Barbunya, baklagiller familyasından olup Meksika ve Orta Amerika'ya özgüdür. Barbunya fasulyesi, kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olurken iyi kolesterolü (HDL) aynı seviyede tutan çözünür lif içerir. Ayrıca kırmızı barbunya fasulyesi kan basıncını düşüren magnezyum ve potasyum açısından zengindir. Polifenoller gibi antioksidanlar içerir ve iltihap ve oksidatif stresle savaşmaya yardımcı olur.
Barbunya fasulyesi (Phaseolus vulgaris L.), kompleks karbonhidratlar, bitki bazlı protein, lif, mineraller ve vitaminler açısından zengin bir baklagildir. Barbunya fasulyesi hafif ve tatlı bir tada sahiptir ve kan şekerini düşürerek, kalp hastalığı ile ilgili risk faktörlerini azaltarak ve kilo vermeye yardımcı olarak sağlığa faydalı olabilecek besin maddeleri ve koruyucu bitki bileşikleri açısından zengindir. Barbunyanın sağlık faydalarından bazıları şunlardır:
Araştırmalar, barbunya gibi fasulyeleri düzenli olarak tüketen kişilerde kolon kanserinin daha az sıklıkta gelişebileceğini göstermektedir. Normal fasulyedeki sindirilemeyen lif, kolondaki hücre büyümesini düzenlemede olumlu bir rol oynar ve bu da kolon kanseri geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Fasulye düşük glisemik indeksli bir besindir, bu nedenle tüketildiğinde kan şekerinde ani yükselmelere neden olmaz. Ayrıca kan şekerinde ani yükselmelere neden olan yiyeceklerin etkilerini hafifletmeye de yardımcı olabilir. Barbunya gibi lif ve protein açısından zengin, düşük GI'li gıdaları tercih etmek, diyabet hastalarında kan şekeri düzenlemesini iyileştirebilir.
Günde 28 gram (g) barbunya fasulyesi, günlük lif ihtiyacının %46,7'sini karşılar. Lif, sağlığın birçok yönünü destekler ve özellikle sindirim sistemi ve yüksek kolesterol gibi kalp hastalığı risk faktörlerinin yönetimi için önemlidir. Barbunya fasulyesindeki çözünür lif, düzenli ve rahat bağırsak hareketlerini destekler ve bağırsaktaki faydalı bakterilerin büyümesini destekler.
Barbunya fasulyesi, fenolikler, antosiyanin, dirençli nişasta ve antioksidan ve hücre yenileyici olarak görev yapan ve diyabetin başlamasını önlemeye yardımcı olan diğer elementler gibi biyoaktif maddeler içerir.
Barbunya gibi baklagillerin tüketimini artırmak bazı kanser türleri, kalp hastalıkları ve diyabet gibi yaygın hastalık riskinizi azaltabilir.
Barbunya fasulyesi, yemek yedikten sonra kişinin kendini daha tok hissetmesini sağlayarak vücudun fazla yağlardan kurtulmasına yardımcı olabilir ve bu da toplam kalori alımınızı azaltabilir.
Lifli gıdalar dışkının hacmini artırmaya yardımcı olur. Lif, tokluk hissine ve bağırsak mikrobiyomunun beslenmesine yardımcı olur.
Barbunya, optimum bilişsel işlev için gerekli olan B1 vitamini içerir. Bir nörotransmitter olan asetilkolin, B1 vitamininden üretilir. Ayrıca, odaklanmayı ve hafızayı destekler ve optimum beyin fonksiyonunu geliştirir. Ayrıca, bir çalışma, bunama ve Alzheimer hastalığı gibi rahatsızlıkların yol açtığı olumsuz etkileri azalttığını göstermiştir.
Barbunya fasulyesi pek çok besin maddesi içermekle birlikte özellikle lif, protein, folat, demir, magnezyum, selenyum, manganez, potasyum ve çinko açısından zengindir.
Bir su bardağı pişmiş barbunya fasulyesinin besin değerleri şu şekildedir:
Barbunya fasulyesi ağırlıklı olarak karbonhidrat ve lif içerir, ancak aynı zamanda iyi bir protein kaynağıdır. Barbunya fasulyesindeki karbonhidratların çoğu nişastadan gelir. Nişastalar vücuda hızlı enerji sağlar. Barbunya fasulyesinde ayrıca az miktarda doğal şeker bulunur.
Her besin gibi, fazla miktarda tüketilirse kalori alımı artar ve bu da zamanla kilo artışına neden olabilir.
Barbunya fasulyesi doğal olarak lektin ve fitat gibi anti-besin adı verilen maddeler içerir. Bunlar vücuttaki besin emilimini engelleyebilir. Barbunya fasulyesini fazla miktarda tüketmek bağırsak sağlığı ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu sorunlara yol açabilecek bazı sorunlar arasında bağırsak tıkanıklığı, karın ağrısı, ishal ve gaz bulunur. Barbunya fasulyesinden çok fazla folat almak da kanser riskini artırabileceğinden zararlıdır. Barbunyanın başlıca yan etkileri şunlardır:
Barbunya, bazı kişilerin sindiriminde zorluk çektiği stakiyoz ve rafinoz gibi kompleks karbonhidratlar içerir. Bunlar, özellikle fasulyeler ıslatılıp düzgün pişirilmezse gaz, şişkinlik ve mide ağrısına neden olabilir. Barbunyayı tamamen pişirmek bu sorunu azaltmaya yardımcı olur.
Barbunya fasulyesi doğal olarak lektin ve fitat gibi anti-besin adı verilen maddeler içerir. Bunlar vücuttaki besin emilimini engelleyebilir ve çiğ veya az pişmiş olarak tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir. Doğru pişirme, bu zararlı bileşikleri azaltır.
Barbunya, özellikle risk altında olan kişilerde böbrek taşı oluşumuna katkıda bulunabilen oksalatlar içerir. Böbrek taşı geçmişi olanlar, tüketimini sınırlamalı ve her zaman iyi pişmiş olduğundan emin olmalıdır.
Nadir de olsa bazı kişilerde barbunyaya karşı alerji olabilir. Alerji belirtileri arasında mide ağrısı, ishal ve hatta mide bulantısı sayılabilir. Soya veya yer fıstığı gibi diğer baklagillere alerjisi olan kişiler, barbunyaya da tepki gösterebilecekleri için dikkatli olmalıdır.