entry image

Erik kurusunun faydaları neler?

Kuru erik, sağlıklı sindirim, sağlıklı bağırsak, kemik sağlığı, kalp sağlığı ve daha birçok konuda besin ve sağlık yararları sunan sağlıklı bir atıştırmalıktır.

Erik kurusunun faydaları neler?

Kuru erik, birçok sağlık faydası olan kurutulmuş bir meyvedir. Lif ve antioksidan bakımından zengindir, kabızlığı gidermeye ve bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur, kalp sağlığına faydalıdır ve kan şekerini düşürür. Ayrıca kuru erik kan dolaşımını iyileştirmeye, iştahı azaltmaya ve bazı kanser türlerinin riskini düşürmeye yardımcı olabilir.

Kurutulmuş meyveler yoğun ve dolayısıyla kalorisi yüksek olduğundan, kuru erikleri az miktarda tüketmek önemlidir.

Kuru eriğin potansiyel olarak faydalarından bazıları şunlardır:

Koruyucu bitki bileşikleri açısından zengindir

Kuru erik, polifenol adı verilen bitki bileşikleri açısından zengindir; bazı araştırmalar, kuru eriklerin, nektarin ve şeftali gibi diğer meyvelerden iki kat daha fazla polifenol içerdiğini ileri sürmektedir.

Kemik sağlığını destekleyebilir

Beslenmenize kuru erik eklemek, sağlıklı ve güçlü kemiklere sahip olmak için faydalı olabilir. Kuru erik, bor ve K vitamini gibi kemik geliştirici besinlerin iyi bir kaynağıdır ve osteoporoz riski altında olanlar için faydalı bir diyet takviyesidir. Çalışmalar, kuru eriklerin sadece kemik yoğunluğunu desteklemekle kalmayıp aynı zamanda iltihap önleyici ve antioksidan özelliklere de sahip olduğunu göstermektedir.

Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur

Kuru erikte bulunan çözünür bir lif olan pektin, bağırsaktaki yağ emilimini azaltır ve atardamarlarda plak oluşumundan sorumlu kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Bu plaklar atardamarları daraltır ve sertleştirir, bu da kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç riskini artırabilen ateroskleroz adı verilen bir duruma yol açar.

Kan şekerini düzenler

Kuru eriklerin glisemik indeksi (GI) kuru kayısı, armut, hurma, incir ve diğer meyvelere göre daha düşüktür. Daha düşük GI, kan şekerinde ani bir artış yerine yavaş ve istikrarlı bir artışa neden oldukları anlamına gelir.

Bilişsel sağlığı destekleyebilir

Hem insanlar hem de hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, polifenoller de dâhil olmak üzere koruyucu bileşikler açısından zengin diyetlerin kaygı düzeylerini hafifletmede yararlı bir etkiye sahip olabileceğini ve bunun da bilişsel işlevi destekleyebileceğini öne sürmektedir.

Kabızlığı giderir

Kuru erik, pektin gibi çözünür lifler ve selüloz ve hemiselüloz gibi çözünmeyen lifler açısından zengindir. Bu lifler, sindirim sisteminden suyu emerek jel oluşturur. Bu, bağırsak hareketlerini düzenlemeye ve kabızlığı gidermeye yardımcı olarak hemoroid riskini azaltır. Kuru erik aynı zamanda bağırsak hareketlerini uyaran doğal bir müshil olan sorbitol içerir.

Yaşlanma sürecini yavaşlatabilir

Kuru erik içeriğindeki yüksek polifenoller sayesinde yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Bu bitki bileşiklerinin diğer meyve ve sebzelerdekinin iki katı seviyede olduğu düşünülmektedir.

Kilo vermeye yardımcı olur

Kuru erik, sindirimi yavaşlatan ve yemek sonrası tokluk hissini artıran lif açısından zengindir. Bu, iştahta azalmaya ve kilo kaybına neden olabilir. Kuru erikte bulunan polifenoller aynı zamanda anti-adipojenik özelliğe sahiptir ve vücutta yağ dokusu oluşumunu azaltarak kilo vermeye yardımcı olur.

Kanser önleme

Kuru erikte bulunan polifenoller, hücresel hasarı azaltan ve kanser riskini düşürebilen antioksidan ve antienflamatuar özellikler içerir. Bazı çalışmalar, kuru eriklerin bağırsaktaki iyi bakteri miktarını artırarak bağırsak kanseri riskini azalttığını göstermektedir.

Solunum yolu hastalıklarına karşı koruma

Kuru erikte bulunan polifenoller gibi antioksidanlar, özellikle sigara içenlerde akciğer hasarına neden olabilen serbest radikallerle savaşır. Ayrıca, polifenoller akciğer sağlığını iyileştirebilir ve amfizem, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve akciğer kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Aneminin önlenmesi

Kuru erik, demir eksikliği anemisinin önlenmesine ve tedavisine yardımcı olabilecek yüksek miktarda demir içerir. Bu tür anemi, kanda kırmızı kan hücrelerinin düzgün çalışması için yeterli demir olmadığında ortaya çıkar.

Vücut detoksu

Kuru erik, vücuttaki kurşun ve civa gibi toksik ağır metallerin atılmasına yardımcı olan bir lif türü olan pektin içerdiğinden vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olur. 

Günde kaç tane kuru erik yenmeli?

 30 gr kuru eriğin besin profili şu şekildedir:

  • 42 kcal/180 KJ
  • 0,8 g protein
  • 0,1 g yağ
  • 10.2g karbonhidrat
  • 2,3 g lif
  • 228 mg potasyum
  • 0,78 mg demir

Bir veya iki porsiyon kuru erik yemek, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik ederek sindirim sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir. Bu yüzden uzmanlar, yetişkinler için günde bir veya iki kez üç ila beş kuru erik veya yarım bardak kuru erik suyu öneriyor.

Erik nasıl kurutulur?

Erik, kurutmaya özellikle uygun olan meyvelerden biridir. Öncelikle kullanacağınız eriklerin çok yumuşak olmamasına özen göstermelisiniz. Erik kurusu elde etmek için, hasat edilmiş erikleri yıkadıktan sonra ikiye bölün. Ardından eğer güneşte kurutmak isterseniz, erikleri güneş alan bir alana temiz bir bez veya tel örtü üzerine serin ve güneşin altında bırakın. Fırın veya dehidratörde kurutmak isterseniz, sıcaklığı düşük tutun ve erikler kuruyana kadar bekleyin.

Paylaş

Benzer İçerikler

İkinci Görüş Alın

hastane

En Fazla Görüntülenenler