Yaş veya çiğ fındık, dalından yeni toplanmış, kurutulmamış taze fındıktır. Kavrulmuş fındığa göre yapısı daha yumuşaktır. Kabuğu kolay kırılmaz ve kurutulmuş fındığa göre aroması biraz daha farklıdır. Fındık tekli doymamış yağ asitleri (oleik asit), E vitamini, fitosteroller ve polifenoller açısından oldukça zengindir. Bunlar, kandaki kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı oldukları için kalp-damar hastalıklarına karşı önemli besinlerdir.
Fındık ayrıca antioksidan enzimlerin oluşumunda önemli rol oynayan magnezyum, bakır ve selenyum başta olmak üzere mineraller ve kansızlığı önlemeye yardımcı olan demir açısından da oldukça zengindir.
Fındık, vitaminler, mineraller, antioksidan bileşikler ve sağlıklı yağlar gibi besin öğeleriyle doludur. Çiğ fındıklar kavrulmadığı için kavrulmuş olanlara göre daha fazla besin, özellikle E vitamini ve antioksidan içerirler.
Fındığın bazı önemli sağlık yararları şunlardır:
100 gram fındığın besin değerleri aşağıdaki gibidir:
Taze fındıklar besleyicidir ve çeşitli sağlık yararları sağlayabilir. Yaş fındığın fayda sağlayabileceği bazı hastalıklar ve sağlık sorunları şunlardır:
Fındık, özellikle kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilen tekli doymamış yağlar olmak üzere kalp sağlığına yararlı yağlar açısından zengindir.
Fındıkların düşük glisemik indeksi, sağlıklı yağları ve lifleriyle birleşince kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir ve bu da onları diyabet hastaları için iyi bir atıştırmalık haline getirir.
Fındık, vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek ve kronik iltihaplı hastalık riskini düşürebilecek E vitamini ve polifenoller gibi antioksidanlar içerir.
Fındıktaki sağlıklı yağlar beyin sağlığını destekleyebilir ve bilişsel gerileme ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalık riskini azaltabilir.
Fındık besin açısından zengindir ve ölçülü tüketildiğinde tokluk hissi yaratarak kilo kontrolüne yardımcı olur.
Fındıktaki lif içeriği sağlıklı sindirimi destekler ve kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir.
Fındıkta bulunan antioksidanlar ve sağlıklı yağlar cilt sağlığını destekleyerek cildin nem ve elastikiyetini korumasına yardımcı olur.
Fındık, kemiklerin güçlü kalması ve korunması için önemli olan magnezyum ve kalsiyum gibi mineralleri içerir.
Fındık, kilo vermek için harika bir atıştırmalıktır ve bunun birkaç nedeni vardır. Protein ve lif açısından zengindir, yani yedikten sonra tok hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar açısından da zengin bir kaynaktır. Ancak sağlıklı bir beslenmenin parçası olarak ölçülü tüketildiğinde kilo alımına neden olmaz.
Günlük önerilen yaş fındık tüketimi yaklaşık 30-60 gramdır.
Yaş fındıklar yüksek kalorilidir. Bu nedenle porsiyon boyutlarına dikkat etmek çok önemlidir.