
Fındık, fındık ağacından (Corylus avellana) elde edilen bir yemiştir. Fındık bitki bazlı protein kaynağı olmasının yanı sıra tam bir enerji kaynağıdır. Fındıklar omega-3 yağ asitleri barındırır; Omega-3'lerin kalp sağlığına faydaları ile birlikte, kardiyovasküler hastalık geliştirme riskini azalttığı bilinmektedir. Fındığın sağlık faydalarından yararlanmanın en iyi yolu, onu sık sık veya her gün tüketmektir.
Fındık içinin faydaları nelerdir?
Fındık E vitamini, magnezyum ve B vitaminleri de dahil olmak üzere iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Erkekler için, yüksek magnezyum ve E vitamini içeriği üreme sağlığını destekleyebilir ve iltihaplanmaya karşı koruyabilir. Fındığın içeriğindeki bu besinler kadınlarda, sağlıklı bir cilde sahip olmaya, bilişsel işlevi desteklemeye ve bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur.
İşte fındığın sağlık için faydaları:
Kalp sağlığı
Fındık, omega-3 yağ asitlerinin bir kaynağıdır. Omega-3'lerin kalp sağlığına birçok faydası vardır ve kardiyovasküler hastalık geliştirme riskini azalttığı gösterilmiştir. Omega-3 içeriğine ek olarak fındıklar, hipertansiyona katkıda bulunabilen oksidatif stresten vücudu koruyan antioksidanlarla da doludur. Kolesterolü ve iltihabı azaltarak kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olan yüksek miktarda fenolik bileşik içerirler.
Kanser
Oksidatif stres, belirli kanser türlerini geliştirme riskinizi artırabilir. Fındıkta bulunan antioksidan enzimlerden biri olan manganez süperoksit dismutaz, oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur ve kanser geliştirme riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Fındık ayrıca hücreleri kansere yol açabilen hücresel hasar türlerine karşı korumaya yardımcı olan E vitamini de içerir. Son olarak, fındıklar proantosiyanidinlerin önemli bir kaynağıdır. Proantosiyanidinler, kanser riskini azaltmaya yardımcı olduğu düşünülen kimyasal bileşiklerdir.
Cilt sağlığı
Fındıklar yüksek miktarda sağlıklı yağ içerir. Omega yağları, E vitamini ile birlikte su moleküllerinin cilt hücrelerinin içinde kilitlenmesine yardımcı olur. Bu, cildi esnek, yumuşak ve nemli tutar.
Sperm sayısını artırır
Son araştırmalar, fındık da dahil olmak üzere kuruyemiş tüketmenin sperm sayısını artırabileceğini ve sperm kalitesini iyileştirebileceğini gösteriyor.
Her gün fındık yemenin faydaları nelerdir?
Fındıklar, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi temel besin maddelerinin kaynağıdır ve vücudunuzu olumlu yönde etkileyebilir. Düzenli olarak fındık yemenin faydaları şunlardır:
Tüm temel besinlerden yararlanırsınız
Fındıklar genel beslenme düzeninize çeşitli vitaminler, mineraller, fitosteroller ve antioksidanlar sunar:
1 avuç fındık (yaklaşık 21 adet) aşağıdaki besinleri içerir:
- Kalori: 178 kcal
- Protein: 4.25 gram (g)
- Yağ: 17.2 gr
- Karbonhidratlar: 4.73 gr
- Lif: 2,75 gr
- Şeker: 1.23 gr
- Kalsiyum: 32.3 miligram (mg)
- Demir: 1.33 mg
- Magnezyum: 46.2 mg
- Fosfor: 82.2 mg
- Potasyum: 193 mg
- Sodyum: 0 mg
- Çinko: 0.695 mg
- Bakır: 0.488 mg
- Manganez: 1.75 mg
- Selenyum: 0.68 mikrogram (mcg)
- C Vitamini: 1.79 mg
- Tiamin: 0.182 mg
- Riboflavin: 0.032 mg
- Niacin: 0.51 mg
- B6 Vitamini: 0.16 mg
- Folat : 32 mcg
- Kolin: 12.9 mg
- A Vitamini: 0.284 mcg
- Lutein + zeaksantin: 26.1 mcg
- E Vitamini: 4.25 mg
- K Vitamini: 4.03 mcg
Daha iyi bir kilo yönetimi
Uzun vadeli kuruyemiş tüketimi daha düşük kilo alımı ve daha düşük aşırı kilo veya obezite ile ilişkilendirilmiştir. Bunun nedenleri şunlardır:
Tokluk hissini artırır
Kuruyemişlerdeki proteinler ve lifler tokluk hissini yani tokluk hissini artırabilir.
Oksidasyonu artırır
Doymamış yağlar oksidasyonu (oksijenin neden olduğu kimyasal maddedeki değişim) artırabilir, bu da vücuttaki yağ birikimini azaltabilir.
Termojenezi artırır
Protein, lif ve doymamış yağ içeriği, termojenezi (vücudun ısı üretimi) ve dinlenme halindeki kalori harcamasını artırabilir.
Daha iyi beslenme
Düzenli olarak kuruyemiş yiyen kişiler genellikle daha az et ve rafine karbonhidrat tüketirler; bunların ikisi de kilo alımının artmasına neden olan besinlerdendir.
Daha sağlıklı bir kalp ve hastalık riskinin azaltılması
Fındık, kalp sağlığına katkıda bulunan tekli doymamış yağ içerir. Düzenli fındık tüketimi, koroner kalp hastalığı riskini düşürürken aşağıdakiler gibi kardiyovasküler risk faktörlerini azaltabilir:
- Dislipidemi (kandaki kolesterol gibi lipidlerin dengesizliği)
- Tip 2 diyabet
- Metabolik sendrom (kalp hastalığına, felce ve tip 2 diyabetle sonuçlanan faktörlerin birleşimi)
Diğer faydalar
Bazı çalışmalar, fındık yemenin aşağıdakilere katkıda bulunabileceğini bulmuştur:
- İnsülin direncinin azalması (hücreler enerji için kandan glikoz alamadığında, bu süreçte pankreasın daha fazla insülin üretmesi gerekir)
- Kan basıncında iyileşme
- Endotel fonksiyonunun (kalbi ve kan damarlarını kaplayan ince zar) iyileştirilmesi.
- İyileştirilmiş lipid profilleri (kolesterol)
- İnflamasyon ve oksidatif stresin azaltılması.
- Beyin sağlığı
Fındık, yüksek E vitamini, manganez, tiamin, folat ve yağ asitleri içeriği nedeniyle beyninizin keskin ve en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olabilir. Ayrıca yüksek E vitamini seviyeleri, yaşlandıkça bilişsel gerileme riskini düşürür ve ayrıca Alzheimer, bunama ve Parkinson gibi zihin hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir rol oynayabilir. Manganezin bilişsel işlevle bağlantılı beyin aktivitesinde de önemli bir rol oynadığı kanıtlanmıştır.
Kötü kolesterolü düşürür iyi kolesterolü artırır
Tekli doymamış yağlar kalp sağlığı için faydalıdır ve fındıklarda yüksek miktarda bulunur. Bu yağlar LDL veya kötü kolesterol seviyelerini düşürmek ve HDL veya iyi kolesterol seviyelerini artırmada önemli rol oynarlar.
Açlığı bastırma ve uzun süreli tokluk
Fındık gibi kuruyemişler lif ve protein açısından zengin oldukları için iştahınızı etkili bir şekilde bastırabilir. Ayrıca cips gibi sağlıksız ve sıklıkla kan şekerinde önemli artışlara ve düşüşlere yol açarak yedikten kısa bir süre sonra açlık hissetmeye neden olan aşırı işlenmiş atıştırmalıkların yerini alabilirler.
Sindirim sağlığını destekleme
Fındıktaki çözünmeyen lif (suda çözünemeyen lif), bağırsakların suyu emmesine ve atık ürünlerin hacmini artırmasına yardımcı olarak bunların geçişini ve atılmasını hızlandırabilir. Bu, kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir ve bazı sindirim sistemi kanserlerinin başlama riskini azaltabilir.
Cildin yaşlanmasını yavaşlatabilir
Fındık yağı cilt yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve geciktirebilir. Artan kolajen seviyeleri, iyi nemlendirilmiş cilt ve iyileştirilmiş nem seviyeleri pigmentasyonu, koyu lekeleri, ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltır; bunların hepsi cilt yaşlanmasının belirtileridir.
Fındık hangi organlara iyi gelir?
Fındıklar kolesterolü ve iltihabı azaltarak kalbin sağlıklı kalmasına yardımcı olan yüksek miktarda fenolik bileşik içerirler. Ayrıca içeriğindeki lifler bağırsakların suyu emmesine ve katı maddelerin geçişini kolaylaştırarak kabızlığı önler. Fındıklar proteinler, doymamış yağ asitleri ve fitokimyasallar açısından olağanüstü zengindir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, potasyum ve selenyum gibi temel mikro besinler ve polifenol ve B-kompleks vitaminlerini de içerir. Bu yüksek besin içeriği cilde önemli katkılarda bulunur. Yüksek E vitamini, manganez, tiamin, folat ve yağ asitleri içeriği nedeniyle beyin sağlığını destekler.
Fazla fındık yemenin zararları nelerdir?
Fındık alerjileri ciddi, bazen yaşamı tehdit eden reaksiyonlara neden olabilir.
1 adet fındık kaç kaloridir?
Önerilen günlük alım miktarı, beslenme ihtiyaçlarındaki farklılıklar nedeniyle erkekler ve kadınlar arasında biraz farklılık gösterir. Kadınlar için günde yaklaşık 20-25 gram fındık tüketmek faydalı kabul edilirken, erkekler 30-35 grama kadar tüketebilir. Bu, kadınlar için yaklaşık 15-20 fındık ve erkekler için 25-30 fındık anlamına gelir. 1 adet kavrulmuş fındık 7 kaloridir (kcal). 1 avuç (40 gr) kavrulmuş fındık 263 kcal. 1 orta kase (140 gr) kavrulmuş fındık 921 kcal. 100 gram kavrulmuş fındık 658 kcal.