerikler

İkinci Görüş Alın

hastane

En Fazla Görüntülenenler