SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Soğuk algınlığına ne iyi gelir? Soğuk algınlığı (Nezle) belirtileri nelerdir?



Soğuk algınlığına ne iyi gelir? Soğuk algınlığı (Nezle) belirtileri nelerdir?

Soğuk algınlığı, üst solunum yollarının viral bir enfeksiyonudur. Soğuk algınlığının kesin bir tedavisi yoktur ancak kendiliğinden düzelir. Soğuk algınlığı semptomları (burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı) olan çoğu kişi özel bir tedaviye ihtiyaç duymaz. Semptomlarını yönetmek ve virüsün yayılmasını önlemek için adımlar atabilirler. Ancak, viral bir enfeksiyonun zatürre gibi antibiyotik gerektiren bakteriyel bir enfeksiyona yol açabileceği nadir durumlar vardır.

Soğuk algınlığı (nezle) nedir?

Soğuk algınlığı, burun, sinüsler, boğaz ve soluk borusunda meydana gelen enfeksiyondur. 200'den fazla farklı virüs soğuk algınlığına neden olabilir. Soğuk algınlığının bir tedavisi yoktur, ancak genellikle bir hafta ila 10 gün içinde geçer. Soğuk algınlığı genellikle hasta kişinin öksürmesi veya hapşırması sonucu havaya yayılan damlacıklar yoluyla yayılır. Antibiyotikler virüslere karşı işe yaramaz ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olmaz.

Soğuk algınlığı (nezle) neden olur?

Soğuk algınlığı, burun ve boğazı kaplayan zarların iltihaplanmasına neden olan 200'den fazla farklı virüsten herhangi biri tarafından meydana gelebilir. Ancak, rinovirüsler çoğu soğuk algınlığının temel nedeni olarak kabul edilir. Soğuk algınlığı başkalarına çok kolay yayılır. Yaygın inanışın aksine, soğuk hava veya üşümek nezleye neden olmaz. Ancak, soğuk mevsimde (sonbaharın başından kışın sonuna kadar) daha fazla soğuk algınlığı görülür.

Soğuk algınlığı (nezle) belirtileri nelerdir?

Soğuk algınlığının yaygın belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

Tıkalı veya akan burun.

Kaşıntılı, gıdıklayıcı boğaz.

Hapşırma.

Sulanan gözler.

Düşük dereceli ateş.

Boğaz ağrısı.

Hafif öksürük.

Ağrıyan kaslar ve kemikler.

Baş ağrısı.

Hafif yorgunluk.

Titreme.

Burundan koyulaşan ve sarı veya yeşil renge dönen sulu akıntı.

Soğuk algınlığı genellikle virüsün vücuda girmesinden 2-3 gün sonra başlar ve belirtileri birkaç günden birkaç haftaya kadar sürer. Ancak soğuk algınlığı semptomları diğer tıbbi rahatsızlıklara da benzeyebilir. Semptomlarınız şiddetliyse tanı için mutlaka doktorunuza danışın.

Soğuk algınlığı nasıl tedavi edilir?

Soğuk algınlığının tedavisi yoktur. Soğuk algınlığı genellikle yedi ila 10 gün içinde kendiliğinden geçer ve daha ciddi bir duruma dönüşmez. Soğuk algınlığı tedavisi, semptomları azaltmaya ve tamamen iyileşene kadar kişiyi rahatlamasına yardımcı olacak reçetesiz ilaçları içerir.

Soğuk algınlığına ne iyi gelir?

Vücudunuz soğuk algınlığı semptomlarıyla savaşırken kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak yollardan bazıları şunlardır:

Bol bol dinlenin.

Bol sıvı tüketin.

Temiz bir nemlendirici veya soğuk buharlı bir buharlaştırıcı kullanın.

Tuzlu burun spreyi veya damlası kullanın.

Sıcak su dolu bir kaseden veya duştan buharı içinize çekin.

Boğaz pastili veya öksürük damlası kullanın.

Soğuk algınlığı en hızlı nasıl geçer?

Bol bol dinlenin.

Susuz kalmayı önlemek için bol sıvı tüketin.

Sağlıklı yiyecekler yiyin.

Boğaz ağrısını yatıştırmak için tuzlu suyla gargara yapın (çocuklar için uygun değildir).

Boğaz ağrısını yatıştırmak için sıcak suyun içerisine limon ve bal ilave ederek için.

Tıkalı burnunuzu açmak için buhar soluyun - sıcak bir duş alırken banyoda uzun süre kalmayı deneyin.

Grip ile soğuk algınlığı arasındaki fark nedir?

Soğuk algınlığınız mı yoksa gribiniz mi olduğunu söylemek zor olabilir çünkü semptomların çoğu aynıdır. Her ikisi de daha soğuk aylarda yaygındır ve üst solunum sisteminizi etkiler. Ancak soğuk algınlığına ve gribe farklı virüsler neden olur. Grip, influenza virüsünden gelirken, diğer birçok virüs türü soğuk algınlığına neden olur.

Soğuk algınlığı ile grip arasındaki temel fark, gripte ateş ve titreme olma ihtimalinin daha yüksek olmasıdır. Yetişkinler genellikle sıradan bir soğuk algınlığında ateşlenmezler, ancak çocuklarda bazen olur.

Grip ayrıca vücut ağrılarına ve soğuk algınlığından daha şiddetli semptomlara neden olur. Hem soğuk algınlığı hem de grip komplikasyonlara yol açabilse de, grip komplikasyonları yaşamı tehdit edici olabilir.

Grip belirtileri aşağıdaki gibidir:

Yüksek ateş.

Çok yaygın bir baş ağrısı.

Tıkalı olmayan ya da akmayan burun.

Bazen hapşırma.

Öksürük, sıklıkla şiddetli hale gelir.

Genellikle şiddetli ağrılar ve sızılar.

Birkaç haftalık yorgunluk.

Bazen boğaz ağrısı.

Aşırı yorgunluk.

Soğuk algınlığı kaç gün sürer?

Çoğu soğuk algınlığı yedi ila 10 gün içinde kendiliğinden geçer. Çoğu insan hızla iyileşir ve sıradan soğuk algınlığı daha ciddi bir duruma yol açmaz.

Soğuk algınlığı bulaşıcı mıdır?

Soğuk algınlığı başkalarına çok kolay bulaşır. Genellikle hasta kişi tarafından öksürmek veya hapşırmak yoluyla havaya yayılan damlacıklar yoluyla yayılır. Damlacıklar daha sonra başka bir kişi tarafından solunabilir. Soğuk algınlığı ayrıca hasta bir kişinin dokunduğu bir yüzeye (örneğin bir kapı kolu) dokunduğunda da yayılabilir.

Nezle bir günde geçer mi?

Nezle belirtileri genellikle 1 ila 2 hafta içinde kendiliğinden geçer. 

Soğuk algınlığının hızlı şekilde geçmesi için yapılabileceklerden bazıları şunlardır:

Bol bol dinlenin.

Yeterince uyuyun.

Bol bol ılık içecekler tüketin.

Tavuk suyu veya et suyu çorbası soğuk algınlığına birebirdir.

Tıkalı burun kanallarını temizleyin.

Soğuk buharlı bir nemlendirici kullanın.

Sıcak duş alın.

Takviye vitaminler almayı düşünün.

Buruna tuzlu su uygulamak ve gargara yapmak.

El hijyenine dikkat edin.

Enfeksiyon Hastalıkları İç Hastalıkları
Oluşturma: 09.12.2024 09:44
Son Güncelleme: 10.12.2024 09:32
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle