entry image

Badem sütü ne işe yarar? Badem sütü kaç kalori?

Badem sütü besleyici, düşük kalorili ve süt ürünü içermeyen bir üründür. Badem sütü, adından da anlaşılacağı gibi bademden yapılır. Bademlerin yumuşaması için suya batırılması ve ardından öğütülüp süzülmesiyle elde edilir. Badem sütü, laktoz intoleransı veya inek sütüne alerjisi olan kişiler için bitki bazlı bir alternatiftir. Dahası, şekersiz badem sütü, kan şekeri seviyelerini düşük tutmak isteyenler için de harika bir seçenek olarak kabul edilmektedir. Badem sütü genellikle D ve B12 vitaminleri, protein ve kalsiyum gibi vitamin ve minerallerle zenginleştirilmiştir.

Badem sütü ne işe yarar?

Badem sütünü genel olarak beslenmenize eklemek aşağıdaki faydalardan yararlanmanızı sağlar:

Antioksidanları artırabilir

Badem sütünün benzersiz besin özelliklerinden biri, antioksidan özelliklere sahip bir besin olan E vitamini kaynağı olmasıdır. 1 su bardağı badem sütü 8,1 miligram E vitamini içerir; bu da önerilen günlük alımın yaklaşık yarısıdır. Antioksidan faydalarının yanı sıra, E vitamini bağışıklık fonksiyonunda ve metabolik süreçlerde rol oynar ve kardiyovasküler sağlığı desteklemeye yardımcı olabilir.

Kalp sağlığı için iyi olabilir

Badem sütünde doymuş yağ oranı sıfırdır. Bu yüzden, yüksek tansiyonu önlemeye ve genel olarak kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.

Bağışıklığı destekleyebilir

Badem sütü, A, D ve E vitaminleriyle zenginleştirilmiştir ve bu vitaminleri inek sütünden daha fazla içerir, bazı zenginleştirilmiş badem içecekleri bağışıklık sisteminizi gerçekten destekleyebilir. Bu arada, B vitaminleri ve demir yorgunluk ve bitkinliği azaltabilir

Laktoz intoleransı olanlar için sağlıklı bir seçimdir

Laktoz intoleransı vücudun laktozu (süt ürünlerindeki doğal şeker) parçalayamadığı bir durumdur. Badem sütü laktozsuzdur, bu da onu süt içmek isteyen ancak içtikten sonra şişkinlik ve gaz yaşamak istemeyenler için alternatif bir ürün haline getirir.

Cildi yatıştırır

Badem cilt sağlığı ve hücre yenilenmesi için çok önemli olan E Vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Güneşten zarar görmüş cildi yatıştırmaya yardımcı olabilir, ayrıca lekeleri gidermede etkili olabilecek özelliklere sahiptir.

Görme sağlığına destek olur

Badem sütü, görmeyi destekleyen temel bir besin olan A vitamini kaynağıdır. Gözlerin doğru görmesine yardımcı olmasının yanı sıra, A vitamini bağışıklık sistemini sağlıklı tutmaya da yardımcı olur.

Kan şekerini yükseltmez

Tatlandırılmamış badem sütü şeker içermediğinden, kan şekerinde ani yükselmelere neden olma olasılığı düşük, diyabet dostu bir süt seçeneğidir.

Badem sütü kaç kalori?

Badem sütü, dengeli ve sağlıklı bir diyete sağlıklı ve lezzetli bir katkı sağlayabilir ve vegan beslenenler veya laktoz intoleransı olanlar için akıllıca bir tercih olabilir. Ayrıca, badem sütü doğal olarak düşük kalorili ve karbonhidratlıdır, bu da onu kilo vermek için en sağlıklı sütlerden biri yapar. Bir su bardağı şekersiz badem sütü 40 kaloridir.

Badem sütünün besin değerleri nelerdir?

250 ml şekersiz badem sütünün içeriğinde şunlar bulunur:

  • Kalori: 37 kcal
  • Toplam Karbonhidratlar: <1g
  • Diyet Lifi: 0g
  • Toplam Şekerler: 0g
  • Protein: 1 gr
  • Toplam Yağ: 3g
  • Doymuş Yağ: 0g
  • Sodyum: 146 mg
  • Potasyum: 76 mg
  • Kalsiyum: 422 mg
  • E vitamini: 8 mg
  • D vitamini: 2mcg

Badem sütünün normal sütten farkı nedir?

Badem ve inek sütü isimleri benzer olsa da birbirlerinden farklıdır. İnek sütü besin açısından zengin bir sıvıdır; badem sütü ise bademlerin suyla karıştırılıp, katı kısımlarının süzülerek sıvı hale getirilmesiyle elde edilen bir taklit süttür.

Aralarındaki en büyük fark, badem sütünün normal süte göre daha az kaloriye sahip olmasıdır. Şekersiz badem sütü inek sütünden %50 ila %80 daha az kalori içerir. Düşük glisemik indeksli bir gıda olarak kabul edilir.

Badem sütünün zararları neler?

Bazı insanların badem sütünden uzak durmak isteyebileceği bazı nedenler de mevcuttur.

Örneğin, bazı badem sütü çeşitleri farklı seviyelerde vitamin ve minerallerle zenginleştirildiği için, bu durum şeker için de geçerlidir. Bazı tatlandırılmış badem sütü markaları diğerlerinden daha fazla ilave şeker içerebilir ve bu da zamanla kilo alımına neden olabilir.

Bu arada yapılan araştırmalar, badem sütünün bağırsak tahrişine neden olabileceğini ortaya koymuştur. Bir araştırmaya göre, badem sütüne hoş ve kremamsı bir kıvam kazandırmak için sıklıkla eklenen bir emülgatör olan karragenan, bağırsakları tahriş edebilir ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir. 

Eğer fındık alerjiniz varsa, badem sütünden uzak durmanız en iyisidir, çünkü ana maddesi bademdir. Ayrıca, badem sütünün protein profili, sütle karşılaştırıldığında da süt ürünlerinin sunduğu kadar güçlü değildir. Bademler doğal olarak yüksek protein içeriğine sahip olsa da, bir porsiyon badem sütü neredeyse hiç protein içermez. Bunun sebebi ise badem sütünün su içeriğidir. Son olarak, bazı badem içeceklerinin kalsiyum oksalat ile zenginleştirilebilmesi nedeniyle, böbrek taşı olan veya böbrek taşı geliştirmeye yatkın olan kişilerin badem sütü içmemeleri önerilir. Kalsiyum oksalatın aşırı tüketiminin böbrek taşı oluşumunu artırabileceği düşünülmektedir.

Badem sütü kilo aldırır mı?

Badem yağlı ve yüksek kalorili olmasına rağmen, badem sütü düşük kalorili bir içecektir. Bu, yüksek kalorili içeceklere göre kilo alımına neden olma olasılığının daha düşük olduğu anlamına gelir. Ayrıca, badem açlığı azaltır ve otomatik olarak kalori alımını da azaltır.

Evde badem sütü nasıl hazırlanır?

Evde badem sütü hazırlamak oldukça kolaydır. Öncelikle kullanılacak malzemeleri bilmek önemlidir. Badem sütü hazırlarken;

  • 112 gr çiğ badem (bir gece boyunca soğuk suda veya 1-2 saat çok sıcak suda bekletilmiş),
  • 1200 ml su (daha az koyulaştırmak için, daha çok inceltmek için),
  • 1 tutam tuz,
  • 2 adet çekirdeği çıkarılmış hurma (isteğe bağlı) veya tatlandırılmış badem sütü istiyorsanız, tercih ettiğiniz başka bir tatlandırıcı kullanın,
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü (isteğe bağlı),
  • 10 gr kakao tozu (isteğe bağlı) – çikolatalı badem sütü yapmak için,
  • 60 gr çilek (isteğe bağlı) – çilekli badem sütü hazırlamak için.

Hazırlanışı:

  • Islatılmış bademleri, suyu, tuzu ve isteğe bağlı diğer malzemeleri yüksek hızlı bir blendera koyun ve krema kıvamına gelip pürüzsüzleşene kadar karıştırın.
  • Bademlerden en iyi şekilde yararlanmak için blenderı en az 1-2 dakika çalıştırın.
  • Sıvıyı ince bir mutfak havlusundan süzmek için, bir karıştırma kabının üzerine temiz bir mutfak havlusu serin, üzerine badem sütünü dökün, köşelerini dikkatlice toplayın ve yukarı kaldırın.
  • Daha sonra tüm sıvı çıkana kadar sıkın. Posasını atın veya pişirmede kullanmak üzere saklayın.
  • Sütü bir kavanoza veya kapaklı bir şişeye boşaltıp buzdolabında saklayın. 4-5 güne kadar dayanır, ancak taze olması en iyisidir.

İçmeden önce iyice çalkalayın çünkü ayrışma eğilimi vardır.

Badem sütünü nasıl tüketmeliyiz?

  • Badem sütü özellikle kahvaltılarda mısır gevreğinin içine eklenerek tüketilebilir.
  • Çorbalara ve soslara kremamsı bir tat katmak için badem sütü kullanabilirsiniz.
  • Kek, kurabiye ve diğer fırınlanmış ürünlerde, örneğin havuçlu kek yaparken, süt yerine badem sütü kullanabilirsiniz.
  • Kahvenizde veya çayınızda süt ürünü içermeyen krema olarak badem sütü kullanılabilir.
  • Besleyici bir smoothie için badem sütünü en sevdiğiniz meyve ve sebzelerle karıştırarak da kullanmanız tavsiye edilir.
Paylaş

Benzer İçerikler

Uzmanlarımıza Sorun

hastane

En Fazla Görüntülenenler