Hipospadias

Hipospadias



Hipospadias/Hipospadyas nedir?

Erkek çocukta dış idrar yolu (üretra) ağzının penis ucunda olmaması, daha aşağıda ve geride olmasıdır. Halk arasında "doğuştan sünnetli" ya da "peygamber sünnetli" olarak ifade edilir.

Hipospadias farklı şekillerde olabilir mi?

Hipospadias, idrar yolu (üretra) boyunca farklı şekillerde oluşabilir. Genellikle, 1. derece (glanüler), 2. derece (distal), ya da 3. derece (proksimal) hipospadias olarak sınıflanır. İkinci ve 3. derece hipospadiaslarda penis aşağıya doğru bükülerek eğrilik gösterebilir (ventral curvature).

Hipospadias sık görülür mü, sebepleri nelerdir?

Hipospadias, erkek çocuklarda inmemiş testisten sonra en sık görülen dış genital yapı anomalisidir. Sıklığı giderek artan hipospadias, erkek yenidoğanlarda 1/200 - 1/300 oranında görülebilir. Hipospadias ile birlikte inmemiş testis, böbrek gelişim kusurları, cinsel gelişim kusuru (disorders of sex development) görülebilir. Hipospadias oluşma nedenleri arasında sıklıkla endokrin, çevresel ve genetik faktörler bulunur. Bazı kimyasal maddelerin ve teratojenik ilaçların, anne karnında gelişmekte olan bebeği etkilemesiyle oluşabilir.

Hipospadiasın tedavisi nedir?

Cerrahidir. Hipospadiaslı çocuklarda aşağı doğru idrar yapma, idrar yapma güçlüğü, ağrılı ereksiyon, cinsel birleşme güçlüğü ve tüm bunların sebep olduğu olumsuz psikolojik etkiler vardır. Bu problemlerin ortadan kaldırılması için 6 ay - 1,5 yaş arasında cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavi ile düzgün, darlık ve kaçak olmayan idrar yolu oluşturulur, penis eğriliği düzeltilir.

Oluşturma: 01.01.0001 12:00
Son Güncelleme: 01.10.2024 03:07
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-