entry image

Mor soğan neye iyi gelir? Mor soğanı çiğ yemenin faydaları neler?

Kırmızı soğan olarak da bilinen mor soğan, koyu kırmızı veya mor kabuklu ve beyaz veya kırmızımsı-mor etli bir soğan türüdür. Mor soğanlar yemeklere ekstra lezzet katmanın yanı sıra, belirli sağlık sorunlarınriskini azaltmaya yardımcı olan fitokimyasallar veya faydalı bitki kimyasalları da sağlar.

Mor soğanların mor rengi, antioksidan özellikleriyle bilinen bir flavonoid pigment sınıfı olan antosiyaninlerden kaynaklanmaktadır. Mor soğanlarda bulunan bir diğer flavonoid olan kuersetin, potansiyel anti-enflamatuar, antiviral ve antikanser etkileri açısından incelenmiştir. Araştırmalar, kuersetinin kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebileceğini ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyabileceğini göstermektedir. Mor soğanlar da dahil olmak üzere soğanlarda bulunan kükürt bileşikleri, soğanların keskin aroma ve lezzetinden sorumludur ve aynı zamanda sağlık yararlarına da katkıda bulunabilir. Bu bileşiklerin antimikrobiyal ve anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir.

Mor soğan da dâhil olmak üzere soğanlar, çeşitli geleneksel tıp sistemlerinde tıbbi özellikleri nedeniyle; soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrılarını tedavi etmek için kullanılmıştır.

Mor soğan neye iyi gelir?

Mor soğan selenyum ve kuersetin açısından zengindir. Selenyum, vücudun bağışıklık tepkisini uyararak kanser hücrelerinin bölünmesini ve büyümesini engelleyebilen bir antioksidandır. Aynı zamanda, kanserojenlerin toksisitesini de azaltabilir.

Kuersetin ise, kansere neden olan aktiviteyi etkili bir şekilde engelleyebilen ve kanser hücrelerinin büyümesini önleyebilen güçlü bir kanser karşıtı aktiviteye sahiptir. Yapılan bir araştırma, düzenli mor soğan tüketen kişilerde kansere yakalanma riskinin çok düşük olduğunu ortaya koymuştur. Kuersetin ayrıca, alerjik rinit semptomlarını azaltabilen ve bazı klinik durumlarda solunum sağlığını destekleyebilen antihistaminik benzeri ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir.

Selenyum ve kuersetin dışında mor soğanlar birçok önemli besin maddesinin de iyi bir kaynağıdır, bunlar arasında şunlar yer alır:

  • Hücreleri serbest radikallerin yol açtığı hasardan korumaya yardımcı olan bir antioksidan olan C vitamini kaynağıdır.
  • Kırmızı soğan, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu ve sinir sisteminin düzgün çalışması için önemli olan B6 vitamini açısından zengindir.
  • Kırmızı soğan, hücre büyümesi ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için önemli olan folatın iyi bir kaynağıdır.
  • Kırmızı soğan, sağlıklı bir sindirim sistemi için önemli olan önemli bir lif kaynağıdır.

Mor soğanı çiğ yemenin faydaları neler?

Kırmızı soğan olarak da bilinen mor soğan, yaygın soğanın (Allium cepa) bir çeşididir. Canlı mor kabuğu ve kırmızımsı beyaz etiyle karakterize bu soğan, sarı veya beyaz benzerlerine kıyasla daha hafif ve biraz daha tatlı bir tada sahiptir. Mor soğan, besin içeriği sayesinde birçok sağlık faydası sunar. İşte soğanı çiğ olarak tüketmenin faydaları:

Bağışıklığı güçlendirir

Çiğ soğan, vücudun bağışıklığını güçlendirmeye yardımcı olan C vitamini açısından mükemmel bir kaynaktır. C vitamini, vücudu bakteri ve virüslere karşı savunan beyaz kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur ve bu da çiğ soğanı soğuk algınlığı ve grip gibi yaygın rahatsızlıkların önlenmesinde önemli hale getirir.

Kardiyovasküler sağlığı destekler

Soğan, vücuttaki kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan ve kardiyovasküler sağlığı iyileştiren kuersetin gibi antioksidanlar açısından zengindir. Çiğ soğan tüketimi ayrıca kan dolaşımını iyileştirmeye, yüksek tansiyonu düşürmeye ve kalp hastalığı riskini önlemeye yardımcı olur.

Sindirime yardımcı olur

Çiğ soğan, sindirimin düzgün bir şekilde yapılması ve vücuttan atıkların atılması için çok önemli olan diyet lifi içerir. Lif, besinlerin emilimini artırır ve kabızlık, irritabl bağırsak sendromu ve hemoroid gibi çeşitli rahatsızlıkları önler.

İltihabı azaltır

Kuersetin açısından zengin çiğ soğan, vücuttaki iltihap seviyelerini azaltmaya yardımcı olan iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Artrit, astım ve bronşit gibi rahatsızlıkların yönetilmesine yardımcı olur.

Kemik sağlığını iyileştirir

Soğan, kemik sağlığını iyileştirmeye katkıda bulunan kükürt açısından zengin bileşiklerin mükemmel bir kaynağıdır. Bu bileşikler, kalsiyum emilimini artırmaya ve osteoporoz riskini önlemeye yardımcı olur.

Beyin fonksiyonlarını artırır

Çiğ soğan, beyindeki nörotransmitter üretimini artıran, hafızayı, dikkat süresini ve konsantrasyon seviyesini artıran kükürt bileşikleri içerir.

Kanseri önler

Çiğ soğan, kanseri önlemeye yardımcı olan kükürt açısından zengin bileşikler ve antioksidanlar içerir. Kuersetin, flavonoidler ve allisin gibi kükürt bileşikleri, vücuttaki kanser hücrelerinin büyümesini engelleyen kanser önleyici özelliklere sahiptir.

Cilt sağlığını destekler

Çiğ soğan, cilt sağlığını iyileştirmeye katkıda bulunan yüksek düzeyde antioksidan ve C vitamini içerir. Çiğ soğan tüketimi, kırışıklıkları, yaşlılık lekelerini ve pigmentasyon seviyelerini azaltmaya yardımcı olarak sağlıklı ve parlak bir cilde kavuşmanıza yardımcı olur.

Kan şekeri seviyelerini düzenler

Çiğ soğan, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinde önemli bir mineral olan krom içerir. Krom, insülin verimliliğini artırmaya yardımcı olarak kan şekeri seviyelerinin kontrol altına alınmasını sağlar ve böylece diyabet riskini azaltır.

Kilo kaybını destekler

Çiğ soğan, düşük kalorili ve yüksek lif içeriğiyle kilo vermeye yardımcı olur. Lif, tok ve tok kalmanıza yardımcı olur, aşırı yeme riskini azaltır, kalori açığına ve dolayısıyla kilo kaybına yol açar.

Mor soğanın zararları neler?

Mor soğan bazı kişilerde, içeriğindeki bir tür karbonhidrat olan fruktanların varlığı nedeniyle şişkinlik veya gaz gibi sindirim sorunlarının yaşanmasına neden olabilir.  Soğan alerjisi olan kişiler soğan tüketmekten tamamen kaçınmalıdır.

Mor soğan zayıflatır mı?

Mor soğan, vitamin, mineral ve antioksidanlar içerir. Bunlardan biri olan kuersetin, soğanda yüksek miktarda bulunur. Kuersetin açısından zengin soğan, pankreas lipaz inhibitörü görevi görür. Pankreas lipazı bir sindirim enzimidir. Pankreastan salgılanır ve yağların sindirimi ve emiliminden sorumludur. Bu nedenle, bu enzimin engellenmesi vücutta daha az yağ emilimi ve daha az yağ birikimi anlamına gelir. Sonuç olarak, kilo verme konusunda yardımcı olabilir. Ayrıca soğanın yağ oluşumunu engelleme özelliği vardır. Bu, vücutta daha az yağ üretimi anlamına gelir. Bunlara ek olarak, soğanın içeriğindeki kuersetin maddesi hücre içi enerji harcamasını artırarak fazla yağ yakımını da hızlandırır.

Mor soğanı nasıl tüketmeliyiz?

Mor soğan, çiğ, pişmiş veya turşu olarak tüketilebilir. Hassas mide yapısına sahip olan kişilerin ise pişmiş şekilde tüketmesi tavsiye edilir.

Mor soğanın kırmızı soğandan farkı ne?

Kırmızı soğan ve mor soğan aynı sebzedir. Keskin aroması ve yoğun kokusu, normal soğanınkinden biraz daha güçlüdür, ancak şeker içeriği çok daha yüksektir.

Paylaş

Benzer İçerikler

İkinci Görüş Alın

hastane

En Fazla Görüntülenenler