Salebin faydaları nelerdir? Salebin yan etkileri neler?
Salep, kış mevsiminin en sevilen içeceklerinden biridir. Salep, orkide familyasına ait (Orchis mascula ve Orchis militaris türleri dahil) bitkilerin yumrularından elde edilen bir tozdur. Hafif tatlı bir tada ve yoğun, pürüzsüz bir dokuya sahiptir. Soğuk günlerde bu geleneksel içecek sadece vücudu ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda zengin bir tarihe ve birçok sağlık faydasına da sahiptir. İnsanlar salebi, mide ekşimesi, gaz (şişkinlik) ve hazımsızlık gibi sindirim sorunları için, ayrıca, özellikle çocuklarda ishal için de kullanılır.
Salep, bir içecek olmasının yanı sıra, kıvam arttırıcı özelliği sayesinde orkide tozu, keçi sütü ve şekerin saleple karıştırıldığı geleneksel Türk Maraş dondurmasının da temel bir bileşenidir. Orkide tozu bağlayıcı görevi görerek erime sıcaklığını artırır ve dondurmanın daha uzun süre katı kalmasını sağlar.
Salebin faydaları nelerdir?
Salep, orkide unuyla yapılan ve genellikle üzerine tarçın serpilerek servis edilen sıcak olarak tüketilen bir içecektir. İnsanlar salebi ishal, mide ekşimesi, gaz, hazımsızlık ve diğer birçok rahatsızlık için kullanır.
Salebin olası faydalarından bazıları şunlardır:
- Salep, özellikle sütle birlikte hazırlandığında yüksek miktarda kalsiyum içerir. Kalsiyum kemik gelişimine katkıda bulunur.
- İçeriğindeki müsilaj, üst solunum yolu enfeksiyonlarını hafifletebilir. Ayrıca bronşit, soğuk algınlığı ve öksürük gibi hastalıklarının etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
- Salep düşük kalorili olduğundan yağ yakımını hızlandırır. Bu sayede kilo vermeye destek olur.
- Adet sancılarını hafifletmeye ve adet det düzensizliğini gidermeye yardımcı olur.
- Vücut ısısını dengede tutar ve direnci artırır.
- Sinirleri yatıştırarak stresten korur.
- Hemoroid şikâyetlerinin giderilmesine yardımcı olur.
- Kabızlık ve şişkinliğe iyi gelir.
- Sindirime yardımcı olur.
- Hafıza ve zihin için iyidir.
Ancak bu kullanımları destekleyen güvenilir bir bilimsel kanıtların olmadığı bilinmelidir.
Salep neyden yapılır?
Salep, çeşitli yabani orkidelerin kurutulmuş kök yumrularından elde edilen bir tozdur. Halk arasında çayırotu veya cemçegi olarak da bilinen salep üretimi şu şekildedir: doğadan toplanan orkidelerin kökleri kurutulur ve ince bir toz haline getirilir. Bu toz, sıcak süt ve şekerle karıştırılarak pekçok kişinin severek tükettiği krema kıvamındaki içecek elde edilir.
Salebin yan etkileri neler?
Salep çoğu insan için güvenli olabilir, ancak olası yan etkileri hakkında kesin bilgi yoktur. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar:
- Hazır toz salep karışımları çok fazla şeker ve katkı maddesi içerebilir.
- Şekerli salep her gün içilirse kilo artışına, kan şekeri dalgalanmalarına ve diş çürüklerine neden olabilir.
- Aşırı tüketimi, özellikle akşam saatlerinde, fazla kalori alımına yol açabilir.
- Mideyi fazla çalıştırabileceği için reflü veya gastrit şikâyetleri olanlarda dikkatli tüketilmelidir.
Salep kaç kalori?
Salep, içeriğine ve hazırlanış şekline göre değişmekle birlikte genellikle 100 ml'sinde yaklaşık 60-80 kalori içerir. Kalori içeriğini etkileyen faktörler şeker miktarı ve kullanılan süt türüdür. Ortalama olarak salebin kalori değerleri şu şekildedir:
- 1 fincan (200 ml) tam yağlı sütle yapılan şekerli salep, yaklaşık 120-160 kalori,
- Şekersiz ve az yağlı sütle yapılan salep, yaklaşık 80-100 kalori
- Şekerli hazır toz salep; yaklaşık 20-25 g'lık tek poşet 140-180 kalori içerir.
Salep her gün içilir mi?
Salep genellikle sütle hazırlandığı için kalsiyum ve protein kaynağıdır. Salep her gün içilebilir, ancak, şeker oranına dikkat edilmeli, kalori miktarı gözetilmeli ve tercihen evde, doğal salep tozu ve az şekerle hazırlanmalıdır. Günde 1 fincan (yaklaşık 150–200 ml), özellikle kışın sağlıklı beslenme düzeni içinde yer alabilir.
Salepte hangi vitaminler var?
Salep, özellikle orkide bitkisinin köklerinden elde edilen doğal bir ürün olduğu için bazı besin değerlerine sahiptir, ancak vitamin açısından çok zengin değildir. Genellikle sütle hazırlandığı için içeriğindeki vitamin ve mineraller sütten gelir. Saf salep (toz halinde, doğal) vitamin açısından sınırlı olsa da, salep içeceği genellikle, sütten gelen B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B12 ve B6. Sütte doğal olarak bulunan A vitamini. D vitamini bakımından zenginleştirilmiş süt kullanıldığında D vitamini ve çok az miktarda E vitamini içerir. Mineral açısından ise salep; Süt sayesinde kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum ve çok az miktarda demir içerir.






























