
Pul biber, tadı ve besin değerini artırmak için kullanılan kurutulmuş kırmızıbiberlerin öğütülmesiyle elde edilen yaygın ve önemli bir baharattır. Biber, Solanaceae ailesinin bir üyesi olan Capsicum cinsine aittir. Ana vatanı Kuzey ve Güney Amerika'dır. Pul biber Türkiye'de daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfaklarında sıklıkla kullanılır.
Acı biberlerin en değerli özelliği kapsaisin bileşiğidir. Kapsaisin, acı biberlere kendine özgü tadını ve bir dizi sağlık yararını veren birincil bileşiktir. Acı biberler kapsaisinin yanı sıra çeşitli besinlerin de kaynağıdır. Örneğin bir jalapeno pul biberi A, C ve E vitaminlerini içerir. C ve E vitaminleri hücrelerinizi hasara karşı koruyan antioksidanlardır. A vitamini sağlıklı dişler ve güçlü görme yeteneği için gereklidir.
Pul biber nelere iyi gelir?
Acı biber veya acı pul biber, yiyeceklere tat vermek için sıklıkla kullanılır. Ancak acı biber yediğinizde sağlığınıza katkıda bulunabilecek bir dizi faydaya da sahiptir. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
- Kalp hastalıklarını önler.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- İltihapla mücadelede rol oynar.
- Ağrı kesici özellikleri vardır.
- Kansere karşı koruyucu etkilere sahiptir.
- Kabızlık sorununu ve diğer bağırsak sorunlarını giderir.
- Kansızlığa karşı destekleyicidir.
- Kandaki kollesterol ve trigliseridi düşürür.
- İçeriğindeki A vitamini görme sağlığını iyileştirir.
- Yaraları iyileştirmeye yardımcı olur.
- Acı biberde bulunan beta karoten, güneş ışınlarının cilt üzerindeki olumsuz etkilerini azaltarak cilt hastalıklarını önleyebilir.
Pul biberin faydaları nelerdir?
Acı biber, dünyada en yaygın kullanılan baharat ve çeşnidir ve keskinliği ve dünyadaki birçok mutfağa özel bir tat katması nedeniyle oldukça değerlidir. Biber, farklı ülke ve medeniyetlerde uzun süredir ilaç olarak kullanılan en önemli bitkilerden biridir. Eski medeniyetlerde Mayalar tarafından astım, öksürük ve ağrıyı tedavi etmek için ve Aztekler tarafından diş ağrısını hafifletmek için kullanılmıştır. Biberler, dejeneratif hastalıkları azaltabilecek önemli antioksidanlar olan vitaminler, fenolikler ve flavonoidler gibi çok çeşitli fitokimyasallar içerir. Biberler C vitamini, A vitamini, E vitamini, çoğu B vitamini ve özellikle B5 vitamini açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca potasyum, magnezyum, demir, kalsiyum ve fosfor açısından zengindir. Kapsaisin, acı biberlere acı katan bir alkaloiddir ve ağrıyı hafifletmek için topikal merhemlerde, burun spreylerinde ve dermal yamalarda analjezik olarak kullanılır. İşte acı biberin sağlık faydalarından bazıları:
Sindirim sağlığını ve metabolizmayı iyileştirir
Kapsaisinin en büyük avantajlarından biri bağırsak sağlığına ve kilo kaybına katkısıdır. Yaygın inanışın aksine, acı biberler aslında mideniz için bir anti-irritan olabilir ve mide ülserlerini tedavi etmenin harika bir yoludur. İkinci olarak, özellikle toz halindeki acı biberler, mide bulantısı, bağırsak gazı, ishal ve kramplar gibi diğer sindirim sorunlarını yatıştırabilen antioksidanlar ve diğer bileşikler açısından zengindir. Biberler mide sularını uyarır ve sindirim sisteminizdeki asitliğe karşı çalışırlar. Üçüncüsü, acı biberler metabolizmanızı hızlandırabilir. Metabolizmanızı hızlandırarak, isteklerinizi dizginler ve yağ yakma hızınızı artırırsınız. Genel olarak, acı biberlerin diğer sağlıklı yaşam tarzı uygulamalarıyla birlikte tüketilmesinin kilo kaybını artırabileceği düşünülmektedir.
Migreni hafifletir
Acı biberlerden elde edilen kapsaisin, baş ağrıları ve migren tedavisinde de potansiyel olarak fayda sağlayan bir bileşiktir.
Kanser riskini azaltabilir
Acı biberler ayrıca kanserle savaşma konusunda doğal bir çare olabilir. Acı biberlerdeki kapsaisin ve antioksidanlar lösemi ve prostat kanserinde kanser hücrelerini öldürebilir. Bu büyük ölçüde acı biberlerin yüksek antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Örneğin, prostat kanserinde, kapsaisin birincil kanser hücrelerinin tükenmesini tetikleyerek prostat kanseri hücrelerinin büyümesini azaltır. Benzer etkiler meme, pankreas ve mesane kanserinde de görülebilir.
Mantar enfeksiyonları, soğuk algınlığı ve griple savaşır
Acı biberlerin karakteristik kırmızı rengi, beta-karoten veya pro-vitamin A açısından zengin olduğunun bir göstergesidir. A vitamini sağlıklı bir solunum, bağırsak ve idrar sistemini korumada anahtar rol oynar. Ayrıca, acı biberlerdeki A vitamini ve C vitamini enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı bağışıklığınızı güçlendirmede hayati önem taşır. Tıkanıklık veya alerjiniz varsa, kapsaisin burun spreyi semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Dahası, kapsaisin kronik sinüs enfeksiyonlarıyla savaşabilen bir dizi antibakteriyel özelliğe sahiptir. Yüksek ateşiniz varsa, acı biber sadece ağrınızı dindirmekle kalmaz, aynı zamanda bağışıklık sisteminizin virüsle savaşmasını da sağlayabilir. Acı biberler ayrıca antifungal özellikleri için de kullanılabilir. Özellikle, H. pylori gibi gıda patojenlerini ve bakterileri öldürebilir ve bir dizi iltihaplı bağırsak hastalığını iyileştirebilir.
Eklem ağrılarını giderir
Baş ağrısı ve migren için doğal bir ağrı kesici kaynağı olmasının yanı sıra, acı biberler eklem ağrısını azaltmak için de kullanılabilir. Kapsaisin ağrı reseptörlerine bağlanır ve zamanla ağrı reseptörlerinizi duyarsızlaştırabilecek bir yanma hissi uyandırır. Bu şekilde, kapsaisin bir ağrı kesici görevi görür. Tipik olarak, zona, eklem ağrısı ve HIV nöropatisini tedavi etmek için kullanılabilir.
İltihapla Mücadele Eder
Kapsaisinin değerli özelliklerinden bir diğeri de, inflamatuar süreçlerden sorumlu bir nöropeptit olan madde P'yi engellemesidir. Bu nedenle, kapsaisinin artrit ağrısı, diyabetik nöropati ve sedef hastalığı gibi bir dizi duyusal sinir bozukluğu için potansiyel bir tedavi olduğu düşünülmektedir.
Kalp-damar sağlığını destekler
Acı biberler ayrıca kardiyovasküler sisteminizi desteklemenin ve kalp hastalıklarını önlemenin harika ve doğal bir yolu olabilir. Acı biberler, insan vücudunda birçok işlevi olan bir mineral olan potasyum açısından zengindir. Folatla birleşen potasyum, kalp hastalığı geliştirme riskini azaltabilir. Dahası, potasyum kan damarlarınızı gevşetmeye yardımcı olabilir, bu da vücudunuzdaki kan akışını çok daha kolay hale getirir.
Acı biberler ayrıca riboflavin ve niasin içerir. İkincisi sağlıklı kolesterol seviyelerini korumaktan ve dolayısıyla kalp hastalığı riskini düşürmekten sorumludur. Acı biberler ayrıca kanınızdaki yağları serbest radikallere karşı koruyabilir. Örneğin, yapılan bir araştırmada acı biber yemenin kan yağlarının oksidasyona karşı direncini artırdığı, yani serbest radikallerin trigliserit ve kolesterol seviyelerine verdiği zararın azaldığı bulundu.
Tip 2 diyabet riskini azaltabilir
Acı biberler kalp sağlığınızı korumanın yanı sıra, Tip 2 Diyabet'in yaygın bir belirtisi olan yüksek kan insülin seviyelerinin oluşma riskini de azaltabilir. Yapılan bir araştırma, acı biber içeren bir öğünün kan şekeri seviyelerini düşürmek için gereken miktarda insülin salgılanmasını sağlayabileceğini keşfetti. Bu, obezite sorunu yaşayanlar için faydalı bir gerçektir. Ek olarak, acı biberlerin antioksidan, karotenoid ve C vitamini açısından zengin olduğunu unutmayın. Bunlar insülin düzenlemesine de büyük katkı sağlar.
Ömrü uzatabilir
Bir araştırma, baharatlı yiyecekler tüketen kişilerin daha uzun yaşama şansına sahip olduğunu keşfetti. Bu, kapsaisinin iltihabı azaltma, solunum yollarını temizleme ve genel olarak yaşam boyu sürecek hastalıkların gelişimini azaltma yeteneğine bağlanabilir.
Pul biber kilo verdirir mi?
Acı pul biberler, kapsaisin varlığı nedeniyle vücut sıcaklığınızı artırmaya, metabolizmanızı hızlandırmaya ve kalorileri daha hızlı yakmaya yardımcı olur.
Toz biber ile pul biber aynı mı?
Toz biber, tatlı ve etli kapya biber ile yerli kırmızıbiberlerin kurutulup, öğütülmesiyle elde edilir. Pul biber ise acı kırmızıbiber (Chili biberi), süs biberi, jalapeno gibi biber türlerinin kurutulup, daha iri taneler halinde öğütülmesi ile elde edilir.
Pul biber nasıl yapılır?
Pul biber yapmak için öncelikle acı kırmızıbiberlerin kurutulması gereklidir. Tohumları ayıklanan ve temizlenen biberler iyice yıkandıktan sonra özellikle güneşte kurumaya bırakılır. Acı kırmızıbiberler kuruduktan sonra robottan çekilerek pul biber haline gelir.