Omega-3 yağ asitleri, protein, D vitamini, B12 vitamini, iyot ve selenyum gibi vitamin ve minerallerden zengin olan somon, başta çocuklar olmak üzere yetişkinlerin de düzenli olarak tüketmesi önerilen balıkların başında gelir. Somon balığı pembe ve turuncumsu eti ile aynı zamanda lezzeti ile de birçok kişi tarafından tercih sebebidir.
Somon balığı ızgarada, hafif kızartılarak ya da buğulama şeklinde pişirilebilir. Fırında pişirme yöntemi hem oldukça pratik hem de besleyiciliğini kaybetmemesi nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir pişirme tekniğidir. Fırında somon pişirirken balığın marinesi sırasında genellikle sarımsak, zeytinyağı ve limon suyu gibi malzemeler kullanılır. Ancak somon balığının sosunu hazırlarken hardal ve bal gibi farklı malzemelere de yer verilebilir.
Somon, soğuk denizlerde yaşayan, oldukça yağlı bir deniz balığı çeşididir. Somon balığı özellikle omega-3 yağ asitleri (EPA ve DHA), yüksek kaliteli protein gibi sağlığa faydalı birçok vitamin ve minerali içerisinde barındırır.
Fırında somon tarifi, oldukça pratik bir tariftir. Ancak bu balığı pişirirken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Fırında somon pişirmeden önce ilk olarak balığın taze olmasına dikkat edilmelidir çünkü balığın lezzeti ve dokusu için bu adım oldukça önemlidir. Ayrıca marina için kullanacağınız baharatlar balığın lezzetini ikiye katladığından özenle seçilmelidir.
Omega-3 yağ asitleri bakımından son derece zengin olan somon balığı tarifi;
Afiyet olsun!
Somon balığı, içerdiği yüksek besin değerleriyle dengeli ve sağlıklı bir beslenmenin olmazsa olmazıdır. Fırında somon lezzeti ve pratikliği ile de birçok kişi tarafından tercih edilir.
Fırında somon yaparken şu adımları takip edin;
Fırında somon, besleyiciliği ve lezzeti ile aile yemeklerinin başkahramanı olabilir. Ancak fırında somon pişerken lezzetinden ödün vermemek ve balığın dokusunu kaybetmemesi için bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekir. Lezzetli bir somon pişirmek için balığın taze olması gerekir. Taze somon bu yemeğin lezzetli ve besleyici olabilmesi açısından oldukça önemlidir.
Fırının önceden ısıtılmış olması da önemli püf noktalarından biridir. Bu sayede pişme süresi dengelenebilir. Somonu aşırı pişirmek en sık yapılan hatalar arasında yer alır. Bu sebeple pişirirken kontrollü olmalı ve en fazla 15-20 dakikada pişirmeye özen gösterilmelidir. Somon balığının kurumaması için fırına verirken üzerine ıslatıp suyu sıkılan yağlı kağıt örtülerek kuruması önlenebilir. Daha sonra somonun içi piştikten sonra üzerinden yağlı kağıt alınmalı ve somon balığının üzeri kızarana kadar pişirilmeye devam edilmelidir.
Marinasyon kısmında kullanılan sarımsak, limon ve zeytinyağı gibi malzemeler balığa mükemmel bir lezzet katar. Bu aşamada somonun doğal lezzetini bastırmadan hafif baharatlar kullanılabilir. Yanına ekleyeceğiniz sebzeler ise hem daha doyurucu hem de lezzetli ve pratik bir tabak oluşturmanızı sağlar.
Fırında somon çeşitli soslarla marina edildiğinde somon balığının lezzetini ve besleyiciliğini iki katına çıkarabilirsiniz.
İşte fırında somon balığı sos tarifleri;
Klasik somon sosu için 2 yemek kaşığı zeytinyağını, yarım limon suyu ile güzelce çırpın. Ardından 1-2 diş sarımsağı ezin, karabiber, tuz ve kekik gibi malzemeleri karışıma ekleyin. Son olarak bu karışımı somon balıklarının her yerine gelecek şekilde sürün.
Tereyağı kullanmak isteyenler; 1 yemek kaşığı tereyağı, birkaç damla limon suyu, sarımsağı, tuz ve karabiber gibi çeşitli baharatları tavada eriterek somonun üzerine dökebilirler.
Ekşi ve tatlı severler için mükemmel olan hardal ve bal karışımı somon balığına fazlasıyla yakışıyor. Bunun için; 1 yemek kaşığı hardal, 1 tatlı kaşığı bal, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve baharatlar bir kâsede çırpılarak balığı üzerine sürülmelidir. Somonun lezzetini bastırmamak için aşırı hardal kullanımından kaçınmaya dikkat edilmesi önerilir.
1 yemek kaşığı soya sosu, 1 tatlı kaşığı bal, birkaç damla limon ve 1 çay kaşığı susam yağı somonun ve sebzelerin üzerine sürülerek fırına verilebilir.