
Frambuaz ya da ahududu (Rubus idaeus), gülgiller familyasından meyve veren bir bitki türüdür. Frambuaz, vücudu sağlıklı tutmaya yardımcı olan ve kronik hastalıklara karşı koruyabilen birçok besin içerir. Frambuazların öne çıkan özelliklerinden biri, bağışıklık sistemini destekleyen, sağlıklı bir cilt için kolajen üretimini artıran ve serbest radikallerle savaşmak için antioksidan görevi gören yüksek C vitamini içeriğidir.
Frambuazın (Ahududu) faydaları neler?
Frambuazın bazı faydaları arasında antioksidan bakımından yüksek ve şeker bakımından düşük olmaları yer alır. Frambuaz, bilişsel sağlığı artırabilir ve hastalıklara karşı koruyabilir.
İşte frambuazın sağlık için yararlarından bazıları:
Kanserden koruyabilir
Frambuazlardaki antioksidanlar ve anti-inflamatuar bileşikler kansere karşı koruma sağlayabilir. Bu bileşikler kanser hücrelerinin çoğalmasını önleyebilir. Frambuazlar, ellagitanin ve antosiyanin içerir. Elagitanninler ve antosiyaninler, kanserle savaşma özelliği olabilen fitokimyasallardır.
Kan şekeri seviyelerini yönetmeye yardımcı olabilir
Düşük glisemik indeks (GI) ve yüksek lif içeriğiyle frambuazlar, kan şekeri seviyelerini düşürmeye ve insülin tepkisini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bunun nedeni, frambuazların nişastaları parçalayan enzimleri engelleyen doğal, bitki bileşikleri olan tanenler açısından zengin olmasıdır.
Yaşlanma belirtilerini azaltabilir
Polifenol adı verilen koruyucu bitki bileşikleri açısından zengin olan frambuazlar, yaşlanmanın fiziksel etkilerini azaltmaya ve denge ve gücü artırmaya yardımcı olabilir. Meyveler ayrıca kolajen üretimi için önemli olan ve cildi UV hasarından korumaya yardımcı olabilecek C vitamini açısından da zengindir.
Lif açısından zengin
Frambuaz, en yüksek lif kaynaklarından biridir. Lifin sağlık açısından birçok faydası vardır. Tokluğa katkıda bulunur, kan şekerini kontrol eder ve sindirim sağlığını destekler. Frambuazdaki lifler ayrıca yararlı bağırsak bakterilerinin gelişmesine yardımcı olabilir. Bu da obezite, metabolik sendrom ve diğer bağırsak hastalıkları olan kişilerde olumlu etki gösterebilir.
Beyni ve hafızayı geliştirir
Frambuazlar, hücrelere zarar veren serbest radikaller ile vücudun, bunların zararlı etkileriyle savaşma yeteneği arasındaki dengesizliğe yol açan oksidatif strese karşı koymaya yardımcı olur. Oksidatif stresin Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklarda risk faktörü olduğu düşünüldüğünde frambuaz, beyni destekleyen besinler arasında önemli bir yere sahiptir. Ayrıca içeriğindeki flavonoidler koordinasyon ve hafızayı geliştirmeye yardımcı olur.
İltihapla savaşır
Frambuazlar, flavonoidler, askorbik asit, antosiyaninler ve ellajik asit dahil olmak üzere birçok biyoaktif bitki bileşiği bakımından zengindir. Tüm bu bileşikler antioksidandır ve iltihabı önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca hücrelerin vücuttaki iltihap ve hastalığa neden olan serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olmakta da etkilidirler.
Frambuazın besin değeri ve kalorisi
100 gram (g) frambuazın besin değerleri şöyledir:
- Kalori: 52 kcal
- Karbonhidrat: 11.94 g
- Şeker: 4.42 g
- Lif: 6.5 g
- Protein: 1.2 g
- Yağ: 0.65 g
- C Vitamini: 26.2 mg
- Kalsiyum: 25 mg
- Demir: 0.69 mg
- Magnezyum: 22 mg
- Potasyum: 151 mg
- Folat: 21 µg
- A Vitamini: 33 IU
- E Vitamini: 0.87 mg
- K Vitamini: 7.8 µg
Frambuazın yan etkileri var mı?
Frambuaz, elma, şeftali, avokado ve yaban mersini gibi salisilatlar adı verilen doğal kimyasallar içerir. Bazı kişiler bu bileşiklere karşı hassastır ve ciltte kızarıklık veya şişlik gibi alerjik reaksiyonlar yaşayabilir. Ayrıca, yatkınlığı olan kişilerde böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırabilecek oksalatlar içerirler, bu nedenle düşük oksalatlı bir diyet uyguluyorsanız veya böbrek taşı oluşumuna yatkınsanız bunlardan kaçınmanız tavsiye edilir.
Frambuazlar, lif açısından zengin oldukları için diyetinize çok fazla lif eklemek gaz ve şişkinlik gibi mide sorunlarına neden olabilir. Lif açısından zengin meyveler, alevlenme döneminde irritabl bağırsak hastalığı olanlar da dahil olmak üzere bazı kişiler için daha zor tolere edilebilir.
Frambuaz nasıl tüketilmeli?
Diyetinize frambuaz eklemek kolaydır. Taze olarak doğrudan yenebilir. Frambuazları muz gibi diğer meyvelerle, yoğurt veya sütle karıştırarak meyveli bir smoothie yapabilirsiniz. Sabahları yulaf ezmesine veya yoğurda ekleyerek tüketebilirsiniz. Bunların dışında frambuazı; reçel ve marmelat olarak, cheesecake, milkshake, meyve suyu olarak, pasta, kek, tart ve muffin gibi hamur işlerinde, kurutulmuş olarak granola ve enerji barlarına ekleyerek de tüketebilirsiniz.
Frambuaz hangi hastalıklara iyi gelir?
Frambuazlar vücuda pek çok fayda sağlayan önemli besinler içerir. Özellikle cilt için gerekli olan kolajen oluşumuna yardımcı olan C vitamini bakımından zengindirler. Ayrıca cildi güçlendiren E vitamini, folat, K vitamini ve çeşitli B vitaminleri içerirler. Kalp sağlığına iyi gelen omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra potasyum, bakır, demir ve manganez minerallerinin zengin bir bitki bazlı kaynağıdırlar. Potasyum kalp fonksiyonu için gereklidir, manganez ise kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Bunlara ilave olarak; hücreleri serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasardan korumak için gerekli olan antioksidanlar açısından da son derece zengindirler; bu, yaşlanma belirtilerine karşı korunmanın yanı sıra kalp hastalığı, diyabet, obezite ve kanser gibi bir dizi hastalığa karşı koruma sağlamak için de son derece önemlidir.
Frambuaz kilo verdirir mi?
Frambuaz, düşük glisemik indeksi ve metabolizmayı hızlandırıcı etkisi ile kilo verme sürecine destek olabilir.
Ahududu ve frambuaz aynı mı?
Ahududu ve frambuaz aynı meyvelerdir.