
Doğru yöntemlerle zayıflamak için en önemli unsur, beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmektir. Öyle ki, yüksek kalorili ve sağlıksız besinler uzun dönemde ciddi kilo artışlarına neden olur. Bu besinlerin başında ise özellikle şeker içeriği yüksek olan gıdalar gelir. Kimi zaman öfkeli anlarda kimi zaman mutluluktan ya da aniden yoğun bir tatlı isteği ile başa çıkması zor olabilir. Hal böyle olunca da diyetler amacına ulaşmaz ve genel sağlık durumu olumsuz etkilenebilir. Ancak sanılanın aksine tatlı krizlerinin önüne geçmek o kadar da zor değil. Kilo verme sürecinde tatlı ihtiyacını bastıran fit tarifler, aşırı kalori alımının önüne geçerek, sağlıklı beslenmeye katkıda bulunurlar. Şekersiz fit brownie tarifi de bu sağlıklı tariflerden biri. Üstelik hem kolay hem de oldukça lezzetli. İşte 3 malzemeli fit brownie tarifi…
Şekersiz fit brownie tarifi
Şekersiz fit brownie tarifi hem sağlıklı hem de tatmin edici alternatifler sağlayarak kilo verme sürecini daha çekilir hale getirebilir. Aynı zamanda tatlı krizlerini azaltır, temiz beslenmeye yardımcı olur ve en önemlisi bu süreçte keyifli beslenmeye katkıda bulunur.
Şekersiz fit brownie tarifi için kullanmanız gereken malzemeler, neredeyse her evin mutfağında bulunan ürünlerden oluşur. Aynı zamanda şekersiz fit brownie, pratik bir tarif olmasından ötürü zamandan da tasarruf sağlar.
Şekersiz fit brownie tarifi için gerekli olan malzemeler şu şekildedir;
- 2 adet muz (tatlandırıcı yerine geçer)
- 2 adet yumurta
- Yarım su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1/2 su bardağı yulaf unu
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı vanilya
- 1 yemek kaşığı vanilya
Üzeri için:
Fındık, ceviz ya da şekersiz çikolata
Şekersiz fit brownie nasıl yapılır?
Tatlı krizlerine sebep olan pek çok neden bulunur. Genellikle vitamin mineral eksikliğinden, adet öncesi sendroma, duygusal değişimlerden alışkanlıklara ya da altta yatan hastalıklara bağlı tetiklenebilir. Ancak unutulmaması gerekir ki, tatlı aslında bir ihtiyaç değil yalnızca tüketme isteği uyandıran bir gıdadır. Tatlı tüketildiğinde seratonin ve endorfin salgılanır. Dolayısıyla gün içinde yaşanan duygu durum değişiklikleri tatlıya sarılmanıza neden olabilir.
Tatlı ihtiyacını gidermek için kuru veya taze meyvelerden yardım alınabilir. Bu süreçte bol bol su içmek ve egzersiz yapmakta önemlidir. Tempolu yürüyüşler veya yüzme gibi egzersizler vücudun endorfin salgılamasına yardımcı olur.
Tatlı ihtiyacını bastırmak günümüzde pek çok tarif ile mümkündür. Şekersiz fit brownie hem görünümü hem de lezzeti ile zayıflama sürecini kolaylaştıran tariflerden biri olarak karşımıza çıkar.
İşte şekersiz fit brownie’nin yapılışı;
- İlk olarak muzları çatal yardımıyla iyice ezin.
- Ardından yumurtaları ekleyin, karıştırın.
- Daha sonra kuru malzemeleri; kakao, yulaf unu, süt, yağ, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip iyice çırpın.
- Bir fırın kabının içerisine yağlı kağıt serin.
- Hazırlanan kek karışımını kaba dökün.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında keki pişirin.
- Keki 15-20 dakika pişirmeniz yeterli olabilir.
- Keki pişirirken kurutmamaya ve hafif nemli bırakmaya özen gösterin.
Dilerseniz daha pratik olan aşağıdaki şekersiz üç malzemeli fit brownie tarifini deneyebilirsiniz;
Malzemeler:
- 2 adet muz
- Yarım su bardağı kakao
- 1 adet yumurta
Yapılışı:
Üç malzemeli fit brownie hazırlarken öncelikle olgun muzları çatal yardımıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezin. Ardından kakao, yumurta ve isteğe bağlı 1 paket vanilyayı ekleyin. Yağlı kağıt serili küçük bir borcama harcı ilave edin. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında brownie’yi pişirin. Dilerseniz içerisine bir miktar tarçın ya da kahve ekleyerek de lezzetini arttırabilirsiniz. Unsuz olan bu tarifi fırında aşırı pişirmemeye dikkat edin. Kekin lezzetini kaybetmemesi ve hafif ıslak olması için mutlaka kontrollü pişirin. Üzerine yine fındık, badem, ceviz ya da bitter çikolata ekleyerek lezzetini iki kat arttırabilirsiniz.
Şekersiz fit brownie yapmanın püf noktaları neler?
Tüm yemek tariflerinde olduğu gibi iyi bir brownie pişirmek için de bazı önemli püf noktalar bulunur. Bu açıdan malzemelerin miktarı, pişirme süresi ve sıcaklığı, brownie’nin kıvamını ve lezzetini belirlemeye yardımcı olur. Şekersiz fit brownie tarifinde seçilen muzların olgun ancak çok kararmamış olması önemlidir. Bu sayede daha iyi bir tat bırakır ve kekin kıvamı daha da yumuşak olur.
Karışımı hazırladıktan sonra aşırı karıştırmak yerine hafif karıştırmak yeterlidir. Aksi takdirde brownie özelliğini kaybeder. Yulaf unu ya da badem unu gibi hafif unlar ekleyebileceğiniz bu tarifte aşırı un kullanımından da kaçınmalısınız. Yeteri kadar un brownie'nin daha yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda mutlaka zeytinyağı ilavesi yapın.
Kürdan testi yaparken bir kürdanı yaklaşık 2 saniye boyunca brownie'ye batırın. Kek tariflerinin aksine, brownie tarifinde kürdanın temiz çıkmaması gerekir. Eğer temiz çıkarsa muhtemelen brownie'yi fazla pişirmişsinizdir. Lezzeti arttırmak için içerisine ceviz, fındık ya da şekersiz çikolata parçacıkları ekleyin. Eğer aromasını daha da zenginleştirmek isterseniz bir miktar tarçın ilave edebilirsiniz. Pişen keki oda sıcaklığında soğuttuktan sonra dağılmayan dilimler elde etmek mümkündür.