SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

İdrar rengi ne anlama gelir? Hangi idrar rengi tehlikeli?



İdrar rengi ne anlama gelir? Hangi idrar rengi tehlikeli?

İdrar, vücudunuzdan atılan sıvı bir atık üründür. İdrar çoğunlukla sudur (%95 civarı su), ancak idrarın geri kalan içeriği yediğiniz, içtiğiniz, soluduğunuz veya maruz kaldığınız şeylere bağlı olarak değişebilir. İdrarın geri kalanı genellikle üre, ürik asit, amonyak, hormonlar, ölü kan hücreleri, proteinler, tuzlar ve mineraller ve toksinlerden oluşur.

İdrar rengi, gün içerisinde içtiğiniz suyun miktarına göre berraktan turuncuya doğru değişir, ancak aynı zamanda gıda pigmentleri veya ilaçlar nedeniyle de değişebilir. İdrar rengindeki bir değişiklik genellikle tamamen normal bir şeyden kaynaklanır, ancak tıbbi yardım almanız gerektiğinin de bir işareti olabilir. İdrarın rengi ne kadar koyuysa, o kadar yoğun olur.

Herkes idrarında değişiklikler yaşayabilir. Bu durum kadınlarda daha sık görülür. Yetişkinler idrarlarında çocuklardan biraz daha sık değişiklik yaşarlar. Yaşlılar ve ailesinde böbrek veya mesane taşı öyküsü olan yetişkinler de idrarlarında değişiklik yaşamaya daha yatkındır.

En sağlıklı idrar rengi nasıl olmalı?

İdrarınızın görünümü, ne yediğinize ve ne kadar sıvı tükettiğinize bağlı olarak değişebilir. Normal idrar açık sarı olmalıdır ancak açık kehribar rengi de kabul edilebilir. İdrarınız koyu kehribar rengindeyse, susuz kalmış olabileceğinizi gösterebilir ve daha fazla su içerek bunu düzeltmelisiniz. Sağlıklı, iyi su tüketen bir kişide idrar genellikle berrak ila açık sarıdır.

Enfeksiyon olunca idrar rengi nasıl olur?

İdrar yolu enfeksiyonları veya İYE olarak da bilinen idrar yolu enfeksiyonları, idrar yollarını enfekte eden bakterilerden kaynaklanır. İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) ayrıca idrarın bulanık, kahverengi veya kırmızı renkte olması veya alışılmadık bir koku gibi anormal bir görünüme neden olabilir.  İYE'ye, normalden daha fazla idrara çıkma, yoğun idrara çıkma ihtiyacı, idrar yaparken ağrı veya yanma veya alt karın ağrısı/rahatsızlığı gibi semptomlar eşlik eder. Ayrıca, bulanık veya kötü kokulu idrar tek başına bir idrar yolu enfeksiyonunun göstergesi olarak yorumlanmamalıdır.

Böbrek hastalarının idrarı ne renk olur?

Böbreklerin temel işlevlerinden biri, atık ürünleri ve fazla sıvıyı idrar olarak dışarı atarak kanınızı temizlemektir. Bu nedenle, idrarınızda bir değişiklik fark ettiyseniz (örneğin renk, bulanıklık veya alışılmadık koku), bu böbrek sağlığının risk altında olduğu anlamına gelebilir. Koyu kehribar, kahverengi veya kırmızı renkli idrar böbrek yetmezliğinin bir belirtisi olabilir. Ayrıca idrarda aşırı köpüklenme, idrarda protein olduğunu gösterebilir. İdrarda protein böbrek hastalığının erken bir belirtisidir, bu nedenle proteini kontrol etmek amacıyla bir idrar tahlili yaptırmanız gerekebilir.

Hangi idrar rengi tehlikeli?

Gündüz veya akşam daha koyu idrar, birinin yeterince sıvı tüketmediği yani susuz kaldığının işaretlerinden biri olabilir. Bol sıvı içmek idrarı daha açık hale getirecektir. Belirli yiyecekleri yemek idrarın rengini değiştirebilir, ancak bu herkeste olmaz. Belirli ilaçlar almak da idrarın rengini etkileyen sebeplerdendir. Belirli vitamin takviyeleri idrarı özellikle parlak bir renge dönüştürebilir. Bu değişiklikler zararsızdır ve yiyecek, takviye veya ilaçlardaki renklerden kaynaklanır. İdrarınızın renginin ne kadar değişeceği, ne kadar yediğiniz, ne kadar takviye veya ilaç aldığınız, ne kadar su içtiğiniz ve kendi vücut kimyanıza bağlı olacaktır. Bazen idrar rengindeki değişiklik tıbbi bir sorunun göstergesi olabilir, örneğin idrar yolu enfeksiyonu veya böbrek, mesane veya karaciğer sorunu gibi. Kırmızımsı idrar (idrarda kan) idrar yolu enfeksiyonunun (İYE), böbrek taşlarının veya nadir durumlarda kanserin bir işareti olabilir. Kırmızımsı mor idrar kurşun veya cıva zehirlenmesinin, kola veya çay renkli idrar veya kokan idrar böbrek hastalığının bir işareti olabilir.

Üroloji
Oluşturma: 07.04.2025 14:32
Son Güncelleme: 07.04.2025 17:56
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Baş dönmesi neyin belirtisi olabilir? Baş dönmesi için ne yapılmalı? Maydanoz kürü nelere iyi gelir? Maydanoz kürü nasıl yapılır? Düzenli yoga yapmanın faydaları nelerdir? Yoga nedir ne işe yarar? Fındığın faydaları nelerdir? Fındık hangi organlara iyi gelir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ağrısı nereye vurur? Göze iyi gelen besinler nelerdir? Gözün daha iyi görmesi için ne yemeli? Kırmızılahananın faydaları nelerdir? Sirkeli lahana neye fayda eder? Kolun uyuşması neyin belirtisidir? Kol uyuşması ne zaman tehlikeli? Anti HBs yüksekliği ne anlama gelir? Anti HBs değeri kaç olmalı? Steroid nedir? Steroid ne işe yarar? Laktoz intoleransı testi nedir? Laktoz hassasiyeti belirtileri nelerdir? K2 vitamini nelerde var? K2 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Otizm nedir? Otizm teşhisi nasıl konur? Antiviral ilaç nelerdir? Antiviral ilaç reçetesiz satılır mı? Kan kusmak neye işaret eder? Ağızdan gelen kan tehlikeli midir? Tahin neye iyi gelir? Aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir? Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu nasıl yenilir? Siyah çayın faydaları nelerdir? Çayın zararları nelerdir? Su orucu nasıl yapılır? Su orucu kilo verdirir mi? Çarkıfelek meyvesinin tadı nasıl? Çarkıfelek ve Passiflora aynı mı? Tahtakurusu ısırığı belirtileri nelerdir? Tahtakurusu ısırığına ne iyi gelir? Öksürüğe iyi gelen bitkiler nelerdir? Öksürüğe karşı en etkili doğal çözümler… Huzursuz bacak sendromu: Nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik neye iyi gelir? Beyaz sirke nasıl yapılır? Beyaz sirke nerelerde kullanılır? Anti TPO nedir? Anti TPO yüksekliği nasıl düşürülür? Akciğer kanseri neden olur? Akciğer kanseri: Belirtileri ve tedavisi Detoks suyu ne işe yarar? En etkili detoks suyu nasıl yapılır? Vücutta morarma neden olur? Morarma nasıl geçer? Cinsiyet ne zaman belli olur? Bebeğin cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur? Tümünü Görüntüle