entry image

Paça çorbasının faydaları neler? Paça çorbasının zararları neler?

Paça çorbası soğuk kış günlerinde bağışıklık sistemine önemli bir destek sunar. Paça çorbası bağışıklık sistemini korumasının yanı sıra, sindirim sistemine destek olur, enerjiyi artırır, içerdiği protein ve kolajen sayesinde kasları ve kemikleri güçlendirir, cildi güzelleştirir. Ancak paça çorbası tüketirken porsiyon kontrolü önemlidir aksi halde damar tıkanıklıkları oluşabilir, kolestrol seviyesi yükselebilir.

Paça çorbasının faydaları neler?

Paça çorbasında genellikle kuzu paça kullanılır. Kuzu paçası, kuzunun diz ile toynak arasındaki bölümüdür. Bu bölge; kemik, ilik, bağ dokusu ve kalın deriyle doğal kolajen açısından zengindir. Kas eti içermese de protein, kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi önemli besinler sunar. Bu yönüyle, eklem rahatsızlıkları veya mineral eksikliklerinde destekleyici bir gıdadır. Ayrıca paça çorbasında bulunan sirke ve sarımsak da sağlığa yararlıdır. İşte paça çorbasının yararları:

Eklem ve kemik sağlığı

İçerdiği kolajen ve jelatin, eklem esnekliğini artırır; kıkırdak yıpranmasını azaltarak artrit gibi rahatsızlıklarda fayda sağlar.

Cilt ve saç

Kolajen, cildin elastikiyetini destekler, elastin üretimini artırır; daha genç bir görünüm ve güçlü saç yapısı sunar.

Sindirim sistemi

Jelatin, bağırsak duvarını destekler ve iltihabı azaltır. Özellikle IBS ve geçirgen bağırsak sendromu olanlar için faydalıdır.

Bağışıklık

Çinko ve selenyum gibi mineraller sayesinde bağışıklık sistemini destekler.

Enerji desteği

Yüksek yağ ve protein içeriğiyle, özellikle soğuk havalarda enerji ve ısı sağlar.

Paça çorbasında bulunan sarımsağın yararı

Sarımsak doğal bir antibiyotiktir, bağışıklığı güçlendirir, bakterileri, mantarları, parazitleri vücuttan uzak tutar. Soğuk algınlığını, gribi önler

Paça çorbasında bulunan sirkenin yararı

Kolestrolü düşürür, kan şekerini düzenler, yüksek tansiyona iyi gelir, iştahı baskılar böylece kilo kontrolünde yardımcı olur, bağırsak sağlığını korur, cilt sağlığına iyi gelir.

Paça çorbası nasıl yapılır?

Paça çorbası için malzemeler:

Paçayı haşlamak için

  • 2–3 parça kuzu paça
  • 1 litre su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Terbiyesi için

  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
  • Yarım limonun suyu
  • 1 adet yumurta sarısı

Sosu için

  • 5 yemek kaşığı sirke
  • 2 diş ezilmiş sarımsak

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

Paçayı hazırlayın

Kuzu paçalarını iyice yıkadıktan sonra bir tencereye alın. Üzerine suyu ve tuzu ekleyip orta ateşte uzun süre kaynatın. Et iyice yumuşayıp kemiklerinden ayrılacak hale gelene kadar pişirin. Ardından suyunu süzerek bir kenarda bekletin.

Terbiyesini yapın

Ayrı bir kapta tereyağını eritin, üzerine unu ekleyip hafifçe kavurun. Ardından limon suyu ve yumurta sarısını ekleyin. Karışımı azar azar paça suyuyla ılıştırarak kıvamlı bir terbiyeye dönüştürün. Hazırladığınız terbiyeyi çorbaya yavaşça ilave edin, bu sırada sürekli karıştırın ki kesilmesin.

Sosunu hazırlayın

Küçük bir kasede sirke ve ezilmiş sarımsağı karıştırın. Servis sırasında çorbanın üzerine dökülecek.

Üzeri için

Tereyağını eritin, toz kırmızı biberi ekleyip ocaktan alın. Çorbanın üzerine gezdirin.

Servis

Sıcak olarak, sarımsaklı sirkesi ve biberli tereyağıyla birlikte servis edin.

Paça çorbasının zararları neler?

Paça çorbasında kullanılan kemikte, hayvanın yediği sebze ve bitkilerde ağır bir metal olan kurşun bulunabilir. Kurşun kemikte depolanarak kemik suyuna yani çorbaya sızabilir. Bu durum kurşun zehirlenmesi riskini ortaya çıkarabilir.

Paça çorbasını tüketirken miktarına dikkat etmek gerekir. Yağ ve kolestrol açısından zengin olan paça çorbasının aşırı tüketimi kolestrolün yükselmesine neden olabilir, böbrekleri ve karaciğeri olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca damarlarda tıkanma ve sertleşme meydana gelebilir. Bu durum kalp krizi ve felç riskini ortaya çıkartır.

Paça çorbası kaç kalori?

Paça çorbasının 100 gramı yaklaşık 135 kaloridir.

1 porsiyon (yaklaşık 241 gram, yani 1 kase) kelle paça çorbası 325 kalori içerir.

100 gram kelle paça çorbasında:

  • 4.67 gram karbonhidrat
  • 13.18 gram protein
  • 7.03 gram yağ bulunur.

Paça çorbası hangi hastalıklara iyi gelir?

Paça çorbası vücudu hastalıklara karşı çeşitli yönlerden korur, bağışıklık sistemini, kas ve kemik sağlığını, bağ dokuları, cilt sağlığını, eklem sağlığını ve sindirim sistemini güçlendirir.

Bağışıklık sistemi desteği

Paça çorbası, içerdiği protein, kolajen ve çeşitli mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin normal işleyişini destekleyebilir. Özellikle soğuk algınlığı ve benzeri enfeksiyonlara karşı vücut direncinin korunmasına katkı sağlayabilir.

Kas ve kemik sağlığı

Yüksek protein ve kolajen içeriği, kas dokusunun korunması ve onarımı açısından önemlidir. Aynı zamanda, içerdiği kalsiyum ve fosfor gibi mineraller sayesinde kemik gelişimini destekleyici potansiyele sahiptir. Bu yönüyle çocuklar ve gençler gibi büyüme çağındaki bireyler için de faydalıdır.

Bağ dokuları ve cilt sağlığı

Kolajen içeriği, bağ dokuların esnekliğini ve dayanıklılığını artırabilir. Aynı zamanda cilt sağlığını olumlu yönde etkileyerek yaşlanma belirtilerinin yavaşlamasına katkıda bulunabilir.

Eklem sağlığı

Kelle paça çorbasındaki kolajen ve mineraller, saç ve tırnakların güçlenmesine yardımcı olabilir. Eklem sağlığı üzerinde de olumlu etkileri gözlemlenebilir.

Sindirim sistemine destek olur

Yüksek protein içeriği, stresle başa çıkmada vücuda destek olabilir. Aynı zamanda sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sunarak bağırsak bütünlüğünün korunmasına yardımcı olabilir.

Paylaş

Benzer İçerikler

İkinci Görüş Alın

hastane

En Fazla Görüntülenenler