
Kolajen, sağlıklı eklemlerden ve cilt elastikiyetinden veya esnekliğinden sorumlu bir proteindir. Gençken sıkı parlak görünmeyi sağlayan bu protein yaşlandıkça yıpranmaya, azalmaya başlar. Yaşlandıkça doğal kolajen seviyelerini korumak daha zor hale gelir. Bunun nedeni, zamanla vücudunuzun kolajen yapmak için ihtiyaç duyduğu besinleri yeterince emmek için giderek daha fazla çabalamasıdır.Ancak, kolajen açısından zengin yiyecekler yemek vücudunuzun bu emilim sorununun bir kısmını aşmasına yardımcı olabilir.
Kolajenin faydaları nelerdir?
Kolejenin faydaları arasında ölü deri hücrelerinin yenilenmesi, kan pıhtılaşmasına yardımcı olma gibi etkiler yer alır. Kolajenin genel faydaları şöyle sıralanabilir;
- Kolajen vücuda güç, yapı ve destek sağlar.
- Ölü deri hücrelerinin yenilenmesinde rol oynar.
- Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
- Eklem ağrılarına karşı etkilidir.
- Cilde güç ve esneklik kazandırarark kırışıklıklara iyi gelir.
- Saç derisini ve saçları güçlendirir.
- İç organlar için koruyucu bir örtü oluşturur.
- Yeni cilt hücrelerinin büyümesine olanak sağlar.
Kolajen eksikliği belirtileri nelerdir?
Kolajen eksikliği belirtileri arasında kasların küçülmesi, eklem hasarının yanı sıra kan dolaşımında sorunlar, saç ve tırnaklarda zayıflama yer alır. Vücuttaki kolajen miktarı ölçülemez (kan testinde) ancak kolajen seviyesinin azaldığına dair bazı işaretler ve belirtiler şunlardır:
- Ciltte kırışıklık, buruşukluk veya sarkma.
- Kasların küçülmesi, zayıflaması ve kas ağrıları.
- Daha sert, daha az esnek tendonlar ve bağlar.
- Kıkırdak aşınmasına bağlı eklem ağrısı veya osteoartrit.
- Eklem hasarı veya sertliği nedeniyle hareket kabiliyetinin kaybı.
- Sindirim sisteminizin iç yüzeyinin incelmesi nedeniyle oluşan gastrointestinal sorunlar.
- Kan dolaşımında sorunlar.
- Saç kırılganlığı ve tırnaklarda zayıflama.
Kolajen doğal yoldan nasıl alınır?
Kemik suyu, kırmızı meyveler, soya ürünleri, sarımsak, portakal, mandalina, greyfurt, limon, kara lahana ve pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünlerinde kolajen doğal olarak bulunur. Bu besinleri beslenme rutininize ekleyerek vücudunuzun ihtiyaç duyabileceği kolajene ulaşabilirsiniz.
Kolajen içeren besinler nelerdir?
Kemiklerde, kaslarda ve kanda bulunur, cildin dörtte üçünü ve vücuttaki proteinin üçte birini oluşturur. İnsan vücudu bunu, gıdalarda bulunan proteinlerin yapı taşları olan amino asitleri birleştirerek doğal olarak üretir. Kolajenin en fazla bulunduğu besinler şöyle sıralanabilir;
- Kemik suyu
- Balık ve kabuklu deniz ürünleri (Balığın özellikle başı, gözbebekleri ve pulları
- Tavuk
- Sığır, inek, geyik, keçi ve öküz eti (özellikle kemikleri, derisi ve sakatat bölgesinde bol miktarda bulunur)
- Yumurta beyazı
- Narenciye meyveler (Portakal, greyfurt, mandalina ve limon)
- Kırmızı meyveler (elma, çilek, kiraz vb.)
- Sarımsak
- Süt Ürünleri
- Kaju fıstığı
- İstiridyeler
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler (Ispanak, pazı, kara lahana, brokoli)
Kolajen çeşitleri nelerdir?
Vücudunuz birçok kolajen türü içerir. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar beş ana tür de dahil olmak üzere toplam 29 kolajen çeşidi tanımladılar. Bunlar:
- Cilde, kemiklere, bağlara ve tendonlara güç veren Tip I
- Eklem desteği sağlayan esnek kıkırdağı oluşturan Tip II
- Tip III, iç organlarınızda, kan damarlarınızda ve kaslarınızda bulunur
- Tip IV, cildinizin bazı katmanlarında
- Kornealarınızda ve cildinizin ve saçınızın bazı katmanlarında bulunan Tip V
Cilt için en iyi kolajen hangisidir?
Tip I kolajenin genellikle cilt için en iyisi olduğu kabul edilir. Vücutta en çok bulunan kolajen türüdür. Kemikleri, cildi, saçları ve tırnakları korur. Tüm kolajen türleri gibi, tip I kolajen seviyeleri de yaklaşık 25 yaşından sonra azalmaya başlar.