Bebekler anne sütüne alerjik değildirler. Annenin beslenmesiyle birlikte sütten bebeğe geçen bazı besinlere alerjen olması nedeniyle anne sütü alerjisi olarak bilinir. Anne sütü alerjisinin tedavisi için doktor ile birlikte bir süreç takip edilmelidir. Uzmanlar eşliğinde bebeğin hangi besine alerjisi olduğu tespit edilir ve emzirme sürecindeki anne, bebeğin alerjik olduğu besini tüketmeyi bırakır.
Bilim insanları, bebeklerin annenin bağırsaklarından kan dolaşımına ve oradan da sütüne geçen proteinlere karşı alerjik olabileceğini bulmuşlardır. Anne sütündeki doğal proteinler o kadar hafiftir ki, bebeklerde alerjiye yol açmazlar. Öte yandan, son araştırmalar emzirmenin bebeğin bağışıklık sistemi gelişimini etkilediğini ve gelecekte oluşabilecek gıda alerjilerini önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Yani, bebekler anne sütüne değil; annenin beslenmesi yoluyla süte geçen çok küçük gıda parçacıklarına karşı alerjik olabilirler.
Bebeğin soya, narenciye, yumurta, fındık veya kafein gibi gıdalara alerjisi ya da hassasiyeti olabilir, ancak annelerin beslenmesinde inek sütü en sık alerji nedeni olarak ortaya çıkar. Ancak büyük çocuklar ve yetişkinlerde görülen alerjik reaksiyonlardan (burun akıntısı veya hapşırma gibi) farklı olarak, bebeklerde alerjik reaksiyonlar farklı şekillerde ortaya çıkar. Bebeklerde alerji esas olarak bağırsaklarda geliştiği için belirtiler genellikle çok farklıdır.
İşte bebeklerde süt alerjisinin en yaygın belirtileri:
Bebeklerde en yaygın gıda alerjileri genellikle inek sütü ve soyaya karşı gelişir. Daha az sıklıkla ise yumurta, fındık, narenciye, buğday ve kabuklu deniz ürünlerine karşı da alerji ya da hassasiyet görülebilir. (Bu gıdalar, yetişkinlerde de sıkça alerjen olarak karşımıza çıkar.)
Emzirilen bebeğinizin hangi gıdaya karşı reaksiyon gösterdiğini belirlemek için doktorunuz, belirli bir süre bu gıdaları tüketmemenizi isteyebilir. Bu uygulamaya eliminasyon diyeti denir. Diyetinizden bazı gıdaları çıkardıktan sonra bebeğinizin şikayetlerinde iyileşme gözlenirse, doktorunuz bu gıdaları tek tek tekrar diyetinize ekleyerek belirtilerin yeniden ortaya çıkıp çıkmadığını takip eder.
İşte eliminasyon diyetinin iki yaygın uygulama şekli:
Dört hafta sonunda iyileşme olmazsa, belirtiler büyük ihtimalle gıdalarla ilgili değildir veya başka gıdaların çıkarılması gerekebilir. Bu durumda çocuk doktorunuza ve gerekirse alerji uzmanına danışın.
Her eliminasyon sonunda iyileşme olmazsa, farklı gıdaların çıkarılması ya da diğer nedenlerin araştırılması gerekebilir. Bu süreçte mutlaka doktorunuzla iletişimde olun ve gerekirse alerji uzmanına başvurun.
Emziren anneler için beslenme çok önemlidir. Uzmanlar, emziren annelerin sağlıklı beslenmesi için günlük ekstra 330-400 kalori almasını önerir.
Ayrıca bilim insanları emzirirken bazı gıdalardan kaçınmanın bebeklerde alerji gelişimini önlediğine dair kanıt olmadığını belirtir. Yani, bebeğinizde huzursuzluk, kusma, dışkıda sümüksü-kızarık yapı, döküntü veya başka belirtiler varsa, diyetten herhangi bir şeyi çıkarmadan önce mutlaka doktorunuzla veya sağlık uzmanınızla görüşün.
Ayrıca şu yiyecek ve içecekleri tüketirken bebeğinizin nasıl tepki verdiğini gözlemlemek faydalıdır:
Fasulye, brokoli veya karnabahar yedikten sonra bebekler bazen huysuzlanabilir veya gaz yapabilir. Bu faydalı yiyeceklerden tamamen vazgeçmenize gerek yoktur, ancak bu yiyecekleri sadece emzirmeden sonra tüketmeyi deneyebilirsiniz, böylece etkisini gözlemleyebilirsiniz.
Kahvenizden tamamen vazgeçmek zorunda değilsiniz, ancak emzirme döneminde kafein alımını sınırlamak en iyisidir. Günde en fazla bir veya iki fincan ile sınırlandırmaya çalışın. Daha fazlası bebeğinizin ruh halini veya uyku düzenini olumsuz etkileyebilir.
Baharatlı yemekleriniz büyük olasılıkla bebeğinizi etkilemez.
Anne sütü alerjisi yapan besinlerin tüketimi, genellikle bebeğin belirtileri düzeldiğinde ve doktor kontrolünde kademeli olarak yeniden başlanabilir. Bu süre kişiden kişiye değişmekle birlikte, çoğu durumda 2-4 hafta boyunca bu besinlerin diyetten çıkarılması önerilir. Bu süre zarfında bebeğin alerji belirtilerinde azalma olup olmadığı gözlemlenir. Eğer belirtiler azalırsa, doktor rehberliğinde bu besinler teker teker ve küçük miktarlarda yeniden tüketilmeye başlanır. Böylece hangi besinin alerjiye neden olduğu belirlenir.