Kombucha çayı, tatlandırılmış siyah çay ve simbiyotik bir bakteri ve maya kültüründen (SCOBY) yapılan fermente bir içecektir. Sindirim sağlığı, bağışıklık fonksiyonu, detoks, zihinsel sağlık, kalp sağlığı ve hatta potansiyel kanser karşıtı özellikler de dahil olmak üzere bir dizi terapötik fayda sağladığına inanılmaktadır.
Doğru şekilde demlendiğinde lezzetli, hafif gazlı ve ferahlatıcı bir içecektir; en iyisi soğuk içilmesidir. Şeker oranı düşüktür, probiyotikler ve organik asitlerle doludur. Kombucha çayının, kanseri tedavi etmekten beyaz saçları eski rengine döndürmeye kadar uzanan mucizevi tıbbi özelliklere sahip olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir. Diğer bilinen etkileri arasında kiloyu dengelemek, kan basıncını iyileştirmek, enerjiyi artırmak, artrit ağrısını azaltmak, normal bağırsak hareketlerini sağlamak, kırışıklıkları gidermek, akneyi tedavi etmek, kemikleri güçlendirmek, hafızayı geliştirmek ve genel olarak var olan tüm sağlık sorunlarını çözmek yer alır. Bununla birlikte, Kombucha çayının bu veya diğer kullanımlar için etkili olabileceğine dair bilimsel kanıtlar son derece sınırlıdır ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Kombucha veya kombu çayı, birkaç basit malzemeyle yapılan fermente bir içecektir: çay, şeker ve bir kültür. Kültüre SCOBY denir. SCOBY, "Simbiyotik Bakteri ve Maya Kolonisi" anlamına gelir ve sirke yapmak için kullanılan ana ile benzerdir.
çay, şeker ve SCOBY (başlatıcı kültür) adı verilen bir bakteri kültüründen yapılan fermente bir içecektir. Bunun nedeni, içeriklerin birlikte çalışarak bağırsaklarınızın sağlıklı kalması için ihtiyaç duyulan bakteriler olan probiyotikleri oluşturmasıdır.
Kombucha üretmek için hem siyah hem de yeşil çaylar kullanılır, ancak evde çay yapanlar genellikle daha hızlı fermente olduğu için siyah çay kullanırlar.
Kombucha, yüzyıllardır sağlık yararları için içilmektedir. Fermente çay, hücreleri hasardan koruyabilen vitaminler, eser mineraller ve antioksidanlar gibi bileşikler içerir. Yağ veya kolesterol içermez ve sodyum oranı düşüktür. Ayrıca bağırsak sağlığını iyileştirebilen iyi bakteriler olan probiyotikler de içerir. İşte kombu çayının faydalarından bazıları:
Hem yeşil hem de siyah çay, yeni araştırmalarda çeşitli sağlık etkileriyle ilişkilendirilen polifenol adı verilen antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, vücudu korumaya yardımcı olan ve gıdalarda bulunan bileşiklerdir. Polifenol açısından zengin besinlerin düzenli tüketimi, kalp damar hastalıkları, kolon kanseri, karaciğer rahatsızlıkları, obezite ve diyabet gibi hastalıkların görülme sıklığını azaltmaya, ayrıca DNA hasarını azaltmaya yardımcı olabilirler
Kombucha çayı, çeşitli bakteri içeriği sayesinde bağırsaklarınızdaki sağlıklı mikroorganizma popülasyonunun korunmasına yardımcı olabilir. Bu bakteriler midenize ve dolayısıyla genel sağlığınıza fayda sağlayabilir.
Kombucha çayı, genel sağlığı ve refahı artıran vitamin ve mineralleri içerir. Bunlara fosfor, alüminyum, magnezyum, demir, fosfor ve kükürtün yanı sıra B1, B3, B12 vitaminleri ve C vitamini de dahildir.
Evde kombu çayı yapma süreci adım adım şu şekildedir:
Kombucha harika vitaminler, mineraller ve sağlıklı bakterilerle dolu olsa da hamileyseniz veya emziriyorsanız aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var.
Kombucha'yı doğal olarak üretmek için kullanılan fermantasyon sürecinde alkol açığa çıkar. Hamileyseniz veya emziriyorsanız, kendiniz ve bebeğiniz için güvenli olduğundan emin olmak için daima doktorunuza danışın.
Pastörizasyon, zararlı bakterileri öldürmek için ürünlerin ısıtılması işlemidir. Kombucha en saf haliyle pastörize edilmemiştir, bu nedenle bazı zararlı bakteriler içerme riski vardır. Hamilelik sırasında zararlı bakterilerin yutulma riskini azaltmak için pastörize edilmemiş ürünlerden kaçınılması önerilir.
Kombucha yeşil veya siyah çay kullanılarak yapıldığı için kafein içerir. İçeriğindeki kafein miktarı değişiklik gösterebileceğinden kombu çayı içerken bunu aklınızda bulundurmalısınız.
Kombucha çayı içmek çeşitli sağlık faydaları sunsa da, çok fazla içilmemelidir. Midenizin ve mikrobiyotanızın uyum sağlaması için günde bir bardak kombu çayı yeterlidir. Kendinizi nasıl hissettiğinize bağlı olarak, isterseniz miktarı kademeli olarak artırabilirsiniz. Uzmanlar, günde üç defaya kadar 115 ml kombu çayı içmenin güvenli olduğunu belirtiyor.
Kombu çayının çok fazla içilmesinden kaynaklanan hoş olmayan yan etkileri de olabilir. Bunlar şunları içerir:
Hamileler, emziren anneler veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için kombu çayı uygun olmayabilir; bu nedenle onu beslenmenize eklemeden önce doktorunuza danışmak çok önemlidir.