Aşırı Terlemeye Terletmeyen Çözüm
Terleme; vücudun ısı dengesini kurmayı sağlayan normal bir fonksiyondur. İnsan vücudunda gelişen bazı toksinlerin de vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
Egzersiz, heyecan ve stres gibi durumlarda terleme miktarında artma görülebildiği gibi sıcak havalarda vücut ısı artışını düzenlemek için de terlemede artış görülür.
İnsan vücudunun fizyolojik bir fonksiyonu olan terleme, bazı kişilerde ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Hiperhidrozis adı verilen hastalıkta; herhangi bir aktivite olmaksızın, hava sıcaklığından bağımsız olarak vücudun özellikle el, koltukaltı, ayaklar gibi belli bölgelerinde aşırı miktarda terleme görülür.
Aşırı terleme, Türkiye nüfusunun yaklaşık %1'inde görülen bir rahatsızlıktır.
Aşırı el-koltukaltı terlemesinde ilk tercih edilen tedavi yöntemi krem, jel ve spreylerdir. Bu tedavilerin etkili olabilmesi için; yüksek dozlarda, haftada birkaç kez olmak üzere ömür boyu sürdürülmesi gerekir. Zaman içinde etkide azalma ve uygulanan deri alanında tahrişler olabilir.
Bir diğer yöntem de düşük voltaj elektrik akımı uygulaması olan iyontoferez'dir. El-ayak terlemesinde kullanılabilir. Özel bir donanım gerektiren bu masraflı yöntem oldukça zahmetlidir. Metal protezi ve kalp pili olanlara uygulanamaz.
Terlemeye karşı en sık başvurulan tedavilerden biri de botox enjeksiyonudur. Koltukaltı, el-ayak terlemelerinde uygulanan bu yöntemde; toksinin bölgesel olarak enjeksiyonu ile terlemeyi sağlayan sempatik sinirler felç edilerek ter bezlerinin faaliyetini durdurmak amaçlanır. Uygulama sonrası 6 ay terlemeyi önleyen bu yöntem, yaklaşık 6 ay aralıklarla tekrarlanmalıdır.
Cerrahi Yöntem
Terleme tedavisinde kesin çözüm sağlayan tek yöntem ise cerrahidir. Koltukaltı terlemelerini önlemek için koltukaltı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir.
Tüm dünyada tercih edilen yöntem terlemeyi sağlayan sempatik sinir zincirinin bu bölgeye terleme iletisi götüren kısmının çıkarılması ya da yakılmasıdır. Bu kalıcı bir tedavi yöntemidir. İşleme, 'torakal sempatektomi' adı verilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır.
Koltukaltına açılan 1-2 adet 1 cm'lik kesiden kamera ve aletlerle girilerek terlemeyi sağlayan sempatik sinir liflerinin ilgili bölgesi çıkarılır. 30-60 Dakika kadar süren ameliyatın ardından hasta ikinci gün taburcu edilir. 1 hafta sonra hasta işine döner ve normal hayatına devam edebilir.
Aşırı terleme boyun eğilmesi gereken bir hastalık değildir. Her hasta doktoru ile konuşarak kendisine en uygun tedavi şeklini seçip, bu oldukça rahatsız edici fiziksel ve sosyal problemden kurtulabilir.