Tatlı patatesler, genellikle kahverengi kabukları ve canlı turuncu içi ile dikkat çeken bir sebzedir. Anavatanı Orta ve Güney Amerika olan tatlı patates, adından da anlaşılacağı üzere kendine özgü tatlı bir tada sahiptir. Tatlı patates; potasyum, lif, vitamin ve birçok besin maddesi açısından dengeli bir diyetin parçasıdır. Sindirimi iyileştirmek, bağışıklığı güçlendirmek, iltihabı azaltmak, kilo yönetimine yardımcı olmak gibi çeşitli faydaları ile öne çıkan bu köklü sebze, hemen hemen her öğüne sağlıklı bir katkı sağlar.
Tatlı patates, yüksek A vitamini içeriğinden ve karotenoidler, E ve C vitaminleri ve folatlar gibi pek çok vitamin ve mineral özelliğe sahiptir. Potasyum bakımından da zengin olan tatlı patates, hücreleri serbest radikallerden korurken, hastalıkların oluşumunu engellemeye ve yaşlanma sürecinin hızlandıran serbest radikallerin etkisini azaltmaya yardımcı olur. Tatlı patatesin en önemli özelliklerinden biri de yüksek lif içeriği ile sindirimi kolaylaştırmasıdır. Kabızlık ve şişkinlik gibi problemlerin önüne geçerek bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olabilir.
Tatlı patates, hem oldukça lezzetli hem de vücudumuz için gerekli olan birçok vitamin ve mineralin zengin bir kaynağıdır.
Tatlı patatesin bilinen faydaları şunlardır;
İçerdiği A vitamini ile vücudun neredeyse A vitamini ihtiyacının %102'sini karşılayabilir. Zararlı patojenlerin bağırsaklardan uzaklaştıran tatlı patates, bu sayede bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olur.
Özellikle lifli yiyecekler kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Bu açıdan tatlı patateste bulunan lif, bağırsakların şekeri yavaşça emmesini sağlayarak kan şekerinin dengelenmesine katkıda bulunabilir.
Sindirime yardımcı olan ve kabızlığı önleyen lif bakımından zengin olan tatlı patates, gaz, şişkinlik gibi sorunları ortadan kaldırabilir.
Tatlı patates, C vitamini, karotenoidler ve fenilpropanoidler gibi antioksidanlar açısından zengindir. Bu gibi besleyici özellikleri ile iltihap önleyicidir.
Tatlı patatesler göz ve retina sağlığı için oldukça önemli olan bileşenlere sahiptir. İçerdiği Beta-karoten görme kaybının sebebi olan maküler dejenerasyonu azaltmada etkilidir.
Potasyum, sodyum seviyelerini yöneterek kan basıncını ve ayrıca kötü kolesterolünü düşürme etkileri ile bilinir. Potasyum açısından zengin olan tatlı patates, kalp sağlını korumaya katkıda bulunabilir.
Tatlı patatesler beta-karoten, A vitamini ve E vitamini de dahil olmak üzere antioksidanlarla doludur. Bir büyük tatlı patates (180g) 162 kalori değerine sahiptir.
Tatlı patatesin besin değerleri şöyledir;
Tatlı patates potasyum açısından zengindir ve bu sebeple böbrek hastalıklarına sahip olan bireyler, tatlı patatesi ölçülü tüketmelidir. Ayrıca böbrek taşı açısından risk altındaysanız, tatlı patatesler gibi oksalat içeriği yüksek gıdalardan kaçınmanız gerekebilir.
Tatlı patateslerdeki yüksek lif içeriği, sindirim için faydalı olsa da, aşırı tüketildiğinde gaz, şişkinlik ve krampa neden olabilir. Tatlı patates tüketiminde aşırıya kaçmanın diğer bir yan etkisi ise, kan şekeri seviyelerinin yükselme riskidir. Öte yandan, potasyum seviyelerini etkileyen ilaçlar tatlı patatesle etkileşime girebilir, bu sebeple dikkatli tüketmekte fayda vardır.
Tatlı patates; düşük kalorili, yağsız, sağlıklı karbonhidrat içeriğine sahiptir. Sağlıklı bir beslenme biçimini önemseyenler için iyi bir alternatif olan tatlı patates; kızartılarak, haşlanarak, fırınlanarak veya püre hali ile tüketilebilir. Pişirmeden önce kabuklarını iyice ovalayın, çünkü kabukları yenilebilir ve besleyicidir.
Klasik patatesten farksız olarak her türlü yemekte tatlı patatesi kullanmak mümkündür. Tatlı patatesle kumpir yapabilir veya garnitür olarak servis edebilirsiniz. Tatlı patatesler kahvaltıda, öğle yemeğinde veya akşam yemeğinde besleyici bir gıda olarak karşımıza çıkar. Ayrıca genellikle pürelerde çorbalarda ve tatlılar gibi tariflerde ve soslara kıvam vermek için kullanılabilir. Tüm patates türleri son derece besleyicidir. Lif, vitamin, mineral ve bağışıklık güçlendirici özelliklerle doludurlar.
Tatlı patatesler, uçları daha uzun ve sivri bir görünüme sahiptir. Renkleri açık kahverengiden turuncuya, kırmızıya veya mora kadar değişiklik gösterebilir. Normal patatese göre pişirdikten sonra daha yumuşak ve tatlı bir lezzete sahiptir. Normal patatesler gibi tatlı patatesler de karbonhidratlar, lif, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Hem normal hem de tatlı patatesler, kan şekeri seviyelerinin daha kolay sindirilmesine yardımcı olan karbonhidrat türü içerirler.
Tatlı patates pankreasa benzerliği ile dikkat çeker. Tatlı patateste yüksek oranda, pankreas kanserinin büyümesini engelleyen vitaminler yer alır. insülin üretiminden sorumlu pankreas hücrelerini düzenlemeye yardımcı olan tatlı patates, şekerin vücuda yavaşça salınmasını sağlayarak sindirim sisteminin yükünü hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca tatlı patates, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Özellikle C vitamini ve beta-karoten, bağışıklık hücrelerinin fonksiyonlarını destekleyerek enfeksiyon riskine karşı kalkan oluşturabilir.