
İçeriğindeki doymamış yağlar ve biyoaktif bileşikler açısından zengin bir kaynak olan pikan cevizi, sadece lezzetleri için değil, aynı zamanda kardiyovasküler sağlığı, bilişsel işlevi, inflamasyonu azaltmayı ve bağırsak mikrobiyotasının modülasyonunu destekleyen besin açısından zengin bir kuruyemiştir. Pikan cevizi taze olarak tüketilebileceği gibi, salatalarda ve ana yemeklerde, kek, ekmek, kurabiyelerde, ayrıca dondurma ve diğer tatlılarda kullanılabilir.
- İçindekiler
- Pikan cevizi nedir?
- Pikan cevizi kalorisi ve besin değerleri nedir?
- Pikan cevizinin faydaları nelerdir?
- Pikan cevizinin zararları nelerdir?
- Pikan cevizi nasıl kullanılır?
- Pikan cevizi ve normal ceviz arasındaki fark nedir?
- Pikan cevizi ve brezilya cevizi arasındaki farklar neler?
- Pikan cevizinin tiroide etkisi var mı?
- Pikan cevizi şeker hastalığına iyi gelir mi?
- Pikan cevizi kalp hastalıklarına iyi gelir mi?
Pikan cevizi nedir?
Pikan cevizi veya carya illinoinensis, Kuzey Amerika'ya özgü bir ağaç yemişi türüdür. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin güneydoğu ve güney orta bölgelerinde ve Meksika'da yaygın olarak yetiştirilir.
Pikan cevizi kalorisi ve besin değerleri nedir?
100 gram pikan cevizinin kalori ve besin değerleri şu şekildedir:
- Kalori: 690 kcal
- Toplam yağ: 72 g
- Potasyum: 410 m
- Lif: 10 g
- Toplam karbonhidrat: 14 g
- Protein 9 g
- Şeker: 4 g
- A Vitamini: 56 IU
- C Vitamini: 1,1 mg
- E Vitamini: 24,4 mg
- B6 Vitamini: 0,2 mg
- Demir: 2,5 mg
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 0 mg
- Bakır: 1,2 mg
- Magnezum: 121 mg
- Manganez: 4,5 mg
- Fosfor: 277 mg
- Selenyum: 3,8 µg
- Çinko: 4,53 mg
- Kalsiyum: 70 mg
- Niasin: 1,16 mg
- Tiamin: 0,66 mg
- Pantotenik asit: 0,86 mg
- Piridoksin: 0,2 mg
- Riboflavin: 0,13 mg
- Folat: 22 µg
- Karoten: 29 µg
- Kripto-ksantin: 9 µg
Pikan cevizinin faydaları nelerdir?
Pikan cevizi, A vitamini, E vitamini, folik asit, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, çeşitli B vitaminleri ve çinko dahil olmak üzere 19'dan fazla vitamin ve mineral içerir. Pikan cevizi ayrıca, çok az karbonhidrat ve kolesterol içeren, doğal olarak sodyum içermeyen, zengin bir protein kaynağıdır. Her gün bir avuç pikan cevizi yemek kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir, ek olarak içeriğindeki doymamış yağlar kalp hastalığı riskini düşürebilir.
İşte pikan cevizinin faydalarından bazıları:
Kronik hastalık riskini düşürebilir
Pikan cevizi diğer tüm ağaç yemişlerinden daha fazla flavonoid içerir. Bir tür antioksidan olan flavonoid açısından zengin diyetler uygulayan kişilerin kalp hastalığı, diyabet, bazı kanserler ve bilişsel gerileme gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılığı daha düşüktür.
Kalp sağlığını destekler
Pikan cevizinin en bilinen faydalarından biri kalp sağlığını destekleme yeteneğidir. Piakn cevizi, LDL'yi (kötü kolesterol) düşürerek ve HDL'yi (iyi kolesterol) yükselterek kolesterol seviyelerini iyileştiren tekli doymamış yağlar açısından zengindir. Bu denge, zamanla kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, kronik inflamasyonun etkilerini azaltarak hücreleri hasardan koruyan beta karoten ve E vitamini içerirler.
Kan şekerini seviyelerini iyileştirir
Pikan cevizi, çok az şeker içermelerinin yanı sıra, kan dolaşımından çevresel dokulara emilim hızını yavaşlatarak genel kan şekeri seviyelerini iyileştirmeye de yardımcı olabilir. Bu, enerji seviyelerini korumaya ve kan şekerinin ani yükselmesini önlemeye yardımcı olur.
Beyni güçlendirebilir
E vitamini açısından zengin beslenme Alzheimer ve bunama riskini önemli ölçüde düşürebilir. Bunun nedeni, bitki bazlı yiyeceklerdeki E vitamini ve diğer antioksidanların, iltihaplanmanın neden olduğu oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olması, hücreleri ve dolayısıyla beyin gibi hayati organların dokularını korumasıdır.
Yüksek tansiyonu önleyebilir
Pikan cevizleri, genel metabolik sağlığı artıran, iltihap önleyici özellikler içerebilen ve potansiyel olarak kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olan iki mineral olan manganez ve bakır açısından zengindir. Bu besinler özellikle yüksek tansiyonu önlemeye yardımcı olabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Çinko, bağışıklık sağlığı için önemli bir mineraldir ve pikan cevizi bu önemli besin maddesinin iyi bir kaynağıdır.Çinko, bağışıklık hücrelerinin gelişmesi ve çalışması için gereklidir ve bu da güçlü bir bağışıklık sistemini korumak için çok önemlidir. Çinko açısından zengin diyetler, yaşa bağlı hastalık riskinin azalması ve enfeksiyonlara karşı daha güçlü bir savunma ile ilişkilidir. Pikan cevizi ayrıca bağışıklık sisteminin daha da güçlenmesini destekleyen antioksidan özelliklere sahip bitki bazlı bileşikler olan fitonutrientler içerir. Düzenli olarak pikan cevizi tüketmek, özellikle soğuk algınlığı ve grip mevsiminde bağışıklık sağlığınızı artırabilir.
Kilo yönetimine yardımcı olur
Pikan cevizi, tok tutmaya yardımcı olan ve aşırı yeme olasılığını azaltan tekli doymamış bir yağ olan oleik asit açısından zengindir. Ayrıca, içeriğinde bulunan lif ve protein iştahı düzenlemeye ve kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur ve bu da onları kilolarını yönetmek isteyenler için mükemmel bir atıştırmalık seçeneği haline getirir.
Enerji seviyelerini artırır
İçeriğindeki sağlıklı yağların yüksek olması sayesinde, pikan cevizleri sürekli bir enerji için mükemmel bir kaynaktır. Cevizlerdeki tekli doymamış yağlar vücut tarafından yavaşça emilir ve gün boyunca tok ve enerjik hissetmenizi sağlayacak sabit bir enerji salınımı sağlar.
Kemik sağlığını destekler
Pikan cevizi magnezyum, fosfor ve manganez gibi temel mineraller bakımından iyi bir kaynaktır. Bu mineraller güçlü ve sağlıklı kemiklerin korunmasında hayati bir rol oynar. Özellikle magnezyum kemik yoğunluğu için önemlidir ve özellikle yaşlı bireylerde osteoporozu önlediği birçok araştırmada gösterilmiştir. Pikan cevizinde bulunan bir diğer önemli mineral olan manganez, kalsiyumla birlikte çalışarak kemik gücünü ve yapısını korumaya yardımcı olur. Ayrıca kıkırdak ve kemik dokusunun oluşumunda da rol oynar.
Sağlıklı bir cildi teşvik eder
Pikan cevizinde bulunan yüksek E vitamini ve antioksidan, sağlıklı bir cildi korumaya yardımcı olur. E vitamini, cildi UV maruziyeti ve kirlilik gibi çevresel faktörlerin neden olduğu oksidatif hasardan korumasıyla bilinir. Ayrıca E vitamini, serbest radikalleri nötralize ederek erken yaşlanmayı önlemeye yardımcı olur ve cildin genç görünmesini sağlar. Pikan cevizleri ek olarak cilt sağlığı için önemli bir mineral olan çinko açısından da zengindir. Çinko, cildin bariyer fonksiyonunu korurken yara iyileşmesini destekler böylece kuruluk, akne ve tahriş gibi yaygın cilt sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir.
Sindirim sağlığını korur
Pikan cevizleri sağlıklı bir sindirim sistemini korumak için çok önemli olan diyet lifi içerirler. Lif, bağırsak hareketlerini düzenlemeye, kabızlığı önlemeye ve faydalı bağırsak bakterilerinin büyümesini desteklemeye yardımcı olur. Pikan cevizini diyete eklemek, sindirim sağlığını destekleyebilir ve genel bağırsak işlevini iyileştirebilir.
Pikan cevizinin zararları nelerdir?
Pikan cevizi lif açısından zengin olduğundan, bir seferde çok fazla yemek şişkinliğe, kramplara, gaza veya kabızlığa neden olabilir. Ayrıca yüksek yağ oranı ishal gibi sorunlara yol açabilir. Pikan cevizi, bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve yaşamı tehdit eden anafilaksi içerebilir.
Pikan cevizi nasıl kullanılır?
Pikan cevizi alternatif bir atıştırmalık olarak direkt olarak tüketilebileceği gibi, yoğurt ve yulaf ezmesine karıştırılabilir, salataların üzerine serpilebilir, kek, kurabiye, tart, krep gibi tatlılarda dövülmüş şekilde kullanılabilir.
Pikan cevizi ve normal ceviz arasındaki fark nedir?
Pikan cevizi normal cevize göre yapısal olarak daha düzgün, daha tatlı ve yumuşak bir dokuya sahiptir. Pikan cevizi oval ve pürüzsüz ince kabuklu, normal ceviz ise sert kabuklu ve yuvarlak bir yapıdadır. Pikan cevizi, normal cevizden daha fazla lif, potasyum ve magnezyum içerir. Normal cevizi pikan cevizine göre daha fazla omega-3 yağ asidi ve antioksidan içerir.
Pikan cevizi ve brezilya cevizi arasındaki farklar neler?
Pikan cevizi, Breziya cevizine göre daha yüksek kaloriye sahiptir ancak içerdiği sağlıklı yağlar ve diyet lifi kişiyi daha uzun süre tok tutar. Brezilya cevizi ise daha fazla doymuş yağ içerir ve mineral bakımından daha zengindir.
Pikan cevizinin tiroide etkisi var mı?
Pikan cevizi manganez, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko ve selenyum açısından zengin bir kaynaktır. Özellikle içeriğindeki selenyum, tiroit hormonlarının üretimi ve metabolizması için çok önemli bir mineraldir. Bu yüzden pikan cevizi, tiroit bezinin sağlıklı çalışmasına destek olur.
Pikan cevizi şeker hastalığına iyi gelir mi?
Sağlıklı yağlar ve lifler açısından zengin olan pikan cevizi, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca içeriğindeki magnezyum insülin salınımını dengeleyerek kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutabilir. Bu yüzden pikan cevizi şeker hastaları için alternatif bir atıştırmalık olarak öne çıkar.
Pikan cevizi kalp hastalıklarına iyi gelir mi?
Pikan cevizini düzenli olarak tüketmek, kan lipit oksidasyonunu engelleyerek koroner kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, kalp sağlığına yararlı yağlar açısından zengin olduğu için kalp hastalığı riskini azaltabilir.