Gluten hassasiyeti veya çölyak hastalığı olanlar için sağlıklı bir alternatif olan glutensiz pizza tarifi, yapım aşamasında özellikle glutensiz unun tercih edildiği bir pizza çeşididir. Glutensiz pizza lezzeti ve görünümü ile klasik pizzayla benzerliği ile öne çıkar. Ancak normal bir pizza hamurunu bu tarifle yakalamak oldukça zordur. Glutensiz pizza hazırlarken damak zevkinize göre dilediğiniz malzemeyi kullanarak (sebze, et, domates, peynir gibi) sağlıklı pizzalar elde edebilirsiniz.
Glutensiz pizza tarifi
Glutensiz beslenmek demek sevdiğiniz bazı zevklerden vazgeçmeniz anlamına gelmez. Bunun için özellikle çeşitli gluten alternatiflerini araştırarak bulmanız gerekir. Böyle anlarda da glutensiz ev yapımı besinler imdadınıza yetişebilir.
Gerek sağlığınız söz konusu olduğunda, gerekse gluten tüketmek istemediğinizde kaçındığınız birçok lezzeti evinizde doğru ürünlerle hazırlayabilirsiniz. Glutensiz pizza, buğday unu gibi gluten içeren tahıllar yerine glutensiz unlarla (örneğin pirinç unu, mısır unu, badem unu veya nohut unu) gibi ürünlerle kolayca hazırlanabilir. Üstelik bazı püf noktalarına dikkat edildiğinde klasik pizza ile aynı lezzeti yakalamak mümkün olabilir.
İşte glutensiz pizza tarifi
- 2 su bardağı glutensiz un
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı su
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
Üzeri için
- 2 yemek kaşığı domates sosu
- Rendelenmiş kaşar peyniri veya mozzarella
- Zeytin, peynir, dilimlenmiş mantar, mısır, biber vb.
Glutensiz pizza yapılışı
- Uygun bir kabın içerisine hamur malzemelerini ekleyin, karıştırarak yumuşak bir hamur yoğurun.
- Kıvam alan hamuru yaklaşık 10-15 dakika dinlenmeye bırakın.
- Bu sırada üzerine konacak malzemeleri hazırlayabilirsiniz.
- Daha sonra yağlı kâğıt serili fırın tepsisine hamuru yayın ve elinizle ince şekilde açın. Veya yağlı kağıt kullanmak yerine tepsi tabanını da yağlayabilirsiniz.
- Hamurun üzerine domates sosunu ekleyin, hazırladığınız malzemeleri gelişi güzel bir şekilde yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirmeye bırakın.
Glutensiz pizza nasıl yapılır?
Glutensiz pizza yaparken hamur hazır olduktan sonra fırın tepsisine yerleştirilmeli ve ince bir tabaka halinde açılmalıdır. Gluten içermeyen unla hazırlanan bu hamur, sevdiğiniz malzemelerle süslendiğinde enfes bir lezzet ortaya çıkar.
Glutensiz pizza yaparken üzeri için sağlıklı ürünleri tercih etmeye özen gösterin. Fırını önceden 180 dereceye ayarlayın ve ele yapışmayan hamuru tepsiye yerleştirin. Üzeri için hazırladığınız domates sosuna baharat olarak isteğe bağlı fesleğen ve kekik ekleyebilirsiniz. Bu şekilde daha da lezzetli olacaktır.
Domates sosunu hamurun kenarlarında ince bir boşluk kalacak şekilde iç kısımlara sürün. Ardından sosun üzerine dilimlediğiniz mantarları, peynir, mısır ve zeytin ve diğer ürünleri ekleyin. Fırına verdiğiniz glutensiz pizzayı kontrollü şekilde pişirmeye özen gösterin. Eğer fazla pişirirseniz pizza kurur ve lezzetini kaybedebilir. Bu sebeple pişirirken üzerinin kızarması çoğu zaman yeterlidir.
Glutensiz pizza tarifi
Malzemeler
- 1 su bardağı glutensiz un
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 su bardağı yoğurt (veya laktozsuz süt)
İsteğe bağlı
1 çay kaşığı elma sirkesi
Yapılışı
- Hamur malzemelerini bir kanın içinde karıştırın. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Eğer un yetersiz gelirse kontrollü bir şekilde un ilavesi yapın.
- Şimdi hamuru tepsiye alın ve elinizle şekil vererek tepsiye yayın.
- Üzerine fesleğen soslu domates sosunu sürün.
- Ardından pizzaya asıl lezzeti verecek malzemeleri ekleyin.
- 200 derece önceden ısıtılan fırında pizzayı dikkatli bir şekilde pişirin.
Afiyet olsun!
Glutensiz pizza yapmanın püf noktaları neler?
Glutensiz pizza yapımının bazı püf noktalarını madde madde şu şekilde sıralamak mümkündür;
- İlk olarak glutensiz un tercih ederken unun tamamen glutensiz olduğundan emin olun.
- Hamuru hazırladıktan sonra yaklaşık 15 dakika dinlendirmeye özen gösterin. Aksi takdirde hamuru açmanız olukça zorlaşır.
- Hamurun mayalanması için yine bekleme süresi oldukça önemlidir.
- Hamuru elinizle açarken unlu bir yüzey kullanmak işinizi kolaylaştırabilir.
- El yardımıyla açılan hamur daha güzel şekil alır ve bu sayede çatlama gibi durumların önüne geçilebilir.
- Pizza hamurunu pizza tepsisinde pişirmek daha güzel sonuçlar verir.
- Hamurun daha iyi pişmesi için fırın önceden mutlaka ısıtılmalıdır.
- Hamuru ince açmaya gösterin. Eğer hamur kalın açılırsa içi pişmeyebilir.
- Dilerseniz pizzanın üzerine malzemeleri yerleştirmeden önce hamuru 5 dakika kadar pişirebilirsiniz. Bu sayede hamurun piştiğinden emin olabilirsiniz.
- Pizza yaparken bu detaylara dikkat ettiğiniz takdirde lezzetli glutensiz pizzalar elde etmeniz mümkün olacaktır.
Glutensiz pizza kaç dakikada pişer?
Glutensiz pizza yaparken pişme süresini belirlemek için öncelikle hamurun kalınlığını dikkate almak gerekir. Bu süreçte fırınınızın ayarı ve ısısı da oldukça önemlidir. Glutensiz pizza genel olarak 200 derece fırında 15-20 dakikada pişer. Ancak bu süre zarfı ince bir pizza hamuru için geçerlidir.
Eğer hamurunuz kalınsa pişme süresi 25-30 dakikaya kadar uzayabilir. Glutensiz pizzanın altı ve kenar kısımları hafif renk değiştirdiğinde bu pizzanın pişmiş olduğunu gösterir. Glutensiz pizza pişirirken mümkünse ilk 5-10 dakika sonrası pizzanın pişme anını takip edin. İlk 10 dakika sonrası kontrollü olduğunuzda istenilen kıvamda pizza hazırlayabilirsiniz.








