entry image

Armutun neye faydası var? Armutun besin değeri ve kalorisi

Armut (Pyrus communis), sıklıkla ılıman bölgelerde yetiştirilen, yüksek su içeriği ve düşük kalorisi ile bilinen bir meyvedir. Lif zengini, vitamin ve mineral deposu olan armut, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra kalp sağlığı açısından da son derece faydalı bir atıştırmalıktır.

Sağlıklı beslenmeye önem verenlerin en sık tükettiği meyvelerden biri olan armut, içerdiği C ve K vitamini içeriği sayesinde hücre yenilenme sürecini hızlandırabilir. Ayrıca antioksidan içeriğiyle yaşlanmanın etkilerini azaltmada oldukça etkilidirler. Hem lezzetli hem de şifa deposu olan armuttan daha fazla yararlanmak için serin bir içecek hazırlayabilir veya salatalarınıza ilave edebilirsiniz. Armut besleyici ve tok tutucu özelliği ile diyet yapanlar ve hamileler için ideal meyveler grubuna girer.

Armutun neye faydası var?

Armut, tok kalmanız ve bağırsak sağlığınızı korumanıza faydalı olan bol miktarda lif içeriği ile öne çıkar. İlave şeker içermeyen bu sağlıklı meyve, oldukça düşük kalorilidir. Lezzetli olmasının yanında besin değerleri ve vitaminlerle de bilinirler.

Armutun faydaları şöyle sıralanabilir;

Sindirime faydalıdır

Lif, dışkınıza hacim kazandırır ve dışkınızı yumuşatır, bu da bağırsaklara hareket kazandırır.  Bu nokta da armut yüksek lif içeriği ile öne çıkan bir meyvedir.

Kan şekerini dengeler

Armut içerdiği antosiyanin ve lif gibi bileşiklerle vücudun karbonhidratları parçalaması ve emmesini kolaylaştırır. Aynı zamanda armut düşük glisemik indekslidir, yani kan şekerinizi yükseltmez.  Bu özellikleri ile diyabet hastaları için önerilen bir meyvedir.

İltihabı azaltır

Armut, flavonoidler adı verilen güçlü antioksidan türlerine sahip olduğundan iltihap sorunlarının önüne geçmede etkili olabilirler.

Kalp sağlına faydalıdır

Yüksek potasyum içeriği ile armut, kan basıncını düzenleyerek kalp sağlığının korunması ve desteklenmesine fayda sağlar. Ayrıca potasyum içeriği, kalp hastalıkları risk faktörü taşıyan yüksek tansiyonu düşürmede etkili olduğu düşünülür.

Cilt sağlığını destekler

Antioksidanlar ve vitaminler içeren armut,  içerdiği C vitamini ile kolojeni arttırır. Antioksidanlar serbest radikallerin neden olduğu cilt hasarını önler, erken yaşlanmanın önüne geçer.

Armutun besin değeri ve kalorisi

Yaklaşık 200 gram ağrılığına sahip bir armut, 114 kaloriye sahiptir. Lif, bağırsak sağlığınızı desteklemek kalmaz, aynı zamanda kalp sağlığı ve kan şekeri seviyelerinin korunması için de önem taşır.

Yüksek lif içeren armutun 100 gramı yalnızca 3.1 lif içerirken yine 100 gramında 116 mg potasyum mevcuttur. Orta boy bir armut günlük C vitamini ihtiyacının  %8'ini karşılamaya yardımcı olur. Armut, bağışıklığı destekler güçlü kemiklerin oluşumuna katkıda bulunur. Armutu kabukları ile tüketmek besin değerlerinden yaralanmanın en iyi yoludur.

Günde kaç tane armut yemeli?

Gün içinde birkaç tane armut yemek yeterince sağlıklı ve yerindedir. Armutu dilerseniz meyve olarak tüketebilir ya da içecek şeklinde hazırlayabilirsiniz. Armut tüketimi çoğu zaman sağlıklı bir beslenmenin olmazsa olmazıdır fakat armut tüketirken aşırıya kaçmamak gerekir. Eğer armutu çok seviyorsanız günde 1-2 armut sizin için yeterli bir porsiyondur. Fazla tüketmek lif içeriğinden dolayı şişkinlik, gaz ya da ishal gibi durumlara sebep olabilir. Dengeli ve çeşitliliği olan bir beslenme planı içerisinde armut hem oldukça lezzetli, hem güvenilir hem de sağlığa faydalı bir meyvedir. Boy boy, renk renk farklı çeşitleri bulunan armutu kahvaltılarınıza da dâhil edebilirsiniz.

Armut hangi organa iyi gelir?

Armut kalp sağlığına iyi gelen bir meyve olarak bilinir. Armutta kalbinize fayda sağlayabilecek birçok besin bulunur. Zengin lif içeriği, bol miktarda vitamin ve antioksidan özellikleriyle armut, dengeli bir beslenmenin önemli bir parçasıdır. Kalp sağlığını desteklemekten sindirime yardımcı olamaya hatta diyabetle mücadeleye kadar armutların bilinen pek çok faydası bulunur. Armuttaki vitaminler ayrıca hücre yenilenmesini destekler. 

Armut önemli ölçüde cilt sağlığına fayda sağlar. İçerdiği antioksaidanlar ile kırışıklık karşıtı olan armut, bir yandan da kanser hastalıklarından korumaya yardımcı olur. Daha birçok sağlık yararı olan armut, içinde bulunan K vitamini sayesinde kemik sağlığının korunması ve kan pıhtılaşması için oldukça önemlidir. Hipertansiyon hastaları armutu düzenli olarak tüketebilirler çünkü armut mükemmel bir potasyum kaynağıdır.  Armutun sağlık yararları bunlarla da sınırlı değildir armut; vücuttaki demirin emilimine destek olur ve gün içinde daha enerjik olmanızı sağlar.

Armutun yan etkileri var mı?

Armut, normal miktarda tüketildiğinde çoğu insan için genellikle sağlıklı bir meyvedir. Armut şeker içeriği ile öne çıktığından diyabet hastaları tarafından fazla tüketimi doğru değildir. Yine fazla tüketim yüksek lif içeriği nedeniyle gaz sıkışması, şişkinlik hatta ishale yol açabilir. Bu meyveye alerjisi olanların tüketirken dikkatli olması gerekir. Reaksiyon halinde kaşıntı, kızarıklık, mide bulantısı ve kusma şikâyetleri ile karşılaşılabilir. Bu sebepler neticesinde, armut tüketirken dikkatli olmak ve ölçülü davranmak önemlidir.

Armut kanı temizler mi?

Kanın kirlenmesinin altında yatan farklı nedenler vardır. Yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, kirlilik, mikroorganizmalar ve diğer daha pek çok faktör bu konuda rol oynar. Sağlığı korumak için vücudumuzu zaman zaman temizlememiz gerekir. Dolayısıyla günlük beslenmemize daha fazla kanı temizleyen gıdalar eklemek son derece faydalı olacaktır. Kan arındığında ve temizlendiğinde, parlak ve aknesiz bir cilt, daha düşük kolesterol seviyeleri, daha hızlı besin alımı vb. gibi birçok başka sağlık yararı kazanılabilir.  Bu açıdan kan temizleyici özelliği bulunan çeşitli besinler mevcuttur. Bunlardan biri olan armut, düzenli olarak tüketildiğinde içerdiği pektin lifi yardımı ile kandaki zararlı atıkların vücuttan atılmasını sağlar.

Armut gaz yapar mı?

Meyveler içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde sağlığımıza birçok fayda sağlar. Aşırı tüketildiğinde ise faydadan çok zararı dokunan meyveler, sindirim problemleri ile gün içinde zor anlara sebebiyet verebilir. Armut, her ne kadar yüksek lif içeriği ile öne çıksa da, vücuda aşırı miktarda lif alımı; gaz, şişkinlik ve ishale yol açar. Bu anlamda uzmanlar, genel olarak her besinin ölçülü tüketilmesinin altına çizer. Herkesin yaşadığı bir sorun olan sindirim sorunları da genellikle aşırı tüketmekten kaynaklanır. Meyve, sebzeler ve diğer tüm besinleri kontrollü olarak tüketmek faydalanmanın ve zinde olmanın en kolay ve basit yolları arasında yer alır. 

Paylaş

Benzer İçerikler

İkinci Görüş Alın

hastane

En Fazla Görüntülenenler