Gluten hassasiyeti veya çölyak hastalığı olanlar için sağlıklı bir alternatif olan glutensiz pizza tarifi, yapım aşamasında özellikle glutensiz unun tercih edildiği bir pizza çeşididir. Glutensiz pizza lezzeti ve görünümü ile klasik pizzayla benzerliği ile öne çıkar. Ancak normal bir pizza hamurunu bu tarifle yakalamak oldukça zordur. Glutensiz pizza hazırlarken damak zevkinize göre dilediğiniz malzemeyi kullanarak (sebze, et, domates, peynir gibi) sağlıklı pizzalar elde edebilirsiniz.
Glutensiz beslenmek demek sevdiğiniz bazı zevklerden vazgeçmeniz anlamına gelmez. Bunun için özellikle çeşitli gluten alternatiflerini araştırarak bulmanız gerekir. Böyle anlarda da glutensiz ev yapımı besinler imdadınıza yetişebilir.
Gerek sağlığınız söz konusu olduğunda, gerekse gluten tüketmek istemediğinizde kaçındığınız birçok lezzeti evinizde doğru ürünlerle hazırlayabilirsiniz. Glutensiz pizza, buğday unu gibi gluten içeren tahıllar yerine glutensiz unlarla (örneğin pirinç unu, mısır unu, badem unu veya nohut unu) gibi ürünlerle kolayca hazırlanabilir. Üstelik bazı püf noktalarına dikkat edildiğinde klasik pizza ile aynı lezzeti yakalamak mümkün olabilir.
Glutensiz pizza yaparken hamur hazır olduktan sonra fırın tepsisine yerleştirilmeli ve ince bir tabaka halinde açılmalıdır. Gluten içermeyen unla hazırlanan bu hamur, sevdiğiniz malzemelerle süslendiğinde enfes bir lezzet ortaya çıkar.
Glutensiz pizza yaparken üzeri için sağlıklı ürünleri tercih etmeye özen gösterin. Fırını önceden 180 dereceye ayarlayın ve ele yapışmayan hamuru tepsiye yerleştirin. Üzeri için hazırladığınız domates sosuna baharat olarak isteğe bağlı fesleğen ve kekik ekleyebilirsiniz. Bu şekilde daha da lezzetli olacaktır.
Domates sosunu hamurun kenarlarında ince bir boşluk kalacak şekilde iç kısımlara sürün. Ardından sosun üzerine dilimlediğiniz mantarları, peynir, mısır ve zeytin ve diğer ürünleri ekleyin. Fırına verdiğiniz glutensiz pizzayı kontrollü şekilde pişirmeye özen gösterin. Eğer fazla pişirirseniz pizza kurur ve lezzetini kaybedebilir. Bu sebeple pişirirken üzerinin kızarması çoğu zaman yeterlidir.
1 çay kaşığı elma sirkesi
Afiyet olsun!
Glutensiz pizza yapımının bazı püf noktalarını madde madde şu şekilde sıralamak mümkündür;
Glutensiz pizza yaparken pişme süresini belirlemek için öncelikle hamurun kalınlığını dikkate almak gerekir. Bu süreçte fırınınızın ayarı ve ısısı da oldukça önemlidir. Glutensiz pizza genel olarak 200 derece fırında 15-20 dakikada pişer. Ancak bu süre zarfı ince bir pizza hamuru için geçerlidir.
Eğer hamurunuz kalınsa pişme süresi 25-30 dakikaya kadar uzayabilir. Glutensiz pizzanın altı ve kenar kısımları hafif renk değiştirdiğinde bu pizzanın pişmiş olduğunu gösterir. Glutensiz pizza pişirirken mümkünse ilk 5-10 dakika sonrası pizzanın pişme anını takip edin. İlk 10 dakika sonrası kontrollü olduğunuzda istenilen kıvamda pizza hazırlayabilirsiniz.