entry image

Patlamış mısır sağlıklı mı? Patlamış mısırın zararları neler?

Patlamış mısır, ısıtıldığında şişen veya "patlayan"; zea mays everta adı verilen bir mısır bitkisinden elde edilir. Koçandan yenen mısır nişastalı bir sebzedir, patlamış mısır ise tam tahıldır. Kalorisi düşüktür ve bol miktarda lif içerir. Doğru şekilde hazırlandığında (fazla yağ ve tuz eklenmeden) sindirime yardımcı olur ve daha uzun süre tok kalmanızı sağlar, bu da onu kilo vermek için sağlıklı bir atıştırmalık yapar. Patlamış mısırın besin değeri, atıştırmalığın nasıl hazırlandığına bağlıdır. Özellikle sinema salonlarında tereyağlı patlamış mısır, evde zeytinyağı veya bitkisel yağ ile hazırladığınız yağda patlamış mısırdan daha fazla kalori, doymuş yağ, sodyum ve zararlı koruyucu maddeler içerir.

Patlamış mısır sağlıklı mı?

Patlamış mısır tam tahıldır, yani diğer birçok atıştırmalık seçeneğinden daha fazla lif ve besin içerir. Hava ile patlatılan patlamış mısır düşük kalorili olduğundan kilosuna dikkat edenler için iyi bir seçenektir. Doğru şekilde tüketildiğinde, besin değerleri obeziteye, kansere, kalp hastalığına ve bunamaya karşı koruma sağlayabilir. İşte patlamış mısırın potansiyel faydalarından bazıları:

Bağırsak sağlığını iyileştirir

Patlamış mısır, bağırsaklardaki faydalarıyla bilinen iyi bir lif kaynağıdır. Ancak lif sadece kabızlığı gidermekle kalmaz. Bağırsak mikrobiyomu için en iyi besindir ve genel sağlığı iyileştirir. Sağlıklı bir bağırsak, daha iyi metabolizmaya, bağışıklığa ve beyin sağlığına yol açabilir. Lif tüketmek, bağırsak sağlığını iyileştirir çünkü bağırsaklardaki dengeyi sağlayan iyi bakterileri besler.

Obeziteyle mücadele eder

Kilo vermek isteyenler için patlamış mısır harika bir atıştırmalıktır. Yüksek lif içeriği sayesinde daha az kaloriyle daha tok hissetmeyi sağlar. Düşük kalorili atıştırmalıklar tüketmek, günlük toplam kalori alımını azaltmaya ve bu da kilo vermenize ve kilonuzu yönetmenize yardımcı olabilir. Patlamış mısır ayrıca obeziteyle mücadeleye yardımcı olabilecek ferulik asit adı verilen bir polifenol de içerir. Ferulik asit obezite ve metabolik sendromu yönetmeye yardımcı olabilir.

Kan şekerini yönetmeye yardımcı olur

Patlamış mısır gibi tam tahıllardaki lif, kan şekeri seviyelerini dengede tutmaya yardımcı olur. Diyabet veya prediyabeti olanlarda, kan şekerindeki büyük dalgalanmalar zararlıdır.

Kan basıncını düşürür

Beslenmeye patlamış mısırı diğer sağlıklı ve antioksidan açısından zengin yiyeceklerle birlikte eklemek, kan basıncı seviyelerini iyileştirebilir. Araştırmalar, patlamış mısırdaki ferulik asidin sağlıklı kan basıncını destekleyen iltihap önleyici etkilere sahip olduğunu gösteriyormektedir. Ancak patlamış mısıra tereyağı veya tuz eklemek kan basıncına olan faydalarını ortadan kaldırabilir.

Sağlıklı kolesterol seviyelerine destek olur

Patlamış mısır gibi lif açısından zengin ve antioksidan açısından zengin yiyecekler tüketmek, yüksek kolesterol, kalp krizi ve felce yol açabilen ateroskleroz riskini önlenmeye yardımcı olabilir. Patlamış mısırdaki çözünür lif, vücutta bulunan kolesterolün bir kısmını uzaklaştırır, ayrıca, içeriğindeki ferulik asit yüksek kolesterolü olan kişilerde kolesterol seviyelerini düşürebilir.

Beyin sağlığını korur

Patlamış mısırdaki ferulik asidin Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatabileceği bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Araştırmalar ayrıca, tam tahıl yemenin bilişsel gerileme riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini ve beyin sağlığına fayda sağladığını da ortaya koydu.

Patlamış mısırın zararları neler?

Patlamış mısır genellikle tüketilmesi güvenlidir. Ancak bazı kişiler için risk oluşturabilir veya önlem alınmasını gerektirebilir:

Kalori, tuz ve doymuş yağ açısından yüksek olabilir

Sinema salonlarında ve süpermarketlerde mikrodalgaya uygun paketlerde satılan patlamış mısırlar, eklenen bileşenler nedeniyle bu besin maddeleri açısından zengin olabilir. Özellikle yüksek kolesterol, yüksek tansiyon veya kalp hastalığı teşhisi konduysa, bu besin maddelerini sınırlamak en iyisidir.

Sindirim sıkıntısına neden olabilir

Belirli rahatsızlıklara sahip olanların, patlamış mısırın güvenli bir atıştırmalık olup olmadığını öğrenmek için bir sağlık uzmanına danışmaları gerekir. Örnek olarak, radyasyon tedavisi sonrası enterit (veya bağırsak iltihabı), sindirim sisteminizin daralmasına neden olan Crohn hastalığı veya bağırsaklarınızda herhangi bir tıkanıklık sayılabilir.

Boğulma riski oluşturabilir

Patlamış mısır, 5 yaşın altındaki çocuklarda boğulma riski yüksek bir gıda olarak kabul edilir. Şekli ve boyutu, küçük çocuklarda hava yollarını kolayca tıkayabilir.

Zararlı katkı maddeleri içerebilir

Tereyağı aromalı patlamış mısırlar, diasetil gibi zararlı maddeler içerebilir. Bu kimyasalın insanlarda ciddi akciğer hastalıklarına ve hayvanlarda kansere yol açtığı bilinmektedir. Diasetil, solunduğunda en tehlikeli hale gelir, bu nedenle bu şekilde hazırlanan patlamış mısırlardan uzak durmak en güvenlisidir.

Patlamış mısır kaç kalori?

Herhangi bir ilave tuz veya tereyağı içermeyen üç su bardağı dolusu yağda patlatılmış mısırın besin değerleri şunlardır:

  • Kalori: 164.4 kcal
  • Yağ: 9,2 gram (g)
  • Doymuş yağ: 1,7 g
  • Sodyum: 17,3 miligram (mg)
  • Karbonhidratlar: 19,1 g
  • Lif: 3,3 g
  • Eklenen şekerler: 0 g
  • Protein: 3 g

Diyette patlamış mısır yenir mi?

Diyet yaparken, doğru şekilde üretilir ve kontrol edilen miktarda patlamış mısır, sağlıklı bir seçenekler seçeneği olabilir.

Gece patlamış mısır yemek kilo aldırır mı?

Geceleri patlamış mısır yemek, kilo alımına neden olmaz; bu durum birkaç faktöre bağlıdır:

Kalori alımı

Kilo alımı, vücudun yaktığından daha fazla kalori tükettiğinde ortaya çıkar. Genel kalori alımını dengeliyse, geceleri az miktarda patlamış mısır yemenin kilo alımına yol açması pek olası değildir.

Hazırlama yöntemi

Havada patlatılan patlamış mısır düşük kalorilidir ve sağlıklı bir atıştırmalık olabilir. Ancak tereyağı, yağ veya yüksek kalorili soslar eklemek kalori alımını ciddi şekilde artırabilir.

Porsiyon kontrolü

Sağlıklı olsa bile, çok miktarda patlamış mısır tüketmek aşırı kalori tüketimine yol açabilir.

Zamanlama

Bazıları geç yemek yemenin metabolizmayı yavaşlattığına inanırken, gün boyunca tüketilen yiyeceklerin genel kalitesi ve miktarı, atıştırmalıkların zamanlamasından daha önemlidir.

Patlamış mısır gaz yapar mı?

Patlamış mısır bazı kişilerde gaza neden olabilir. Patlamış mısır, sindirime faydalı olabilen yüksek lif içeriğine sahiptir ancak özellikle vücudunuz yüksek lifli gıdalara alışık değilse, fazla miktarda tüketildiğinde gaz oluşumuna da yol açabilir. Ayrıca, patlamış mısırı hızlı bir şekilde yemek, hava yutmaya yol açabilir ve bu da gaz ve şişkinliğe neden olabilir.

Paylaş

Benzer İçerikler

İkinci Görüş Alın

hastane

En Fazla Görüntülenenler