SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Göz kaşıntısı ve sulanması neden olur? Göz kaşıntısı ve sulanmasına ne iyi gelir?



Göz kaşıntısı ve sulanması neden olur? Göz kaşıntısı ve sulanmasına ne iyi gelir?

Göz kaşıntısı ve sulanma sıklıkla karşılaşılan bir göz rahatsızlığıdır. Bu duruma yol açan birden fazla faktör bulunabilir. Gözlerdeki kaşıntının en yaygın nedeni alerjilerdir. Mevsimsel olarak polen ve hayvan tüyleri gözlerin kaşınmasına ve sulanmasına yol açar. Ayrıca, toz ve duman gibi tahriş edici maddeler veya losyonlar, makyaj veya kontakt lens kullanımı ve solüsyonlarda göz alerjilerine benzer semptomlara neden olabilir. Alerji kaynaklı bir kaşıntı durumunda, gözlerin üzerine soğuk bir bez veya kompres uygulamak rahatsızlığı geçici olarak hafifletmeye yardımcı olabilir. Alerji giderici göz damlaları veya antihistaminikler de semptomları hafifletebilir.

Göz kaşıntısı ve sulanması neden olur?

Göz vücudu en hassas organlardan biridir ve evresel faktörlerden çok kolay etkilenir. Göz kaşıntısı bu yüzden hemen hemen herkeste görülebilen bir rahatsızlıktır. Gözleriniz kaşınıyorsa, kırmızı ve sulanıyorsa bunun nedeni, genellikle hava kirliliği, alerjik etkenler ve patojenler olabilir. Gözlerin kaşınmasına ve sulanmasına neden olabilecek etkenler şunlar olabilir:

Alerjiler

Gözler özellikle alerji mevsiminde ve evcil bir hayvanın tüylerinden dolayı kaşınabilir. Kaşıntılı, sulu, şiş ve kırmızı gözler, gözlerinizin beyazını kaplayan zarın iltihabı olan alerjik konjonktivitin belirtileridir. Bazen bu, burun alerjisi semptomlarıyla birlikte olur.

Konjonktivit

Kaşıntılı gözler bu yaygın göz rahatsızlığının bir belirtisi olabilir. Kaşıntılı gözlere kırmızı veya pembe göz, aşırı sulanma, ağrı veya yanma hissi ve bazen gözden akıntı eşlik eder.

Göz kuruluğu

Gözün sağlıklı kalmasına yardımcı olan gözyaşı üretiminde bir aksama olduğunda gözlerde kuruluk meydana gelir. Yeterli gözyaşı olmadığında kaşıntı ve gözlerde tahriş oluşabilir.

Tahriş edici maddeler

Gözlerinizin kızarmasına ve kaşınmasına neden olabilecek diğer şeyler arasında tütün dumanı, parfüm, kimyasallar ve egzoz dumanları bulunabilir.

Kontakt lens kullanımı

Düzenli olarak kontakt lens kullanan kişilerde, özellikle her gün çok uzun süre lens takılırsa göz kuruluğu yaşanması muhtemeldir ve bu durum gözlerde kaşıntıya ve sulanmasına neden olabilir.

Blefarit

Blefarit, bir enfeksiyon veya cilt rahatsızlığından kaynaklanan göz kapaklarını etkiler. Kırmızı ve şiş göz kapaklarının yanı sıra, blefarit gözlerinizin kaşıntılı, kuru ve şiş hissedilmesine neden olabilir.

Göz yorgunluğu

Bilgisayar ekranlarının önünde çok fazla zaman geçirmek gözlerde kaşıntıya, bulanık görüşe, baş ağrısına ve göz rahatsızlığına neden olabilir.

Göz kaşıntısı ve sulanması nasıl geçer?

Genellikle göz damlaları kaşıntıyı yatıştırmaya ve gözleri nemlendirmeye yardımcı olur. Kaşıntıyı yatıştırmak için gözlere soğuk kompres uygulamak faydalı olabilir. Gözlerdeki kaşıntı ve sulanmanın nedeni bir alerji ise, semptomları önlemek ve hafifletmek için antihistaminikler almak veya belirli göz damlaları kullanmak etkili olabilir. Ayrıca, kaşınan gözlerinizi ovuşturmamak çok önemlidir; çünkü bu geçici bir rahatlama sağlasa da, gözleri daha da kötüleştirebilir veya başka sorunlara yol açabilir.

Göz kaşıntısı ve sulanmasına ne iyi gelir?

Gözlerinize dokunmadan önce ellerinizin her zaman temiz olduğundan emin olun ve alerjiniz olabilecek herhangi bir maddeden kaçının. İşte kaşıntı ve sulanmaya iyi gelebilecek yöntemler:

Soğuk kompres

Soğuk kompres uygulamak, kaşıntılı, sulu gözleri yatıştırmanın en basit ama en etkili yollarından biridir. Soğuk, iltihabı azaltmaya ve kan damarlarını daraltmaya yardımcı olarak kaşıntıyı ve şişliği hafifletir. Soğuk kompres yapmak için temiz bir bezi soğuk suya batırın, sıkın ve 10-15 dakika boyunca kapalı gözlerinizin üzerine koyun. Gün boyunca gerektiği kadar tekrarlayın.

Yapay gözyaşları

Yapay gözyaşları, gözleri yağlandırarak ve aşağıdaki gibi tahriş edici maddeleri temizleyerek önemli bir rahatlama sağlayabilir:

  • Toz
  • Polen
  • Duman

Bu damlalar reçetesiz satılır ve doğal gözyaşlarının bileşimini taklit ederek çalışırlar, nemi geri kazandırmaya ve rahatlamaya yardımcı olurlar.

Göz kapağını rahatlatmak için sıcak kompres

Gözlerdeki kaşınma ve sulanma tıkalı yağ bezlerinden veya göz kapağı kenarlarının iltihaplanmasıyla karakterize bir durum olan blefaritten kaynaklanıyorsa, sıcak kompres faydalı olabilir. Sıcak kompres tıkalı bezlerin açılmasına yardımcı olarak daha iyi yağ akışı sağlar ve tahrişi ve rahatsızlığı azaltır. Bu yöntem, özellikle kronik göz tahrişi yaşayanlar için önemli bir rahatlama sağlayabilir.

Etkili bir sıcak kompres hazırlamak için:

  • Öncelikle temiz bir bezi çok sıcak olmayan ılık suya batırın.
  • Islattıktan sonra fazla suyu sıkarak akıtın ve ardından göz kapaklarınızın üzerine koyup 5-10 dakika kadar hafifçe bekletin.
  • Semptomları hafifletmek ve genel göz rahatlığını artırmak için bu işlemi günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.

Kuru ortamlar için nemlendirici

Kuru hava, özellikle iç mekanlarda kaşıntılı, sulu gözlere neden olabilir. Nemlendirici kullanmak havaya nem katabilir ve bu da kuru gözlerin neden olduğu rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Özellikle kış aylarında veya klimalı ortamlarda optimum nem seviyelerini korumak için evinize veya ofisinize bir nemlendirici yerleştirin.

Göz kaşıntısı ve sulanması ne zaman tehlikeli?

Göz kaşıntısı ve sulanma evde bakım yöntemleriyle hafifletilebilir. Ancak, bazı durumlar altta yatan ciddi bir hastalığın işareti olabilir. Sorun eğer birkaç gün içinde kendiliğinden geçmezse, aşırı göz kaşıntısı ve sulanma, kaşıntıya eşlik eden kızarıklık, akıntı, görmede azalma, ışık hassasiyeti, göz ağrısı gibi durumlarda doktora başvurmak gerekir.

Göz kaşıntısı ve sulanması için evde ne yapılabilir?

  • Kaşıntıyı hafifletmek için soğuk kompres uygulayın.
  • Gözde akıntıdan dolayı kabuklar oluşmuşsa, yumuşatmak için ılık kompres uygulayın. Göz kapaklarını bir pamuğa bebek şampuanı sürerek yıkamak kabukların giderilmesine yardımcı olabilir.
  • Suni gözyaşı kullanmak, özellikle göz kuruluğu olmak üzere, kaşıntı, yanma ve tahrişi hafifletmede faydalı olabilir.
  • Alerjiniz varsa, evcil hayvanlar, otlar ve kozmetiklerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Doktorunuz alerjilerin semptomlarını hafifletmek için size antihistaminik göz damlaları reçete edebilir.

Viral konjonktivit, kırmızı veya kanlı bir göze ve gözlerde aşırı sulanmaya neden olur. İlk birkaç gün oldukça bulaşıcı olabilir. Enfeksiyon yaklaşık 10 gün içinde seyrini tamamlar. Viral konjonktivitten şüpheleniyorsanız:

  • Ellerinizi sık sık yıkayın.
  • Etkilenmeyen göze dokunmaktan kaçının.

Göz kaşıntısı ve sulanması nasıl tedavi edilir?

Gözünüze bir şey kaçarsa, ılık suyla yıkayın. Tuzlu su da kullanılabilir. Bunların işe yaramaması durumunda bir doktora görünmek önemlidir. Alerjiye bağlı kaşıntılarda antihistaminik veya antiinflamatuar göz damlaları kullanılabilir. Bu, alerjinin semptomlarını azaltmaya ve histaminin gözlerdeki kaşıntının nedenini durdurmasına yardımcı olur.

Yapay gözyaşları kullanmak da sorunun çözümü için faydalı olabilir. Bunlar gözlerdeki kuruluğu gidermek ve nemlendirmek için kullanılan özel göz damlalarıdır. Yapay gözyaşları gözün yüzeyini yıkar. Bu yıkama alerjiye neden olan polen gibi şeyleri gidermeye yardımcı olur.

Göz Hastalıkları
Oluşturma: 15.05.2025 11:24
Son Güncelleme: 15.05.2025 11:31
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Karınca yumurtası yağı ne işe yarar? Karınca yumurtası yağı nasıl kullanılır? Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Epsom tuzu nedir? Epsom tuzu nasıl kullanılır? Brokolinin faydaları neler? Ekinezya çayının faydaları neler? Ekinezya nasıl tüketilmeli? Emziren anne rezene çayı içerse ne olur? 9 hafta gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir? 9 hafta bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Diş beyazlatma nedir? Evde diş beyazlatma teknikleri neler? Su toplamış yanığa ne iyi gelir? Yanık izi nasıl geçer? Doğum lekesi nedir? Doğum lekesi nasıl anlaşılır? Laktoz içeren besinler nelerdir? Laktoz en çok hangi besinlerde var? Lahananın faydaları neler? Lahana hangi hastalıklara iyi gelir? Kara mürver nedir, neye iyi gelir? Kara mürverin faydaları nelerdir? Çam fıstığı neye iyi gelir? Çam fıstığının faydaları neler? Frenk üzümü nedir, ne işe yarar? Frenk üzümünün faydaları nelerdir? Kaya koruğu neye iyi gelir? Kaya koruğunun faydaları nelerdir? KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Denizanası temas edince ne yapılır? Denizanası temas edince ne olur? Kene ısırdığında neler yapılmalı? Kene ısırması belirtileri nelerdir? Kulağa su kaçması halinde ne yapılmalı? Kulağa su kaçmasının riskleri nelerdir? Yolculukta mide bulantısı neden olur? Yolculukta mide bulantısı için ne yapmalı? Tümünü Görüntüle